Srpski sion

Вк 28

С тр . 445.

Да живи високопреосвештеии епискои Бачки Митрофап ШевиК! Живео !

Мисли о проповедништву. Има проиоведника, који мисле, да је за безазлен свег све добро, ге да је озбиљно спремање за пропоЕед сасвим сувишно. А зар душе, тих безазлених мање вреде? Зар оне нису по подобију Божјем створене? Зар је божаиствени Искупитељ за њи мање крви пролио! Зар је весник воље Божје за њнхов спас мање одговоран ? Не! Баш зато, што су таки слушаоди мање впчни мишљењу и теже схватају, мора се нроповедник са особитим маром за своју проповед спремити. да их обавестп о божанственим спасоноснпм истинама, да их у вери утврди и на кришћанске врлине осоколи. Масиљон. * Нека ти проповед учини да се истина разуме, да се истина заволи, да истина вољу нокрене. Сгога не треба само да те слушају, већ да те радо и послушају. Бл. Августин. * Ја држим оног за речита, који уме оно што духом схвата јасном речи представити, а не оног, који научним и високим речма потврђује оно, што је јасно и очевидно. Онај расветљује оно, што је скривено, а овај држи у тами оно што је јасно. Отога ће онај који тежи да својим слушаоцима корисг, бити нохваљен, а овај, који само за славом иде, изићи ће празан. И с и д о р II е л у з. Дај ми лађу, лађаре, катарку, јадра, котву и све што треба за иловидбу, а недај ми ветра — ја не могу пловити. Тако је и са проповеђу: пуна науке и говорничка дара, али нема духа, који снагу даје, и стога је све напразно. Св. Јован Златоусти.

ЛИСТАК. В Е Л Е Ш К Е. (Бпреосвештени г. епископ Будимски Лукијан) отпутовао је у своју резиденцију у прошли четвртак, 8. (20.) о. м , брзпм возом пз Карловаца.

(Бпреосвештени г. епископ МитроФан ШевиЗ). У прошли поиедељак богослужио је впреосвештени господии епискон Бачки Митрофан ШевиЛ прву своју архпјврејску лптургпју у манастпру Крушсдолу, на којој је благоизволео руконоложпти иатријарашкога архнђакона и нрофесора богословије Гаврпла Ананијева за синђела, а свршенога богослова и катихету Сомборскога Радивоја Бнкара за ђакона. Високонреосвештенп господпн епископ Митрофан благоизволео је прошлога уторка п среде у друштву високопреосвештенога енископа Будимскога госнодпна Лукнјана БогдановиЛа иосетити манастире Раваннцу и Кувеждин; а дана 11. (23.) јула благоизволеће сам богослужпти св. лптургпју у манастнру Шпшатовцу, 12. (24.) јула у манастпру Кувеждпну, а 13. (25.), на дан св. Архангела Гаврила, у манастпру Привпној Глави. (Седнице архидијецезалних епархијских власти.) У прошлу среду, 7. (19.) јула, држана је пре и после иодне седипца Архпднједезалног Адмпнистративног Одбора, а у четвртак 8. (20.) јула. седница Конзпсторпје, под нредседништвом Његове Светости. патријарха срнскога, иреузвишенога господина Геогрија БранковиКа. (Епархијски Административни Одбор Бачки) нмао је дана, 6. (18.) о. м., своју ванредпу седницу, на којој је измсђу осталпх ствари бпло на дневном реду и одобрење одбора од 15 чланова прве српсконравославне црквене општине у Сантову. (Гимназија Новооадска.) По извештају о срнској велпкој гимназији у Новом Саду, што га од славне управе н>(.зпне прпмчсмо, било је прошле школске године у тој нашој гииназији, који су исиит полагали концем године, 396 ученпка, и то 386 јавних а 10 приватннх, 373 православних, 19 римокатоднка, и 4 осталпх веронсповести, а ио иародности 374 Србнна, 1 Мађар, 15 Хрвата, 1 Рус п 5 Неиаца. Успех је био: из свију иредмета врло добар 24, нз свпју предмета најмање добар 94, најмање довољаи 212, из једног предмета недовољан 44, из два предмета 4, из внше предмета 17-рица. Владање добро 226, по закону 142, не сасвим по закону 10, рђаво 10-рпце. (Српска народна школа у Загребу.) Примилп смо шести нзвешгај о српској народној (автономној) школи у Загребу, за прошлу школску годину. Саставио га је Мита Грујић тамошњп учитељ. По списку тога извештаја било је у школи (у сва 4 разреда) до конца године 87 ученпка. — Наставнпчкп збор је из ових лпца: преч. г. Амвросија Павловпћа игумана и загребачког пароха као катпхете, г. Мпте