Srpski sion

Стр. 404

,СРПСКИ СИОН.'

Бр. 24.

Учптсл.има ]>с спадатп у дужноет уз осталс наетавнс иредмстс подучавати дјецу у цркпспом ијевап.у ; ирисуетвоватп свим црквсним обредима и прп истим пјевати з& пјевницама као и при снроводпма. Компетенти имаду својс нодпупо вал.апе евједоџбе, о том да су Срби прав. вјсрс и да су сврпшли нотребнс науке — подписапој ошптипп под вијетп иајдал.е до конца јуна о. г. а уз то п свјсдоџбс о свом моралном и политичиом владан.у. Српска иравославна црквепа оиштниа. У Требињу, дапа 17. маја 189(3. Предејсдиигс: Јопо Туиап.анип А<1 Ш. С. 23./51. <'х 189«. 50 3 - 3 С Г Г Е Ч А Ј. Ради нопуњен.а унражњенога учитељског мсста за математику (рачуи и гсомстрпју), ботаипку и пемачки јсзик, а но иотреби још н за којп другн нрсдмет у сри. вишој дсвојачкој школп у Папчеву овим се расписујс стечај. Молбеиице за ово место имају се најдал е до 3. (15) јулија 189(5. поднетп сри. прав народиом школском савету у Карловцима. Молител.и имају доказати, да су Срби православие вере, да су оспособл.ени за грађанске школе, односно да су бар иеиитапи (осиособл>енп) учитслј П и да нотпуно владају срнскпм, а и иемачким језиком. У тој прилици, ако дотичпи пема стручнога оепособљења за грађанске школе (сномоћпи учнтел,и), дужап ће битп и ово иосле из-

бора у року, којп му се буде одредио, ссби иабавити. У дужност изабраног спада ће односнс нредметс у најмање 20 седмичних часова прсдавати. Плата редовном учитељу је према §. 7. уредбе о срп. вишим дев. школама од 1872. годипе, а спомоћиом учитељу годишње 800 Фор. а. вр. без стапариие и петогод. доплатака. У Карловцима, 20. маја (1. јуна) 1896. год Председништво срп. прав. иар. цркв. школсксг савета. 58 1 — 3 ГРАЂЕВНО-ДРАЖБЕНИ ОГЛАО. Срнска прав. цркв. онштина у Срп. Исузпни намерава одмах по иетеку овога гласа, предузетп иајпужпијс оправкс евоје св. цркве. По техничком иалазу, који је од славног адм. одбора у Темишвару 15. (27). маја т. г. (А. 0. 671./568 ех 1896.) одозрен, стоји целокуппа радња 2901. ф . 72. нов. С тога се овим позивају свп они, који ту радн.у желе предузети, да изволе иа дап дражбе, која ће се обавити на лицу места 30. Јуна (12. Јула) 1896. у два сата после поднс. Дражбоваће се на мањак а учесници дражбе имаће 10% од горње своте у име жаобине иоложити. У Срп. Неузини 4. (16). Јуна 1896. Љубомир Мирков прсдседник.

ЛИВНИЦА ЗВОНА И МЕТА.1АЈ АНТОНА НОВОТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ | в е препоручујс сс — са гаранцијом на више година — за израду = нових звоиа и за прсливање пукпутих звона у свакој вели- : чини, као и за целокупно хармонично удсшепо звоњење, про- : виђсно са круном од кованог гвожђа, тако удешспом, да се : звона по пол.и и лако могу крстати, ако би се иа једиом ме- : Е сту излупало, чимс сс звопа сачувау да не пукну. : Особито ирепоручујем од мснеј изпађепа и много пута [ одлпковаиа е патетирана са отвореним одушкама провиђена звона, '1Р1 I к<|ја имају дуготрајинји, снажнији и дубл.н зг.ук, псго звопа но старој спстсми е правл.сна, тако, да ес овако једно патептпрано звопо од 200 килограма пзједпачује | са звуком другнх по старој системн лпвспих звопа од 260 килограма. е Даљс ирсиоручује.м козе за звона од ког.апог гвож1>а, у тороњу слободно стојсће; е звона или шоље за оатове од метала; правдеве старих звона са крунама од кованога е гвож|а. — Звона у тсжпии од 300 килогр. на шгжс пма увск готовг.-х иа стоваришту. | 28 <; —21> Илустрованч ценовници и прорачуни трошт бесплатно и франко. :

„Срнски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цеаа ку је: За Аустро-Угарску, Босну н Херцеговшу на годнну 4 фор., на но године 2 фор., а на четврт годпне 1 ф)р. З а стрлнк зем.ђе : на годнну •), фор. Из Србије прима претплату кљнжара В. Валожнћа у Београду. Појединн бројевн стају 10 новч.

ПГтампа: Сриске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима.