Srpski sion

„СРПСКИСИОН."

Б Р . 7.

ин Мачеви1.а, још године 1860. вероломно напустила и у свет отумарала, поиива се овим иутем. да се у року од 45 дана од дана нрвог увр штења овога едикта овој консисторији иријави; јер ће се иначе пау^ница и без ње .свршити. Из седнице епарх. консисторије у Вршцу 16. јануара 1895. држане. Епархијска копсисторија вршачка. С Т Е Ч А Ј. 22 Ноново се расписује стечај на упражњено учитељско местп у Турском-Бечеју за 1 —IV. разред срм. народ. вероисповедне школе. Учитељска илата састоји се: у готовом новцу 420 ф . у име плате, 40 ф . за повторну школу, 25 ф . у име нослуге и 4 јутра I. кл. ораће земље, на коју учитељ сваковрсни порез плаћа; нростран и врло удобан стан са баштом и зими огрев колико устреба; осим тога ако за цркв. неровођу изабрат буде, 30 ф . у име перовођства. Изабраном учитељу у дужност спада школ. уредбом прописане нредмете предавати, у св. цркви нри сваком богослужењу за десном певницом нојати и школ. децу у црквеном појању обучавати.

Компетовати могу само они Срби учител.и, ко.ји су у Сомбору за учитеље оспособљени п којп мађарским језиком потпуно владају. Учитељ ће своју плату месечно у напред из нрирезне благајне примати. Рок стечаја 1и'тиче на четири недел>е од датума овог етечаја. Молбенице, које се имају на потписаног послати, после истеклог рока неће се у обзир узети Из седнице Школског Одбора, држане у Т. Вечеју, 27. јануара (8 Фебруара) 1895 год. г Ј6ока Николић. иредседник шк. одбора. Е 998. I. 224. ех 1894. Е Д И К Т. 21 2-3 Иетар Вугарин. бивши ноштар у Мраморку, који је још нре четири године своју супругу Јулијану, рођ. Лацковић, злонамерно напустио и некуда у свет отишао, позива се,овим путем, да се у ствари бракораззодне парнице, што ју његова супруга против њега повела, овој кон систорији пријави у року од 45. дана после првога уврштења овога едикта, јер ће се у противном случају ова иарница и без њега довршити. Из седнице епарх. конеисторије у Вршцу 16. јануара 1895. држане. Енархијска консисторија вршачка.

I ЛИВНИЦА ЗВОНА И МЕТАЛА! АНТОНА НОВОТНИЈА | У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ ј ј преиоручује се — са гаранцијом на више година — за израду [ ј нових звона и за преливање иукнутих звона у свакој вели- : [ чини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, про- ј \ виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се [ = звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме- = 1 сту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. [ ,1 Особито препоручујем од мене изнађена и много пута = одликована : патентирана са отвореним одушкама провиђена звона, ""VI ! коЈа имају дуготрајнији, снажнији и дубл.и звук, него звона по старој системи [ прављена, тако, да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује : са звуком других по старој системи ливених звона од 260 килограма. : Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа. у тороњу слободно стојеће; | звона или шоље за сатове од метала; прављеве старих звона са крунама од кованога ј ГБОЖ ^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже пма увек готових на стоваришту. [ 198 26 26 Илустровали ценовници и прорачуни трошк^ бесплатно и Франко !

„Српски Оион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годшу 4 фор., на по године 2 фор.. а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годпну 5 фор. Из Србнје прима п|1етплату књнжара В. Валожића у Београду. Иоједини бројевп стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације гааљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Нови Сад. За огласе, објаве и стечггјеве плаћа се 6 новч. од једиог реда ситаих слова. а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неилаћена писма се не иримају. — Рукописи се не враћају.

Штампа: Српске Манастирске Штамнари је у Нвом Саду.