Srpski sion

Бр. 610

„СРПСКИ СИОН."

Стр . 36.

Л<1 бр. К 460./зап. ех 1896. 151 1—3 С Т Е Ч А Ј. Ради попунења нарохијског места VI разреда у Мали. Радинци расписује се стечај. Рок нријавама до 15. (27.) септембра 1896. Из ееднице архид. конзисторије, држане у Карловцима 27. августа (8. еептембра) 1896. Архидијец. конзисторија. СТЕЧА Ј. 147 2 - 3 Овим се расписује стечај на ново отвореној срп. вероисповедној школи у Канарољном св. Ђурђу (тем. вармеђа). Плата је учитељу 600 круна, 80 к})уна за новторну и>колу и перовођство, 8 круна паушала, 4 Фата дрва за своју потребу и слободан стан. Комиетовати могу само оснособљепи учител.и који су уједпо иоложилп испит из мађарског језика. Молбеиице се имају слати Месном Школском Одбору пајдаље до 14. сентембра који ће у тај дан избор обавити. Из седнице Школског Одбора држане у Канарољном св. Ђурђу 20. јуна 1896. Михајло Јовић СераФим Журковић леровођа. јером. и предеедник ппсол. одбора.

Бр. 20. IIIк. Одбора/ех 1896. СТЕ.1А Ј. 145 2 - 2 Овим се расиисује стечај на упражњено место учитеља за I. п П. разр. централне мушке школс у Башахиду. Са овим местом екопчана је сљедећа плата: 450 Фор. авр. сваке друге године 60 ®ор. авр. за новторну школу, 3. ланца (20И0Пк. ланац) прве класе ораће земље. на коју учитељ никакве порезне терете нема да еноси, слободан стан од две собе и кујне са баштом и огрева зимњег колико устреба. Изабрани учитељ је дужан недељом и свецем при богослужењу леву иевницу држати, а тако исто за време ускргпњег носта средом п петком са децом у цркви бити, нри Јутрењу и службп појати. Желити је, да се компетенти лично пре избора прикажу. Рок је стечају 8. Септсмбар по ст. кал. 1896. кога ће се дапа и избор ире подне у 11. сах. обавити. Из Седнице Шк. Одбора, држане у Башахиду 4. (16.) Авг. 1896. Петар Перић парох председник м. шк. одбора.

IЛИВНИЦА ЗВОНА И МЕТА.ДА I АНТОНА Н0В0ТНИЈА I У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ ј ирепоруч ^Је се — са гарантцом на више година — за израду \ нових звона и за нреливање пукнутих звона у свакој вели= чини, као и за целокупно хармонично удешепо звоњење, про| виђено са круном од коваиог гвожђа, тако удешеном, да се = звона ио вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме= сту излунало, чиме се звона сачувау да не нукну. = Особито препоручујем од менеј изнађена и много нута "одликована патенаирана са отвореним одушкама прови^ена звона, ~*1Р1 која имају дуготрајнији, снажнији п дубл.и звук, него звона но старој системи ирављена, тако, да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједпачује са звуком других по старој систсмп ливеиих звона од 260 килограма. Даље преиоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за сатове од метала; прављене старих звона са крунама од кованога гвож^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готовкх на стоваришту. 28 11 — 26 Нлустровани ценовници и прорачуни трошкп бесплатно и франко.

Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву ,,Српског Сиона" у Нарловце. За огласе, објаве и стечајеве илаћа се 6 иовч. од једиог реда ситних слова, а за жиг сваки пут ио 30 иовч. — Неплаћеиа писжа се пе примају. — Рукописи се ие враћају.

„Српски Сион" излази оваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговииу иа годину 4 фор., иа но годпне 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стгане земље : на годпиу 5 фор. Из Србије прима претнлату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч.

Штампа: Српске Манастирске Штамнарије у Ср. Карловцима