Srpski sion

Стр 544

„СРПСКИ СИОН."

В р . 32

Јавна захвалност. Високопреосветтени г. Мирон НиколчЛ еиископ пакрачки благоизволео је платити за седамнаест срп. сиромашних школамоју књигу: г Истор"ју сра~ школа у аустро-угарској монархији". На оволикој пажњи према моме скромном књижевном раду, побуђен се налазим јавно изрећи своју најтоплију захвалност нреосвешт. г. епископу, као мужу, који је у много прилика доказао своју истинску љубав према просвети нашег народа. Беловар, 1897. М. Нешковив.

Нове књиге. Изашла је пз штампе књига: ЗБНРКА ПШГОШШ РАДОВА МИТЕ НЕШКОВИЂА Књига трећа Историја Српских школа у Аустро-Угарској Монацхији Ово је дело добило по „Српској Матици 1 ' распиоану награду од 50 дуката. Садржина: 1. Пристуи. — 2. Од Српске пропасти до сеобе. — 3. Од сеобе нашег народа у ове крајеве до владавине царице и краљице Марије Терезије. — 4. Од владања царице и краљице Марије Терезије до оснивања прве српске учитељске школе у Сент-Авдреји (1740 — 1811.) — 5 Од оснивања прве учитељске школе у СентАндреји до проглашења Краљеве Уредбе од 10 августа 1868. године. — 6. Од проглашења Царског рескрипта до данас. — Завршетак. Цена је књизи 70 новч. — Може се добити код писца јој г. Мите НешковиЛа , кр. школског надзорника у Ђеловару (Хрватска).

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ. „МАЛА КАТАВАСИЈА" наша одобрена је и прописана ЈЧГ- З.А. ОСНОВНЕ ТТТК10ЛЕ како нашим вел. Школеким Саветом, тако и вие. кр. зем. владом у Загребу. У препоруку пашег издања „Мале Катаваспје" приводимо ево и оцену стручног ваљаног и нознатог часописа „Новог Васпитача". У II. свесци овогодишњој оцењује „Новн Васпитач" наше издање овако: „У VIII. ком. „ Ћњижевног Прегледа" нашег од нрошле године ириказасмо ову књижицу, а после

тога замолисмо једног од наших врсних стручњака, да напише кратки реферад о тој књизи за наш лист. У место формалног реферада, стиже нам од истог господина писмо, у коме је — по своме суду истакао оне добре стране „Еатавасге и , ради којих она заслужује тхрво место међу својим другама. То мес-то из нисма овако гласи: 1.) Ова је књига потпунија од свију дееадањих; јер има за вечерње, јутрење и литургију све најважније ствари, које су школској младежи иужне, и то све у правилном реду. 2.) У њој су тачно исирављени текстови у свима произвољним песмама о великим празницима и поправљене су оне многе погрешке у њима, које су мирисале на проту-иравославно порекло. као н. пр. „Е(зх гр'кр зач{т<г' у песми божићној „ЛикВи днеск Окчне!" и т д. 3.) У овој катавасији попуњена је једна иразнина, која се налазн у свима досадањим књигама те врсте; а то је, уврштени су тропари и кондаци за све оне свеце, о којима се обично у нас Срба „Крсно име" с-лави. Тако је дана прилика, не само свакоме ђаку, него и његовим родитељима и старијпма, да о смом свечарству могу научпти и отпојати тропар свога кућног патрона, којп јеглавнакарактеристика срцског племена у опће, а особито међу туђинцима. Најпосле, сравии ли се та катавасија са свима досадањим њеним другарицама, сваки свештеник и учитељ моћи ће одмах на први поглед впдети, у чему и колико је она боља, потпунија и сређенија од свпју осталих. Врло је лако навести баш и иоименце све њене предностп и преимућства. Према свему овоме, књига је заиста у својој врсти до сада најбоља и иајиотпунија. а Молимо п. н. господу учитеље и сл. црквеношколске општине, да нас потпомогну својим наручбинама, јер само тако ће се стати на пут увлачењу у школе наше н таких катавасија, које за школу нису. Садржи осам табака. — Цена је 20 нов. — На више са рабатом. Српска Манастирска Штампарија. У Ср. Карловцима.

ПЕСМАРИЦА ЗА ПРАВ0СУ1АВНЕ ВЕРОИСПОВЕДНЕ СРПСКЕ НАРОДНЕ ШКОЛЕ према наставној основи изданој од вед. Школског Оавета израдио Алекеандар Јорговић учитељ у срп. вишој девој. школи новосадекој У ноте стављене су ове песме, за: Први разред 1. Веселс оам дете, 2. Ми смо деца весела, 3. Тичија песма. 4. Пчелица. — Други разред: 5. Ми смо деца весела, 6. Станови 7. Пчела, 8. Завет, 9. Голуб седи на стрејици, 10. Хајд у школу!, 11. Млади занатлија I, 12. Млади