Srpski sion

С ТР . 194.

„СРПСКИ СИОН."

Б Р . 12.

јецезална Конзисторија, у еедници својој дана 11 марта о. г.. адмнистратора парохпје у Стејановци јереја Драголшра РадошевиЛа. (Његова Оветоот Патржјарх Георгије) вратио се из Вудимиеште у проГпли нетак, у иратњи свога и иарод. цркв. секретара г. Др. Л. Секулића. јКошерепција) коју је сазвао иреузв. г. кр. угарски мииистар председник барон БанФИ, одржана је на цветни четвртак нод председништвом иетога г. министра. Ирисуствовали су: Његова Светоет натријарх Георгије, бан краљевина Хрватске и Славоније преузв. г. гро® Куен Хедервари, кр. угарски миниетар иросвете иреузв. г. Влашић, председник унутарњег одела кр. хрв. ,слав. далм. владе преузв. г. Данило Станковић, председник троједничког сабора г. Васа Ђурђевић, затим г.г.: Барон Федор Николић, Др. Ника Максимовић, барон Јован Живковић, Ђорђе г 1аурковић, Др. Идија Вучетић, Др. Ђура Вукичевић, Евген Думча. прота беловарски Јован Стековић, Стеван Јовановић, Ђира Миаекић, барон Стојановић,Стеван В. Поиовић, Стеван Поповнћ Вац ки, Паја Дракулић, Баришић, Дедовић, Васа Поповић, Шорак, Стајевић. Присуетвовали су још као владини заступници и министарски саветник г. Дардај и секретар г. Јовановић, а и секретар народно црквени г. Др. Л. Секулић. Пошто је иредседник и сазивач конФеренције преузв. г. министар барон БанФи поздравио ирисутне и захвалио им се на одзиву њиховоме, изјавио је, да је цељ састанку та, да сазна миптљење позваних о томе, да ли ее жели сазив народно-црквеног нам сабора и да ли би изгледа било, да се путем тога сабора санирају постојеће погрешке, те да ли би се могло на сабору том доћи до таког јединственог штатута за народно-црквену нам автоиомију, којим би се отклониле противиости, нотешкоће и конфликти изме1>у владе и автономних органа. Од присутних Срба говорили су: Др. Вукићевић, Думча, Ђурковић, Др. Максимовић, Др. Вучетић, Дракулић и бароп Живковић, и еви су се изјавили за потребу сазива сабора. не гарантујући за повољан резултат раду његовоме у ногледу жељеног реФормисања. КонФеренцију је закључио министар иредседник са изјавом : да се уверио из говора свију говорника о томе, да они сазив сабора сматрају нотребним и да га желе, но није стекао потпуно уверење, да би сабор реФорму автономије епровести могао и да ће ју сировести. С тога

да Ке он у договору са министром просвете и са баном то питање нроучити, те онда и нитање о сазиву сабора решити, без сумње па умирење јавнога мњења сриског. Ако се сходним нокаже, влада ће надлежном месту нреиоручити сазив сабора, ма и само ради решења текућих му послова, а основне реФорме автономног устројства оставити за доцније време. КопФерепција је трајала од ^5 до 7 сати у вече. КЊИЖВ ВНИ О ГДАСИ. Изашле су из штамие и могу ее добити код нас I. ПРИПОБЕТКЕ ЈЕДНОГА КШШ из српско-бугарскога рата г. 1885. НАГШСАО Бранислав ГЕ ј . Садржај : Позив. Оироштај. Под шатором. Први плотун. Птичице Божје. Каиетан Милић. Трубач. Бела застава. Пусто огњиште. На привијалишту. На разбојишту. Свети Арханђел Михаило. Ко је то ? Петар Дабић. Дуња. Шинел. Број 23. Мој ђак. Снровод. На одсуство. Ово је издање друго, али нонрављено и многим новим причама донуњено. Цена је књизи 60 нов. и за поштарину 5 нов. Српска Манастирска Штампарија.

ОГЛАСИ.

ОГЛАС ДРАЖБЕ. 29 1-1 На основу одобрења Славне епарх. шкоЈ. уираве, овим се од стране нодиисане ошитине расписује дражба на мањак, за зидање нове школске зграде, која ће се 21. марта (2 априла) т. г. у месној срн. вероисповедној школи у 3 сата по иодне усмено обавити. По сачињеном прорачуну, сав трошагс износи: 10.514 Фор. 45 нов. а. вр. Сваки подузимач дужан је 10'% у име пишманлука положити. Општина задржава себи право поверења према нодузимачу. У Јозепову 12. (24.) марта 1896. год. Срп правосл. нркв. општина. ДРАЖВЕНИ ОГЛАС. зо 1-1 Овим се од стране цркв. општине расписује дражба на мањак ради зидања парохијална дома и дозидања једне школске дворане. Извична је цена 2723 Фор. 80 нов. Подухватници ће дужни бити пре почетка дражбе од извичне цене 10% иишманлука иоложити.