Srpski sion

Стр . З9'б.

.ОРНСКИ СИОНЧ

Б р . 24.

да Ш. С. 64./108. ех 1900. 56 1 — 3 С Т Е Ч А Ј Ради попуњења упражњеног проФесорског места у ерпској учитељској и учитељичкој школи у Сомбору за педагогијске науке: (педагогику са историјом педагогије и помоћне науке:) раснисује се стечај. Са овим местом, ако је изабрапи за горњу струку потпуно оспособљепи гимназијски или препарандијски ироФесор, скопчана Је годишња плата од 2000 круна и 10% исте плате у име станарине, после сваких нет година успешне проФесорске службе годишња новишица од 200 круна а после 30 година службовања м-аровина у износу постигнуте илате. Ако је иостаБљени без прописане нотпуне квалиФикације, имаће плату од годишњих 1600 круна. На ово место могу комиетовати само они Срби православне вере, који су стекли осиособљења за предавање поменутих наука у којем свеучилишту или у којем вшпем педагогијском заводу или су исте науке у тим заводима слушали; али првенство имају оспособљени за горњу струку гимназијски или препарандијски лроФесори. Ако такових компетената не би било, имаће дотични постављени наставник за годину дана положити испит за проФесореко осиособљење. Оспособљени проФесор ће се у смислу школске уредбе сматрати за две године дана службовања као привремено ностављени, а суплент се у опште иоставља у привремевом својству. Молбенице своје, којима се имају ириложити: крсни лист, сведочанство о нроФесорском оспособљењу односно о свршеним наукама, сведоџба о досадањем службовању и о религијозно-моралном и политичном поведењу, ваља да компетенти поднесу потписаном предеедништву најдаље до 18. (31) јула 1900. године. Из седнице сри. прав. нар. школског савета држане у Карловцима 11. (24) марта 1900. г. Председништво срп. прав. нар. школског савет*

С Т Е Ч А Ј. 48 2-6 На основу одобрења Сл. епарх. шк. Одбора Бачког од 29. марта (11. априла) 1900. бр. Е. III. О. 128/зап. ех 1900. расписује се стечај на упражњено учитељско место на срп. вероисповедној осн. школи у Дероња. Плата је 600 круна на годину, 6 катастралнп јутара земље, на коју је учитељ дужан државпу порезу и еквивалепт плаћати, даље слободан врло леп етан с баштом и 2 хвата дрва. Дужности учител^а прописане су шк. Уредбом од 1872. год. — Осим тога изабрани ће учитељ дужан бити у црквп за левом певницом појати и децу цркв. појању обучавати. Рок стечају траје до св. Илије о. г. када ће се и избор обавити. Молбенице се имају на потиисани одбор упутити. Из седнице шк. одбора држане 28. маја 1900. у Дероња. Школски одбор. С Т Е Ч А Ј. 49 2-з На салашкој школи у Ади остало је упражњено учитељско место, на које се овим расписује стечај. Са овим местом екопчана је ова плата: 1.) У готовом новцу 600 К. — пот. 2) На огрев 100 К. — пот. 3.) Оправку полупаних нрозора 5 К. — пот. 4.) 3 ланца ораће земље, на коју општина порез плаћа, а за коју учитељ свагда може добити 200 К. — пот. 5.) Попшто нешто ®али од три ланца — то учитељ добија у име отштете 29 К. 20 нот. 6.) У школској згради удобан стан и башту. Плату добија у месечним оброцима у напред из општинске благајне. Дужности су „Уредбом" прописане. Компетовати могу само оспособл^ени учитељи. Рок стечају св. Илија о. г. Из седнице школ. Одбора држане у Ади 27-ог маја 1900 г. Ђура Акшамовић Шандор Стричевић перовођз. председник шк. одбора.

„Српски Сион" излази сваке недзле на целом тазаху. Цена му је: Ва Аустро-Угарску, Восну и Херцеговину на годину 8 круна, на по годиле 4 круне, а на четврт године 2 круне. З а стране земље : на годину 10 круна. Из Србије прша претплатр књижара В.Валожића у Београду. Поједини бројевн 20 филира. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Админиотрацији а оста.ш рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 12 филира од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 60 филира. — Неплаћена писма се не примају, — Рукописи се враћају. Штамна: Српех« Манаетарске Штамиаркје у Ср. Кардовцнма. — 288.