Srpski sion

С тр . 720.

„егаски сион."

Б р . 45.

даће у дужноет све школском уредбом прогшсане предмете у школи нредавати и уједно дока зати : да су испит из мађареког језика иолозкили. Рок стечајевима је 12. новембра о. г. Из седнице српског правосл. школског одбора држане у Мокрипу 19. октобра 1894. год. Бик. Николајевић Мих. пл. Риђички перовођа. председник. "ЖВНА ДРАЖБА. 171 Дана 1. (13.) новембра т. г. у 10 сати нре подне продаваће се на јавној дражби, у манастиру Беочину овогодиуша шумска сеча, која се састоји из 24 катастр. јутра. Лидитациони услови могу се сваки дан до дана лицитације у манастирској писарни видити. Пишманлук је 500 Фор. У Манастиру Беочину, 14. (26.) окт. 1894. Управа маиастира Беочина. 0 Г Л А С. 179 Сремско Карловачка, црквена огиптина издаје своју каФану код „ Пророка" на три године под закун. Дражба ће се 27. новембра (9. децембра) 1894. год. у 3 сата по подне на лицу места одржати. Ближи услОви могу се код председништва дознати. Председништво. СТЕЧА Ј "в 1-з " На упражњена два учитељска места на вел кикиндској сриској вероисиоведној школи овим се стечај ради сталног ионунења ових места расгшсуј е. Са тим месТима скопчана је годишња нлата од 550 Фор. и станарина од 200 Фор. евентуално стан у нарави, по с' том примедбом, да ће прво изабрани учител> уживати одмах целу ову илату и станарину, евентуално стан у нарави, — друго изабрани пак за ову 1894—95 школску годину уживаће од установљене нлате иоловину и стан у нарави, зато, што ће се друга иоловина у смислу наредбе ВЦНШ. Савета ас1 273 ех 1893. 44 ех 1894 и 1 § а зак. чл. XXXVI. ех 1893 државног закона удовици преминулог учител.а Симе Ајваза издавати. Изабрани учитељи имаће све школ. уредбом нроиисапе предмете иредавати у опом ра.зреду, који му овд. шко.г. одбор доделио буде, као и у цркви појати. Рок стечају излази од првог дана уврштења у званичном листу „Српском Сиону" па за шест недеља.

Ваљано снабдевене молбенице ваља упутити иа председииштво мест. школ. одбора. Из седнице местног школ. одбора, држане у Вел. Кикинди дана 15. (27.) октобра 1894 год. 1 Гаја Влаховић с. р . "Бор^е БлаховиК с. р перовођа. прота — председник. :~А(1 ШГС З16./'2Г,8. ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 17(5 '-8 Овим се расписује стечај на једно упражњено место стип. закладе иок. Атанасије Бале с којим је скопчана стинендија од год. 63 ®ор. а. вр. Стипендије из ове закладе, које су у три разреда но 63 Фор., 84 ®ор и 105 Фор. подељене, могу се иоред постепеног промицања из нижег разреда у виши подарити само таким, у онсегу српске иравославне митрополије карловачке иравославним ученицима гимназије, богословије, свеучилишта или академије, који не уживају иити друге какве, нити иак стипендије, што су истим осиоватељем код протестантских иаставних завода у Дебрецину, Шарошиатаку и Пожуну установљене. Сродници основатељеви имају нрвенство пред другим молитељима. Молите.Ћи и.мају своје крштеним писмом, школском сведоџбом и сведоџбом сиромаштва снабдевене молбенице до 3. (15.) децембра 1894. српском правосл. народном школском савету у Карловцима ноднети. Из седнице српског прав. нар. школског савета, држане у Карловрима 19. (31.) октобра 1894. године. Председништво срп. прав. нар. шкодскога савета. С Т Е Ч А Ј.~ 177 х - 3 Овим се отвара стечај за учитељицу на шесторазредној женској вероисповедној школи у Турској Кањижи. Плата је у готовом новцу 350 Фор. а. вр. и 50 Фор. а. вр. у име стана, — све дотле док стан у нарави добила неби. Изабрапа учитељица дужна је на основу закона одређене нредмете деци предавати као и ручпи рад, и с децом св. богослужење похађати. Оспособљене учитељице, које желе ово место заузети, имају своје молбеиице са нужним сведочбама снабдевене до 11. (23.) децембра о. г. овоместном школ. одбору поднети, — пошто ће ее тог истог дана и избор обавиги. Изабрана учитељица дужна ће бити своје зван.е 1-вог јануара 1895 год. наступити, — од ког ће даиа и илату почети уживати. У Турској Кањижи , 1. (13.) новембра 1894 г. Ђура Ниичић Паја Димитријевић перовођа и учитељ. иредседник.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Восну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије прима иретилату књижара В. Вадожића у Веограду. Поједшш бројеви стају 10 новч. Издање и штампа: Сриске Манастирске Штампарије у Новом Саду.