Srpski sion

отр. 1п.

„СРПСКИ СИОН."

Б р. 1.

С Т Е Ч А Ј. 181 2-3 Овим ое раеииеује стечај на упражшено место учител.а на српској четвороразредној метовитој верозаконској салаткој школи у Сенти, која се издржава из „закладе блажене успомене Ђепе Брановачког и супруге му Иде ро1>. Вујић". Ово место салашког учитеља сенћанског скончано .је у смислу опоруке и основног иисма еа годишњом платом од 500 Фор. авр. и у новозиданим зградама са слободним пз две собе, кујне, кућера, (шнајза) подрума и тавана састојећим се станом са шталом и шупом. Ове зграде налазе се на земл.ишту од два дистриктска ланца земље, од којих један део сачин.ава авлију. а од другог дела дужан је учител. четврт ланца земље у смислу основног писма на воћареку и повртарску башту за обучаван.е школске децо употребити. Остатак од помепуте иепокретпости —- на коју заклада илаћа порезу — има право да ужива учитељ. Изабрани учитељ биће дужап у смислу ностојећих народно автономпих уредаба н законских определења звање своје одправљати, оеим тога школеку децу у веронауци и црквеном нојању, а тако исто и у повторној школи обучавати, даље колико му нрема удаљености те школе околпости доиуштале буду, особито у нролеће и јесеп, са школском децом кад и кад свецом и недељом цркву иосећивати, тамо као и остали учител.и иојатн, односно појање црквено подномагати и испомагати. Који жели ово место иолучити има исказати, да јс Србин нравославне вере, и да одговара свима законом нрописаним захтевима. Молбеинце са дотичним школским п осталим сведочбама снабдјевене имају се управити на местни школски одбер у течају од 6. недеља. почињући од нрвог увршћења овог стечаја у дотичним листовима. Из седпице месног школ. одборасрп. сенћанске иравосл. Црквепе општине држане у Сенти 14. децембра 1896. год. Т>. Теодоровић Милош Николић перовођа. председник шкодског одбора.

ДРУГИ ОГЛАСИ. ј>0СН0ВАНА 1866.5 ТРГ 0 ВИНА I ПСНОВАНА 1866. 5 ШПЕЦЕРАЈА-ДЕЛИКАТЕСА И ВИНА У НОВОМ САДУ ГЛАБНА УЛИЦА БР. 27. - ТВЛЕФОН БР. 76.

Препоручује своје обмлато снабдевено стовариште шећера, каве, пиринџа, свећа, зејтина, бадема, грожђа, франдуска п мађарска коњака и шампањера, ликера у сваковрсном избору, прашке шунке, пресне и куване, фришких сардина, руса, оз1зеећеппде, јегуља маринираних и у сулцу, рака, форелни, ајвара, тунфиша, ЕћеМасћв, конзервираног бифтека д паприкаша, фришких маслина, малага грожђа и Рг1псе88бадема, кандираног воћа у великом избору. Доброг руског теја и разна енглеског тејброда. Француске чоколаде и особито финих Салон-бонбона. Панчевачког пива у флашама, | Маггеп и коп1§8 — Баварског „8ра1;еп" пива у флашама. Разна десерт-вина: Ма1а$а 8ћеггу, ОћаћИз МаДе1га, Ме(1ос, Вог(1еаих, Еасптае СћпнМ, Уо1пау, Токајског, 1леђГгаиепшИсћ, ШсгбМпег, бела талер-вина, старог и гарантирано чистог: ЕгшеПекбг у бутељама по . . . 50 нов. Ма^уагМег „ ,, „ . . . 55 „ 1Че82:те1уег-Т18сћдуе1п у флашама но 58 „ Впг§Ш1(1ег црно вино у бутељама по 00 „ Сунђера, разна ТоНеће сапуна, глицерина, викса за паркетне, Вегп81е1п1аскфарбе у разним нијансама, за патосе, лака енглеског у сортама и т. д. 182 6—10 Послуга брза и тачна, цена јефтина.

Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукоииси уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве илаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки иут ио 30 иовч. — Неилаћеиа иисма се не примају. — Рукописи се ие враћају. „Српски Сион" излази сваке недел>е на целом табаку. Цена ну је: За Аустро-Угарску, Босиу и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт годпне 1 фор. За стране земље : на годнну 5 фор. Из Србије прима претплату књнжара В. Валожића у Веограду. Поједиии бројеви стају 10 новч.

ТЈТтампа: Српске Манастирске ТТТтампарије у Ср. Карловцима.