Srpski sion

С тр . 420.

„СРПСКИ СИОН«;

Вр. 28

С Т Е Ч А Ј. 70 з-з Овим се отвара стечај на ново-установљеној срп. вероисповедној школи у Батањи за I. и II. разред основне мушке школе. С овим местом скоачана је следећа нлата: у готовом новцу 500 ®ор. (1000 круна); у нарави леп, простран и врло удобан стан из две собс, кујне, коморе (шиајза), нодрума, шуие, штале и 2О0П хвати баште уз стан; 6 (шест) хвати тврдих дрва с' подвозом — или 72 ®ор. (144 круне) у новцу — од којих је учитељ дужан и школску дворану грејати; у име реквизита 17 ®ор. 50 нов, (35 круна). Дужности учитеља, осим уредбама и наредбама црописаних, јесу и држање леве певнице преко целе године, као и средом и петком часног ускршњег поста. ЈМолбенице, са нужним еведоџбама и доказима о учитељском осдхособљењу о свршеним преднаукама, да је дотични Сомборску препарандију свршио — евентуално и о доеадањем делању у школи — као и о оснособлењу за мађарски језик, ваља слати у оригиналу или у легализованом нреиису, на овом. срн. правосл. цркв. школ. ои- 1 штину, односно на подиисанога председника. Рок Је стечају до св. Илије о. г. Тражи се и лична иријава — ако је икако могуће. Из седнице м. школ. одбора, држане у Батањи, 7. (19.) јуна 1898. Ст. Вукадиновић Андрија Ненадов перовођа. председнак м. школ. одбора. С Т Е Ч А Ј. 84 1-3 Овим се расписује стечај за учитељицу на I. и II. разред мешовите школе. Плата је за нредавање у редовној школи 300 Фор. а у иоФторној 40 ®ор. Слободан стан од две собе, кујине, коморе, баште и огрева колико нотребно буде. Дужности су пронисане школском уредбом и наредбама шкодских власти. Компетовати могу свршене учитељице које су оспособљене и из мађарског језика. Рок стечају истиче после четир седмице рачунајући од првог уврштења овог стечаја. Избор о св. Илији. Из седнице школског одбора српске православне општине у Десци. 21. јуна (3 јула) 1898. Деска, пошта бгбгедћ, код Сегедина. II. Ј. Нодградски Стева Момиров учитељ. председник-

С Т Е Ч А Ј. 85 1-а На новоустановљено учититељско место на срп нар. вероисповедној школи у Варјашу раснисује се стечај. Плата је 300 Фор. у готовом новцу, 20 кибли жита, 20 кибли кукуруза у нарави, 4 хвата тврдих дрва, 1 1ланца баште ван села, за држање иоФторне школе прима сваке године 21 Фор. а држи је само сваке друге године, од погреба кад буде позван 1 ®ор., слободан стан састојећи се из 3 собе, кујне, коморе, подрума, шупе и штале све под Једним кровом; поред стана башта од 150 квадрати. Учитељу у дужност спада предавање свих школ. уредбом прописаних предшета у разредима које му школски одбор буда доделио; појање у једној певници и обучавање школске деце у појању. Компетовати на ово место могу само они, кој'и су свршили сомборску препарандију и који владају мађарским језиком. Захтева се лична пријава. која ће се у обзир узети. Рок стечају траје до 1. (13.) августа 1898. Из седнице гаколског одбора држане у Варјашу 24. јуна (6. јула) 1898. Коста Вујковић Лука Лепојев перовођа. председник пшол. одбора. С Т Е Ч А Ј. 86 1-3 Овим се рксиисује стечај на уиражњено учитељско место на четвероразредној мешовитој вероисповедној школи у Краљевцу. Плата је у готовом 138 Фор. 30 кибли жита, 20 кибли кукуруза, 2 Ј / 2 ланца земље, 10 Фор. паушала, за држање пофторно школе 40 Фор., за перовођство 15 ®ор. од укопа где позван буде 50 нов. Даље слободан стан са баштом 20 метери дрва за учитеља 16 метера за огрев школе. Учитељу у дужност спада осим свакидашње гаколе и децу у црквеном појању обучавати, и ири сваком богослужењу за певницом иојати. Комнетовати могу само осиособљени учитељи, који су из мађареког језика испит иоложили. Личне пријаве узеће се у обзир. Молбенице ваља на иотписаног нредседника до св. Илије при-послати, када ће се и избор обавити у Краљавцу (Т. Кћ'а1уШуа и. р. Т. Кекав) 24. јуна (6. јула) 1898. године. Сергије Јовановић Лазар Кеверешан прив. перовођа. председник.

Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговшу на годину 4 фор., на по годше 2 фор., а на четврт године 1 фор. За странв зежљв : на годину 5 фор. Из Србије прижа претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједиш бројеви стају 10 новч. Првгплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а осталн рукоииси уредништву „Српског Сиона" у Карловце, За огласе, оојаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног редр ситних слова а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писжа се не примају, — Рукописи се враћају.

Штамиа: Српске Манастирске Штамприје у Ср. Барловцима.