Srpski sion

С тр . 280.

„СРПСКИ СИОН.-

Б р. '6.

55 1—3

БЛАТНО КУПАТИЛО

к к

„РУСАНДА У Меленци ; Торонталској Жупаиији у Баиату отвара се сваке годпие I. (13.) Маја, а свршава се 3. (15.) Септембра и лечи најпоспешније: скрофулозу у свима њеппм многоврсним видовима као: отечеие жл>езде, кожне болести, запалење у костима и т. д., даље реуму, костобољу, заостале отоке после запаа лења у зглавковима и жилама; старе ране особито при запалењу и трулежу у з костима; хроничне кожпе болести — суве сврабове —; невралгије и у опште болове у живцима и још друге. I Купатило је ове године знатно ироширеио и по модерном укусу изидано Г и удешено. Има три хотела, од којих су два онштинска саевим нова и елегантно Г намештена, велике дворане за ручавање и забаве; добра кујна и подрум, купа- Г тила са кадама од цемеита и порцелаиа, леи парк, чист ваздух и стална музика. Цене су у сваком погледу врло умерене. Мелепце има жел.езничку пругу, која се спаја у В. Кикииди са државном угарском, а у В. Бечкереку са Вршачком и Панчевачком пругом. У Т. Бечеју, који је 1'/ 2 (тат удал.еп може се на Тиси лађом дођи. На захтевање шал.е бесплатио оиис купатила и даје радо могућа нзвешћа. Управа купатила.

= *Ј

ШВНИЦА ЗВОНА И МЕТАЛА! АНТОНА КОВОТНИЈА I У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ | ј нрепоручује се — са гаранцијом на вшпе година — за израду [ ј нових звона и за преливање пукнутих звона у свакој вели- ј : чини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, про- | | виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се ј ј звона но вол,и и лако могу кретати, ако би се наједном ме- [ ј сту излупало, чиме се звона сачувају да пе иукну. [ ј Особито преноручујем од мене изнађена и миого пута : одликована [ патентирана са отвореним одушкама прови^ена звона, I коЈа имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, пего звона по старој системи \ прављена, тако, да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује ! са звуком других по старој системи ливених звона од 260 килограма. Дал.с препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; ; звона или шоље за оатове од метала; прављеве старих звона са крунама од кованога : гвож^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваршнту. ! 28 3- 26 Илустроваии ценовници и прорачуни трошка бесплатно и франко. |

„Српоки Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну н Херцеговшу на год^гау 4 фор., на по годпне 2 фор., а на четврт годпне 1 фор. За стгане земље : на годину 5 фор. Из Орбије прима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројевп стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви п рекламације пгаљу се Администрацији а остали рукописп уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жпг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају. — Рукоппси се не враћају. Штамна: Српске Манастирске Штамнарије у Ср. Карловцима.