Srpski sion

С тр . 228.

В р . 14

у име остали школских иотреба 6 ф . почетком школске године илаћати, тако исто и да ће путни трошак оии сносити. Проситељи морају иријемни исиит иоложити, п од успеха псиита зависчће да ли се примају за иитомца. У смиолу основног иисма војничке закладе стипендију ову која годишн.е 800 ф . износи. норед нронисаних захтева могу искати и нолучити само Срби православне вероисповести, а првенство имају у првом реду суботички сродници са завештатељима, у другом реду сродници ван Суботице, у трећем реду суботички синови, а напослетку Срби православне вероисиовести ма из ког краја Аустро угарске монархије. Сродство са завештатељима треба са правоваљаном сведочбом засведочити. Који желе ово стипендијско место получити, нека своје добро спабдавене молбенице са наведеним сведочбама најдуже до 12. (24.) априла текуће 1899. године нодписаноме у Суботицу послати непропусте. У Суботици 18. (30.) марта 1899. Стеван Манојловић управитељ Остопћеве закладе.

ДРУГИ ОГЛАСИ 0 Г Л А С. 44 1-г Част ми је свима пречасним г. г. свештеницима обојега реда најтоплије препоручити моју кројачку радву, по којој изврсно и на опште задовол^ство — ово могу иоткрепити с.ведоџбам# нреч. свеиггенства Иришког и околних места, као и високопр. 1". г. настојатеља оближњих манастира — изра^ујем горае и дољне хаљине, дејаке и мангороое, а за цркве одежде с целим прибором, отихаре ђаконске и свештеносаца, покриваче на трапезу и налоњу и све остале црквене утвари које сиадају у кројачку радњу, по најумеренију цену. Радња моја ностоји већ више од 12 година и нозната је преч. г. г. свештеницима овдагпњим и из околних места, као врло солидна, тачна и јеФтина; с тога се и свима осталим преч. г. г. свештеницима и општинама црквеним најсмерније препоручујем. У Иригу 20. марта 1899. Милан Гајић свештеничког одела и црквеног одјејанија кројач.

ЗВОНОЛИВНИЦА И ФАБРИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТОНА НОВОТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ препоручује се — са гаранцијом на више година — за израду нових звона и за нреливање пукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, провиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се најеДном месту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито иреноручујем од мене изнађена и много пута одликована 1ЧГ* патентнрана са отвореним одушкама провиЈена звона, која имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона но старој системи прављена, тако да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других но старој системи ливених звона од 260 килограма. Даље препоручуЈем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за сатове од метала; прављеве старих звона са крунама од кованога гвож^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готовпх на стоваришту. 52 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и франко. На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

ш?

®Р

Српски Оион" излази сваке недеље на целом та-.аку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босиу и Херцеговшу на годину 4 фор., на но године 2 фор., а на четврт годнне 1 фор. За стране земље : на годнну 5 фор. Из Србије прима нретплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Админастрацији I остали рукописи ургдништву , Српског Сиона" у Карловце. За огдасе, објаве и стечајеве илаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају, — Рукописп се враћају. Штшша: Срнске Манаоткрске Штампарнје у Ср. Карловцима.