Srpski sion

„ОРПСКИ сион\

С Т Е Ч А Ј. 16 2-3 Отвара сс стечај на једно овде упражњено учитељско место за више разрсде, с којим је скопчана плата од 500 Фор. у готовом, 4'/ 2 ланца земље у натури, за коју ће учитељ припадајуће порезе плаћати, 84 Фор. у име учитељског огрева, осим тога 85 Фор. у име школског иаушала, стан у натури или 200 Фор. еквивалента за исти, и уз ово још нет нута петогодишњи доплатак но 50 Ф^р. Новоизабрани имаће иредавати у разредима, које му месни школски одбор додели, све оне иредмете, које школска уредба од 17. јула 1872. год. и дисциплинарна правила од год. 1876. прописује; наглашује се, да децу црквеном нјенију учи, као и остали овдашњи учитељи, са децом у цркви поји, а за невницом нојачку дужност да врши. Компетенти нека своје ваљано инетрујисане молбенице иотиисаном нредседништву до 30. марта (1. априла ) о. г. поднесу. Желити је, да се компетенти лично ирикажу и у цркви поје. V Б. Сентомашу 1. (13.) Фобруара 1899. Нредседништво месног школског одбора. ОГЛАС ДРАЖБЕ. 15 2-2 На основу закључка црквене скуиштине од 22. новембра (4. децембра) 1898. године и но одобрењу Славног Архид«) ецезалног Административног Одбора од 29. дец. 1898. А. О. 1406, 1424/669. намерава црквена оиштина у Нови Карловцп, свој парохијални стан реновирати. Усљед закључка црквене скупштине од 24. јануара 1899. одређена је јавна дражба на дан 1. (1У.) марта т. г. у 9 сахати прије нодне. План, трошковник и дражбене услове могу интересанти сваки дан у предсједничкој канцеларији увидити. У Нови Карловци 28. јануара 1899. Предсједништво црквене онштине. К. 42/33. ех 1899. 11 3-3 С Т Е Ч А Ј. Раснисује се стечај на упражњену парохију VI. класе у Баји. Интеркалара нема. Комнетенти имају своје довољно инструиране молбенице потписаној конзисторији до 1. (13.) марта 1899. поднети. Из седнице енарх. Конзисторије Бачке, држане у Новом Саду 19. (31.) јануара 1899. Конзисторија Бачка. С Т Е Ч А Ј. и 2-з Услед налога Славног Епархијског Школског Одбора у Темишвару од 1. децембра бр. 669/500.

ех 1898, овши се расписује стечаЈ на учптељско место на срн. вер. мушкој школи у Сргг. Неузини. Плата је: 400 ®ор. 4 ланца ораће земље, на коју учите.Ћ како државне тако и опћииске терете сноси, 4 хвата тврдих дрва, слободан стан, који се састоји из две собе, кујне и коморе и баште од 200Ц хвати, у име писаћег прибора 5 Фор. Од погреба има 1 Фор. Дужности су Школском Уредбом прописане. Компетовати могу оспособљени учитељи, који имају исиит из мађарског језика. Изабрани је дужан уз горљу наплату поФТорну школу држати, приликом сваког богослужења десну иевницу држати, децу цркв. појању обучавати и у цркв. општ. седницама перо водити. Рок овом стечају траје шест недел>а од првог уврштења у листу „Српски Сион". Молбепице са потребним свсдоџбама имају се слати нотписаном иредседнику. Из седнице месн. сри. школског одбора др жане у Српској Неузини 16. јануара 1899. год Мита Николић председнпк шк. одбора.

С Т Е Ч А Ј. 17 2-3 Овим се у Беодри (тор. жун ) на упражњено мушко IV. разредној школи стечај на учитељско место отвара. Плата је учитељу следећа: из сри. прав. цркв. школске благајне годишње у готовом новцу 316 Фор. из месне нолитичке багајне у име бившег депутата претворено годишње у готовом новцу 170 Фор., коју ће суму изабрати у месечним обро цима унапред примати. Поред тога ужива још 4 јутра ораће земље и V, јутра земље за детелину, на коју земљу ће изабрати бити дужан порез плаћати. Уз то слободан стан са баштом, и при ногребу, и парастосу где нозван буде 1 Фор. Уз ову плату дужан је изабрани у свакој седници како школског тако и црквепог одбора неро водити, и све годишње рачуне склапати, исто тако у св. цркви на сваком богослужењу десну певницу водити, као и поФТорну школу обдржавати. Дужности учитеља прописане су школском уредбом. Лична пријава узеће се у обзир и имаће при избору првенство. Рок стечају излази рачунајући од данашњег дана 6 недеља дана Изабрати учитељ може евоје место од 1-ог септембра т. г., т ј. у почетку н.колске године заузети, од којег дана ће и илату од ове општине примати. Вал.ано инструиране молбенице вал>а упутити на потнисаног председника. Из седнице срп. прав. цркв. школске општине држане у Беодри 2. (14.) Фебруара 1899. год. Витомир Стајић Мија Моратвански перовођа. председнчк.

Штамиа Српвже М&насткроке Штамп&рије у Ср, Карловцкна.