Srpski sion

Кр. 4б

„СМСКИ

је за помоћ таиошњим вероисповедшш пгколама., подноси се Саборском Одбору са најтоилијом нрепортком. — Издани су учптељски декретп: Крсти Малеташком за ТуриЈЈ', Миливоју Загорици за Септочаш, Милпвоју Ћоспћу за Ст. Кер, Јелеин Лујановићевој за Нови Сад, Олги Г1етровлћ(.вој за Сомбор. — Подељене су стипендпје из закладе Василија Теофановића: Лазару Теофановпћу, Кости Замуровпћу, Загорки Мачкићевој и Ванди Стратилировпћевој, — Стипенднје пз клирпкалног фонда добпли су Лазар Крстић, Мплан Калуђерски, Милош Јеврић, Светозар Радашин. Лазар Терзин, Јован Сувајџин, Милан Јовановић, Душан Живојновић, Ђорђе Мирков, Марко Њагул — приправнпцп у Сомбору. У Пакрачкој препарандији добише стипендију овп: Милан Вукелић, Милован Ракић, Стеван Мркаљ, Анастаспје Ђириловпћ, Стеван Ристић, Милош Попара, Петар Николић, Коста Бабић, Илија Лацковић, Стеван Влаховпћ, Милан Пољанац, Паптелија Марпн, Стеван Чавпћ. Сава Роксандић, п Ђор$е Везмар. — У Горњо-Карловачкој препарандијн ове прпправнице: Даница Глибоњска, Миљка Дејановићева, Мплева Јовановпћева, Софнја Кнежевпћева, Александра ИГувакова, СидонијаЖивковићева, Софија Томковићева, Христина Јаковљевићева, Олга Чордашићева, Анка Бронзићева, Марија БастпћеваДрагосава Летнчпна, Јелка Љубобоатовићева, ОлгаТеодоровићева. — На предлог заменика главног школског референта Н Ђ. Вукићевића решено је, да се „Дравославна хрпшћанска наука", што ју наппсао ирота Јован Борота, уведе као читанка у све повторне шмле. (Монашка школа.) По закључку Патроната Монашке Школе у Хопову, ова је школа за сада затворена. Пптомци њезини послани су у ратарску школу у Пожезп, да тамо продуже своје науке. (Јеро^акон Августин БошњаковиБ,) бивши професор Монашке Школе у Хопову, ностављен је у стастус нридворнога свештенства у Карловцп и додељен као подбележник Архидијецезалној Конзисторнји. (Сремски поджупан.) За иоджупана жупаније Сремске пменован је Превишњим Решењем досадањп тајник и управптељ кр жупанијске области у Вуковару велеможни г. Дртутин БрниД. Врлпне, које красе г. Брннћа, и као чиновника и као човека, биће на корист добре управе у жунанији Сремској. Сретно и њему било!

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Н А Т Ј Е Ч А Ј. 195 2-3 На основу тачке УШ.—XX. закладног писма благоуиокојеног Архиепископа и Митрополита Дабро-босанског, Ђорђа Николајевића, од 2. (14.) Фебруара 1893., овим се расписује натјечај на три штипендије из закладе његове и то: а) на једну од 320 «>ор. одређену за слушача наука на којем свеучилишту. Штинендију ову може добити Србин православне вјере, родом Јашчанин, (из Сријема), а ако овог не буде. Босанац, а ако и овог ие буде, Херцеговац;

б) на двије штииендије, свака по 160 ®ор.. одређене за гимназијалце, родом из Јаска, Босне и Херцеговине. Натјецатељи имају своје, уредно састављене молбенице ноднијети овој Консисторији до конца мјесеца октобра ове год. по старом календару и истијем ириложити: а) крсни лист; б) свједоџбу школску; в) свједоџбу лијечничку; г) свједоџбу сиромаштва и д) свједоџбу о религиозно-моралном владању своме и својих родитеља, издану од надлежног парохијског звања. У Сарајеву 1. (13.) октобра 1899. Српско-иравославна Консисисторија Дабро-босанска.

АЛ 5110./1172. ех 1899 196 2—3 С Т Е Ч А Ј. Отвара се стечај ради попуњења системизованог места отправника у писарници саборскога одбора са годишњом платом од 600 ®ор. и станарином од 100 ®ор. а. вр. Срби православне вере, који желе получити ово место, ваља да поднесу своје ииетрујиеане молбенице саборском одбору најдаље до 1. (13.) новембра о. г. Молитељи ваља иснравама да докажу, да су Срби правоелавне вере, да су здрави, да разумевају осем српскога нешто и мађарски и немачки и да иекажу, где се до сад и у каквој елужби налазили. У Карловцима 4. (16.) октобра 1899. Председништво срн. прав. нар. цркв. сабор. одбора. ЦО бр. 291. ех 1899. 198 1-2. С Т Е Ч А Ј. На упражњено место коровође код српске црквене певачке дружине у Старом Бечеју. Плата је коровођи 500 Фор. а вр., коју ће изабрани редовно месечно у напред из полигичне општине примати. Дужности су: певачку дружину обучавати, како њезина управа одреди и с кором при ®ункцијама управлзати; 2 сата недељно школску децу ноталном појању учити. Рок стечају 6 недел.а од другог уврштења у „Српском Сиону." Компетовати могу само свршене конзерватористе, који треба евоје молбе са документима на председника ове оиштине да управе. Ово ће се место за сад понунити привремено на годину дана. Из седнице црквеног одбора држане у Старом Бечеју 30. септембра (12. новембра) 1899. Станко Протић Др. Иван ВлаховиК иеровођа. председник.