Srpski sion

^т* 1 . 670.

„СР11СКИ ОИОН."

В р . 41

преко месног школског одбора поднесе. — Тужба Љ А. у М. издата већ изаслатој комисији на извиђање. — Ноднеће се молба П. Тан. из М. радн декрета Школском Савету с тим, да се сви изборни списи не могу већ више наћи. — Молба Ђ. М. и В. М. бпвших ирпправника учитељских за учптељско место одбија се. — Стигли пзвештајп (80 још један фали) пздати су заменику епархијског школског референта. — Тужба Ј1. Л. из Ђ. пздаје се дрквеном школском одбору на пзјашњење. — М. Т. р. Н. из С. не може се допуст датп, пошто молбу није нреко месног школског одбора поднела него се уиућује месном школском одбору на решење с пптањем, је ли она до сад вршила своје дужностп и ако не, зашто то нпје прпјављено епархпјском школском одбору. (Тенденциозне веети.) Позната клика, одморена од Београдских догађаја, показује оиет своју агилност у правду — Даља. Растурује свакојаке пзмишљотпне, које нпје потребно опровргавати, јер су сувише комичне и провидне. Н епархијскп збор архидијецезалнога свештенства бацио је ту клику на живе муке. 0 њему су протурене свакојаке пзмпшљотпне. Жалпмо, да су оне, без потребне информације, нашле места и у Мађарском Немзету и у Пештанском Лојду. По казивању тих измишљотппа, архидијецезални збор није спонтано дело свештенства. Долазак на тај збор бно је командоваи, под прптиском. Збор је имао да вотира поверенпцу Његовој Светости, но тај предмет да је скпнут са дневнога реда. Даље, иа збору да је било 46 свештенпка, међу којпма многи калуђери. За нзмену изборнога реда да је гласала већина само са 4 гласа; а збору да је иредседавао дојен архнмандрпта из Земуна и т. д. То су ето измишљотине, а нстпнајеово: Архидијацеза.тан збор је сазван на основу закључка протопрезвитератског збора, одржанога 29. апрпла о. г. у Карловци, по којем закључку су замољена четир протопрезвЈиерата у Архидијецезп, да тај збор сазову. Публиковани пословни ред доказује, шта је збор имао расправљати п решавати. „Повереницу" слати Његовој Светостп није збор имао у свом пословању, јер је дотично свештенство својуодлуку о својој неиоколебивој оданостн. љубави, страхопоштовању п благодарностн Његовој Светости изразило у познатој представци. Но ипак је и на збору закључило, да се у одаслатом Његовој Светости брзојаву даде пзраза свему томе. И то је учињено на једнодушнп прпстанак збора, пред којим је прочитан у целости тај брзојав, што га напред доносимо. На збор је свакп дошао по својој вољп п својој памети. Било је на збору не 46, него 76 учасника, од калуђера двојпца, којп администрују парохпје, п два из манастнра, који су гласали само у питању изборнога реда, п то кад им је казано да се та ствар тиче њих као и мпрскпх свештеника. Да је било команде бплп бп на збору свп наши калућери. а мало бп и свештеника остало код куће. За предлог за пзмену пзборног рсда гласало је

48 протпв 18, ' дакле, не већина од 4 пего од 30 гласова, —• и то нри тајном гласању. Тако ствар стоји. Но кад хоће да се лаже, онда се лаже за хасну, н пе води се рачун ни о души нитп о образу, којима у ковача тпх лагарнја више и нема трага. Али зашто, да су им и стуицп горе пменованпх листова на расположењу ? Истина. правда и углед тих лпстова би захтевао. да таквпм измншљотинама, које иотичу пз најпрљавијих спекулација — нокаку врата својпх редакција. (Осве^ење црквеног темеља у Сангову.) Из Сомбора нам јављају, да је одбор за прпкунљање нрилога за зидање нравославне цркве у Сантову у својој седнпци, држаној 5. (17.) о. м., решио, да се темељ цркве исте освети у недељу 10. (22.) о м., после службе Божије. Темељ ће тога дана осветити Сомборски прота г. Љубомир КуаусаревиЛ с благословом впсокопреосвештенога господина епнскопадијецгзана Митрофана ШевиКа. (Допуна.) Под „предлогом за одлуку" на стр. 659—662 изостао је потпис нротојереја Дпмитрија Руварца; а под „предлогом за резолуцију" на стр. 662—663 саопштенои изостао је потипс протопрезвптера Јована Јеремића, што се овим, ради бољега орцјентовања, допуњу.је. (Племенито дело.) Прплпком прославе свечарства велико-бечкеречке добротворне задруге Српкпња о Малој Госпојпни о. г., основала је гђа удова Анастасија Станковић као свечарска к^ма на име њеног упокојенот супруга Ђуре Станковића, бившег тамошњег зраљ. судије, фонд за издржавање сиротпх девојака срп. православних учитеља на средњпм и впшим жколама. Уједно је изјавила, да ће ради умножавања фонда годишње још доприноспгп, како бп фонд што пре порастао. Жпвела! (ј Јереј Петар Болгариб) парох и протонамеснк у Долову, члан Вршачке епархијске конзнсторије преминуо је у господу 2. октобра о. г. у 56. годинп свога живота после дужега и тешкога боловања. Лака му зелља и к^чМ/А па/ИАтг!

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. С Т Е Ч А Ј. 194 1-3 На упражњено учитељско, еЕентуално учитељичко место на сри. вероиеповедној мешовитој салашкој школи у Бачком Петровом селу овим се раеписује стечај. Плата је: 400 Фор., стан у нарави од 1 собе, огрев и 6 Фор. у име паушала. Дужности су школ. уредбом прописане. Рок пријаве истиче за шест недеља од дана последњег уврштења овога стечаја у „Срп. Сиону". Из седнице мес. школ. одбора држане у Бач. Иетровом Селу 2 (14.) октобра 1898. Милош Алекеић Леса Томашев иеровођа месног шк. одбора. предоедник.