Srpski sion

сион

бр. т.

С Т Е Ч А Ј. 40 1 -2 Услед отписа високог кр. домобранског мини старства бр. 16537/Х1У. ех 1899. из добр. војничке и грађан. закладе Јована и Терезије 0стоић, рођ. Зозук, на получење једног стипендијског места почетком идуће 1899/1900 школске године у војничкој академији бечког новог места, у бечкој технич*;ој академији (Вес8Пјће1у1 Тегег1а Ме уа§-у ћесзГ тпвгак!) или у речкој мрнарској академији (Гште1 ћасШеп^егевгеИ) овим се раснисује стечај. Проситељи дужни су у молбеници означити да од наведени академија у коју мисле стунити за редовног слушаоца, да ли јошт коју стинендију уживају. Од стране дотичне власти изстављеном сведочбом имају засведочити да су им родитељи Аустро Угарске монархије грађани. Сведочбу сталног нребивата и којој оиштини ирипада (кбгве^! ШеЂозе^.) Правилом проппсане године и то за оне који мисле у I. разред војничке академије стуиити да су 17 година навршили а 20 нису прешли, а који мисле у I. разред речке мрнарске академије стунити, да су 14 година навршили а 16 нису ирешли, своје године дужни су засведочити са криЈтеним писмом и са иородичним изказом у коме и број чланова нородице треба да је означен. Стање здравља и развитак телесни засведочити се има сведочбом изстављеном од ц. и кр. ■актавног војничког шш домобранског лечника, у којој сведочби има се и то доказати да ли су накаламљене богиње, даље да ли је вид добар а ширина ирсију и висина тела треба са бројевима тачно да је означена. Који желе ступити у I. разред војничке академије дужни су прикључити сведочбу да су свршили више реалне или гимназиалне школе, или да ове године свршавају, у ком случају и од прошле године сведочбу треба нрикључити, а који пак желе у I. разред речке мрнарске аг*адемије ступити дужни су засведочити, да су дољне разреде реалке или гимназије свршили. Родитељи или старатељи дужни су себе обвезати да &е годишње у име школарине 14 ф , а у име остали школских потреба 6 ф . почетком школске године нлаћати, тако исто и да ће путни трошак они сносити. Проситељи морају пријемни исиит положити, и од успеха испита зависиће да ли се примају за нитомца. У смиолу основног писма војничке закладе

стипендију ову која годишње 800 ф. износи, норед прописаних захтева могу искати и получити само Срби иравославне вероисновести, а нрвенство имају у првом реду суботички сродници са завештател>има, у другом реду сродници ван Суботице, у трећем реду суботички синови, а напослетку Срби православне вероисповести ма из ког краја Аустро-угарске монархије. Сродство са завештатељима треба са правоваљаном сведочбом засведочити. Који желе ово стипендијско место получити, нека своје"добро снабдавене молбенице са наведеним сведочбама најдуже до 12. (24.) априла текуће 1899. године нодписаноме у Суботицу послати непроиусте. У Суботици 18. (30.) марта 1899. Стеван Манојловић управитељ Остоићеве закдаде. Број 612 и 619 К зап. 106. 41 1 — 3 Е Д И К Т. У предмету бракоразводне тужбе Савете Париповић рођ Зукановић, сада у Сиску, против супруга Ђуре Париновића бившега трговца у Даровару а сада непозната боравишта, позива се овим исти Ђуро Париновић, да пријави Епархијској Конзисторији овој боравиште своје или означи иравозастунничка себи у року најдал.е I од 3 мјесеца по првом уврштењу Едикта овога у „Српском Сиону" тим пре, што ће се у нротивноме случају нодигнута иротив њега бракоразводна тужба расправљати дал>е са куратором „ас! асШт" и на властиту одговорност његову. Из сједнице епархијске Консисторије у Пакрацу 11. (23.) марта 1899. ДРАЖБЕНИ ОГЛАС. з 8 1 -2 Потписана манастирска унрава даје овим на знање, да ће дне 1. (13.) априла 1899. у манастиру Бездину, у 11 сахата пре подне издавати под закуп 909 јутара 787^° оранице и 13 јутара 1040[ј 0 ливаде нутем јавне дражбе на шест година, почевши од 1. октобра 1899. год. Исклична је цена 13958 Фор. До заиочетка усмене дражбе примаће се и затворене писмене понуде, којима се има прикљу чити вадијум у износу од 700 Фор. Дражбени услови могу се видити сваки дан у писарници иотписане уираве, а на захтевање доставиће се ре®лектантима и у верном нрепису. У Ман. Бездину (пошта: Мете!; Ре1ег) 18. (30.) марта 1899. Манастирска Управа.

Срлски Сион" излази сваке недеље на целом та јзку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стрдне земље : на годину 5 фор. Из Србије нрима нретнлату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, оглаои, стечајеви и рекламације шаљу се Адманиотрацији 1 остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве п стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају, — Рукониси се враћају. Штамаа: Сраске Манастирске Штампаркје у Ср. Карловцииа.