Srpski sion

Стр. 96

„СРПСКИ СИОН."

В р. 6.

К. 12. ех 1898.

8 2—3

С Т Е Ч А Ј.

На упражњено парохпјско место III плаћевног разреда у Тиса-Хиђошу раснисује се овпм стечај. Опажа се. да се у истој општини налази системизовани парохијски помоћник IV. плаћевног разреда, да ће се нрема томе иоложај ново избраног свештеника у тој општини касније према старешинском одношају оба свештеника одредити и да ће старији од њих бити иарох и као такав уживати иарохијки стан у нарави; дал>е се напомиње нозивом на §. 20. Б. I. нрев. кр решкринта од 10. Авг. 1868. и то, да за сада администрира унражњено парохијеко место бивши личпи парохијски помоћник упокојеног пароха јереја Максима Јакшића. Компетенти имају своје прописно инструисане молбенице путем претпостављених својих власти ноднети потписаној епархијској власти до 16. (28.) марта 1898. укл,учиво.

Из седнице енарх. конзисторије држанс у Темишвару 20 јануара (1. Фебруара). 1898. год. ОГЛАС ЈЕФ'1'ИМБЕ. п 2-2 На темељу закључка црквене огпптине одобреног ио славном архидијецезалном административном одбору у. Карловцих обдржаваће се дне 15. (27.) Марта текуће године у 2 сата после нодне код подписане црквене онштине је®тимба гледе иовоградње норте са Фронта са искличном цсном од 366 Фор. 82 нов. ЈеФтимба ће бити усмена но примају се и писмене понуде, које буду предапе до 10 сати пре иодне горе означеног Даиа, те које буду обложене вадиумом од 5.^ укупне Фишкалне цене са изјавом, да су нудиоцу увети јеФтимбе познати. Исто тако има сваки и устмени дражбатељ прије одпочете јеФтимбе положити назначегш вадиум. Из седнице црквеног одбора држане у Мартинци 25. јануара (6. Фебруара) 1898.

ДРУГИ ОГЛАСИ. ЗВОНОЛЕБННЦА И ФАБРШ, ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТОНА НОВОТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ препоручује се — са гаранцијом на више година — за израду нових звона и за иреливање пукнутих звона у свакој величини, као и за целокуино хармонично удешено звоњење, нро- | виђено са круном од коваиог гвожђа, тако удешеном, да се ; звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме- ј сту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована; патентирана са отвореним одушкама про-! ви|ена звона, **^В| која имају дуготрајнији, снажнији : и дубл>и звук, иего звона по старој системи ирављена, тако ; да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изје- ! дначује са звуком других по старој еистеми ливених звона ! од 260 килограма. : Даље ирепоручујем козе за звона од ковапог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; I звона или шоље за сатове од метала; прављеве отарих звона са крунама од кованога I гвож^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек гбтовгзх па стоваришту. I 52 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

.Орпски Сион" излази оваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговшу на годшу 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт годше 1 фор. За стгане земље : на годину 5 фор. Из Србжје прима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 повч Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији 1 остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве нлаћа се 6 новч. од једпог редр снтних слова. а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају, —- Рукоппсн се враћају. Штампа: Српске Манастврске Штампарије у Ср. Карловцима.