Srpski sion

Б р . и

„СРПСКИ СИОИ."

дини живота свога. Покојник је као народни учитељ 18 година неуморно радио на просвети народној. Коњевић је вредно радио и на књижевном иољу, особито у струци вртарској и воћарској. Уређивао је неколико година нривредни „ДомаЛи Лист", а осим тога написао је и неколико корисних књига за народ и школу. Покојник је био члан бачког епар-

хијског школског одбора, и члан и иеровођа месног шк. одбора сомборског. У сваком послу свом био је вредан, тачан и савесган. По својој спреми и вољи зџ рад иокојник би био још од велике користи пангем народу, да га смрт није прерано отргла са овога света. Нека је вечна успомена заслужном и вредном трудбенику Стевану Коњовићу!

ОГЛАСИ.

С Т Е Ч А Ј. 1 -3 ј На упражњено учитељско место у Илочиу расписује се стечај. Плата је у готовом новцу: 300 Фор. а. вр., стан из 1 собе, коморе и бунара у дворишту, башта 1 ланац код учит. стана и 3 хвата дрва — Учитељу у дужност прииада све законо.ч прописане но школ. уредби децу обучавати и иовторну школу и перовођство вршити. Од вел. укопа има 40 новч. а од малог 20 новч., од венчанице 40 новч. Осим сриског језика мора знати и мађарски. Рок стечаја излази 15. сеитембра т. г. када ће се и избор обавити. Молбенице ваља упутити на школски одбор у Илочац (ТИосбка/ Вагапуа те§уе, и. р. ТЈарапсза.) Из седнице срп. прав. цркв. школ. ошптине у Илочцу 14. авгус.та 1894. држане. Илија Тошковић Марко Дреновац перовођа. председник. С Т Е Ч А Ј. 135 1-2 На унражњено место срп. вероисповедне забавиље овим се стечај расписује. Плата је забавиље: 360 Фор. са иетогодишљим доплатцима, 99 ®ор. у име стана и огрева. Рок стечају траје до 25. августа о. г. У Кумани 9. августа 1894. године. Школски Одбор. ШКОЛСКА ОБЈАВА. ш 1-2 У српску вишу девојачку школу примају се ученице 1., 2. и 3. сентембра но иашем старом календару. Свака ученица, која у ову школу ступити жели, има донети са собом школску сведоџбу првога реда од лањске школске године и у благајну црквене општине уилатити 1 Форинту као унисиу иристојбу и шест Форинти школарине. У ирви разред примају се ученице, које су IV. разред основне народне школе свршиле. У Сомбору, 16. августа 1894. Управа српске више девојачке школе сомборске.

ШКОЛСКА ОБЈАВА. "8 1-2 У срнској учитељској школи Сомборској заночеће се школска 1894/5. година 1. септембра. У смислу наредбе Високосл. Школског Савета течај школски траје четири године. Понављање испита држаће се 30. и 31. августа. Уиисивање ученика биће 1., 2. и 3. септембра. У учитељску школу примају се: а) за принравнике младићи православне вере, I здрави телом и душом, смерни и благе нарави, који су петнајесту годину навршили и четврти гимназијални, четврти реални или четврти разред грађанске школе бар с доволлшм успехом свршили. б) за приправнице примају се Српкиње иравославне вере, које су четрнаесту годину живота навршиле и IV. разред српске више девојачке школе с добрим успехом свршиле, а при том су здраве и примерног моралног владања. Једни и други имају нријемни испит из славенског читања, молитава, из рачуна и малог црквеног појања овде с добрим успехом положити. — Ученици и ученице из школа, где се не учи српски језик, полажу још иријамни испит из срп. језика, а они који немају оцену из ма ђарског језика, иоказати имају, да знају мађарски читати. Сваки, који у овај завод ступити жели, дужан је са собом донети крштено нисмо, лекарску сведочбу о добром здрављу и сведочбу о свршеним горенаведеиим или вишим школским разредима. Опи, који су пре .једне или више година школу оставили, морају донети са собом сведочбу свога пароха о моралном и религиозном владању свом. Женске нмају још неизоставпо донети пџсмену изјаву својих родитеља или добротвора, да ће пх они за време бављења њиховог у учител.ској школи издржавати, — на којој мора бити и потврђење местне политичне власти, да су дотични доиста у стању своју обвезу испунити. Стан и храна само се у приватним кућама, са знањем и одобрењем управитељевим или по иреноруци овога, погодити може. У Сомбору, 15. авгуета Г894. Н. г Ја. Вукићевић, ербске учитељске школе Сомборске управитељ.