Srpski sion

Утр. 554.

„СРП СКИ ОИОН".

Б р. Ш.

С Т Е Ч А Ј. 113 3 ~ 3 Ради сталног понуљења учитељског или учитељичког места на срп. вероисповедној школи у Рац-Милети^у, овим се раснисиисује стечај. Са овим местом скопчана је годишња плата од 720 круна, удобан стан са баштом. Зимски огрев је један хват тврдих дрва. Рок стечаја је 15. Август по старом кал. Лична пријава узеће се у обзир. Изабрани имаће дужност при богослужењима дрквено ијеније обављати и перовођске дужпости код опћине за горњу нлату обављати. У Рац-Милетићу 20. Јулија 1901. Сг. Марковић Тома Лукић

привр. учитељ и перовођа.

предеедник шг. одбора.

Бр. 42/19Л. С Т Е Ч А Ј 111 3-3 Расписује се стечај за млађега пјевчику код правоолавне српске цркве св. Николе у Рвјеци.

Мјесто ово може добити само ученик гимнАзије, православни Србин; који би узгред ође и гимназију свршавао. Од њега се иште, да зиаде све тзв. „мало к и „велико" и осмогласно пјеније, које је нужно за вечерње, јутарње и литургијско богослужење о Неђељама и благданима, и да има лијеп и угодан глас; а уз то, да је добра владања и да у школи добро напредује. Награда ће му бити 30 К (тридесет круна) мјесечно. Који зна и нотално нојање, па можда још и инштруменат који, има првенство. Инштруиране молбенице ваља поднијети на нотнисано предсједништво до Велике Госпојине о. г. У Ријеци 19. Јула (1. Авг.) 1901. Председништво. правосл. српске цркв. општине ријечке.

ДРУГИ ОГЛАСИ

т$

ЗВОНОЛИВНИЦА И ФШИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТОНА НОВОТНИЈА ~2Г ТЕМИШВАР-!Г, нрепоручује се — са гаранцијом на више година — за

израду нових звона и за преливање пукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, провиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона ио вољи и лако могу кретати, ако би се на једном месту излунало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и миого пута одликована патентирана са отвореним одушкама провиђена звона, која су у горњем делу — као виолина — са отвором у виду оигуре 2 провиђенаи зато имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона по старој системи нрављена, тако да се овако једно патентирано звоно од 327 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливених звона од 408 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за оатове од метала; прављеве отарих звона са крунама од кованога гвожђа. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. 17— ех 1901. Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

„Српоки Сион" излази сваке неделе на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Восну и Херцеговшу на годину 8 круна, на по године 4 круне, а на четврт године 2 круне. За стјране зеиље : на годину 10 круна. Из Србије нрижа нретплат? књижара В. Вадожића у Београду. Поједини бројеви 20 филира. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Српскох Сиона" у Карловце. За огдасе, објаве и стечајеве нлаћа се 12 филира од једног реда ситних слова. — Неплаћена п исма се не примају. — Рукописи се ие враћају. Штампа: Српске Манастиреке Штампарије у Ср. Карловцима. 1901. 428.