Srpski sion

СИОН."

В р . 4Г».

С Т Е Ч А Ј. 205 2 2 На темељу одлуке Славпог Школског Одбора Епархије Бачке од 8/15 октобра Г>р. 1110. 1236' 1281" 1284/199 ех 1895. оним се тгонпво расписује стечај па упражњено учитељско место на овд. шесторазредној мушкој вероисповедној ШКОЈШ. Са истим местом скопчана је ова плата: 1. У готовипи 400 Фор. а. вр. годпшље. 2. У име огрева 20 Фор. а вр. годишње. 3. Сваке треИе године 40 Фор. за држање повторне школе. 4. Стан ио нронису са прииадајућим вртом. 5. 9"572/1600 јутара I. класе комасиране земље. 6. 5648Д 0 I. класе пашњачке ораће земл.е. 7. Један лен врт ван села 8. Кад на погреб позван буде, добија од дотичног за парадни 1. Фор. а за обичан 40 н. Дужности су школском уредбом нрописане, но осим истих дужан је изабрани учитељ на недељним и празничним богослужењима, као и на литургији пређе освећенпх безплатно појати и децу појању обучавати. Осим тога ако је вич ан пероводству иии књиговођству добија из црквене каее за сваку ту дужност по 50 Фор. годишње. Дужност учитељску обавља ће у оним разредима, које му шк. одбор ио иотреби додељивао буде* Онај молитељ, који је вичан хармонијском иојању, а к' томе се и лично прикаже има првенство. На горе речену земљу, државни порез и еквиваленат нлаћа изабрани учитељ. Приметити је, да изабрани учитељ до 30. сент. 1896. неће уживати речену земљу у нарави, него само принадајући му део од овогодишње закупнине, која износи 322 Фор. Они оснособл>ени учитељи, који ово место иолучити желе, нека своје добро инструираие молбенице до 25. новембра (7. децембра) 1895. овом школском одбору ноднесу. Из седнице школ. одбора српоких вероисповедних основнпх школа, која је држана 26. окт. (17. нов.) 1865. у Ст. Паланци (В. В. т. п. р. N6ТПе! Ра1апка). председник школ. одбора Кузман Милојекић парох Константин Јанковић, перовођа.

С Т Е 4 А Ј. 203 з-з Па упражн.ено месго учител.ице на овомесној срп. прав. основној школн у горн.ем граду овим се остгара стечај. Плата је учител.ице годишње 500 Фор и 100 стаиарине. Учитељица .је дужпа школском уредбом прописане иредме^е у школи предавати, и женскн ручии рад осим у свом још у једном разрсду нредавати. Комнетенти нека се обрате својим ваљано и иронисно снабдевеним молбеницама у року од шест иедсља дана рачунајућ од првога уврштења овог стечаја, потиисаном школском одбору. Из седнице школског одбора, држане у Земуну, 21. октобра (2. новембра) 1695. перовођа: предеедник: Тома Марковић. Пет. Петровић. С Т Е Ч А Ј. 204 2 -з Овим се по трећи нут расписује стечај на упражњено учитељско евентуално учитељичко место на овдашњим еалашима. Годишња је плата: 400 Фор. и слободан стан од једне собе. Рок стечају траје до 3. Децембра о. г. Из седнице м. ш. одбора у Бачком-ПетровомСелу 29. октобра (7. новембра) 1895. држане. Милош Алексић, Паја Вујчин. тгар. учитељ и перовођа предеедник м. ш, одбора. м. ш. одбора.

С Т Е Ч А Ј. 206 2-3 Расписује се стечај на упражњено учитељско место у Бочару (Торонталека жупанија). Са овим местом скоичана су следећа берива: 450 ф . слободан стан са врло иространом кућном баштом, 3 / 4 ланца баште ван села, сламе за огрев колико устреба; од укопа — где учител. нозван буде — од великог 1. ф . од малог као и од парастоса 50 н. Дужности су школском уредбом ирописане, осим тога је учитељ дужан у цркви нри сваком богослужењу појати, децу у црквеном иојању обучавати, иовторну школу држати и у црквено-школским седницама перо водити. Рок стечаја и дан избора је Никол. дан т. г. Из одборске седнице држаие у Бочару 29. октобра 1895. год. Школски Одбор.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговииу иа годину 4 фор., на ио годпне 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годнну 5, фор. Ив Србије прима претилату књижара В. Валожнћа у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претнлата, огласи, отечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукошгеи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве илаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају. — Рукописи се не враћају.

Штампа: Српске Манастирске Штамиарије у Ср. Карловцима.