Srpski sion

Стр. 474

„сриски сиои."

Б р . 28.

Уамимо једну чин.еницу у протопопијату мохачкопољском, а та је чин.епица да је државни попис од год. 1890. па светло из нео, да у иомеиутом нротопопијату живуцкају н.их до 500. прав Срба, и то у 7. места 300. душа, у 46. места (од 1—9. душа) ц.пх 195. душа, на име: 1. У месту Х-.Сент-Мартину 59 нрав. Срба.

9

., Нађ Нварад-у

• 43 „

) 1

3.

в Дароц-у .

• 10 „

V

4.

„ АлбертФалу

• 68 „

п

5.

, Бепге .

■ 30 „

V

6.

„ Каранч-у . .

. 62 „

11

7.

„ Олд-у . . .

• 28 „

11

то би било : 300 ирав. Срба. Додајмо овде број оннх прав. Срба, који се у поменутом протопопијату у 46. места налазе, а тај је број 195 Укунно дакле 495 нрав. Срба. II онет питам : води ли ко рачуна о овим нрав. Србима којих је но државном нонису од год. 1 890 у протононијату мохачконољском 495. душа на броју било ; — бар у верском ногледу води ли ко? Молмм 22. свештеника а и друге који су у близини номенутих 7. места и оних других — где ирав. Срби расејани станују, да расветле све оно што горе рекох, наиме: води ли ко рачуна у верском погледу о Борн.аварским и но другим местима расејаним нрав. Србима? и ја ћу се до земље ноклонити сваком оном свештенику и другима, који би ме убедили, да сам љуто погрешио, кад сам тврдио, да нико рачуна не води о помепутим прав Србима. бар у всрском иогледу да рачуна не води.

XXII. К а н х. У месту Бану о ускршњем посту год. 1735. исноведило се „Домаћина" 95. Домаћица 88. Браћа и синова 10. кћери и снаја 32. слугу 5. Укупно '260 прав. Хришћана. Презимена домаћина ова су : ; ,Р< шјнчх , Еошн /Ак, К оа^ат , Радиксев, Оар ваш, Радиш, Шарчок, Дкоцннч, И лјин , Лончар, Жилак, КБкок К^агичх, ГрВвЕшинк, Лничич, Лк>вичин, Сакин, Когичх, Дкорннч, Качванин, Отраин, Чаричх, Отраиничх, ЛЈниаковичк, Ра дованов, Познаиов, Геркич/, Кидак, 1анковичх, Отанков, Чолнч, Ебчнчл, К олјижов , Чавнчх, Радончин, 0атол»ир, Радивоек, и Г^иашх"Где у рубрици „Домаћини" два имена долазе, прво је обично крштено име, ал већ друго није увек презиме. Ево у месту Бану. Једном је на прво место стојеће име „1иш1х" дакле крштено име, ал друго је име или назив г Кшзх Ј и овоме слични на зива има и више Сад је нитање је ли овај назив „Киезх" нрезиме дотичноме на нр. „1и>анж К нјзјвнч ? или је само зато са ,,Кн(зк а брибележено : што је исти — или међу више њих који другп — у истини сеоски кнез био год 1735. — Али има и овчкови на зив ,,Биров" (К)риша Кицок) те је нитање: је ли овај Шциша у номенутој години сеоски биров био? или му је у истину презиме •гаково било, н. пр. Биров-Бировљев То ће нам дотична 22 свештеиика зар разсветлити моћи. Кратке белешке. У Бану било је год. 1731. српеких иравославних домова 52. Године 1796 било је српских становника 530. душа, а год. 1890. 683 Дакле за 94. год. порастао је бро.ј Срба у Бану са 153 душа.

Б Е Л Е Ш К Е. (Долазак Његовог Величанства у Загреб.) Загребачкпн ,,Народн»м Новинама" брзо.јављено је из Беча : „ Као што нас са најнадлежније стране обавешћују, шиао је преузвишенн го-

сподин бан гроф Куен-Хедервари посљедњи пут у Беч највише радп тога, да Његово Величанство, цара и краља, најпокорније замоли, нека би главни земаљски град Загреб месеца октобра о. г. Овојим прев. посетом почастило,