Srpski sion

Бр 43.

„СРПСКМ сион.»

да до даљег наређења Школског Савета у тој епархији дужности школског реФерента одирављају чланови истог одбора г. г. Василије Пушибрк уиравитељ гимназије новосадске, у иротопрезвитерату сомборском, г. Ј. Грчић, бивши проФесор у истој гимназвји у протопрезвитерату новосадском и Аркадије Варађанин унравитељ в. дев. школе новосадске, у нротонрезвитерату старо-бечејском и жабаљском. Такође одобрено је и расположење енарх. Школског Одбора будимског, но коме ће у тој дијецези окр. протопрезвитери дужности школских надзорника до даљег расноложења Школског Савета одправљати. Године 1897. пристављен је за школ. реФерента бачког и будимског Александар Јорговић бивши наставник срп. више дев. школе у Н. Саду, бр. Ш. С. 167 165. а његова катедра на истој школи поверена је на замењивање Анђелији Сандић оспособљеној учитељици. Кад се Димртрије Долга школски реФерент за епархију темишварску и вршачку у почетку октобра 1896. у вечност преселио, Школски Савет је нод бр. 270. за правр. енарх, школског реФерента у епархијама вршачкој и темишварској приставио г. Јована Поповића, управитеља в. дев. школе у Папчеву, који се у новембру 1896. у Темишвар преселио. Ас1 Ш. С. 233- 1898. разрешен је од дужности школ. реФерента Јов. Поновић и враћен је на своју катедру у Панчево, Ш. С 288:166. ех 1898. На његозо место пристављен је за нривр. реФе ^ента школског у епархији темишварској и вршачкој Вељко Петровић учитељ земунски, који ]е после кратког службовања захвалио и вратио се на своје место у Земун. Наставиће ее.

НЕЗВАНИЧНИ ДЕО.

ЛИСТАК. Белешке из црквено-школског и просветног живота. У Митрополији Карловачкој. (Крсно Име Његове Светости Патријарха Георгија.) Данас, на дан Св. Великомученика Димитрија, Шегова Светост, поглавица свете цркве наше, добри Архипастир наш, Георгије БранковиИ. слави Своје мило Крсно Име. Славећи га, и ове године може душевним блаженством да погледа и на ново дело Своје патријарашке ревности, на отпочети рад око подизања семинара,којиће, под мудром управом Пзеговом и Шеговим патријарашким заузнмањем, да подигну цркви и народу свом наши манастири. И та нова просветна зграда, поред Патријарашког Двора, Народног Дома и Богословског Семинара, јесу и биће све речитији сведоци и споменици мисли и рада св. патријарха Георгија за — будућност наше цркве и народа. Подизање тих зграда дела су св. па-

■ тријарха Георгија. Он их је извршио, јер то је све стајало у Његово] власти. Хтео је Он да подигне и зграду автономног нашег црквеног устројства — преустројства. До сада је подићи није могао, јер то није стајало само у Нзеговој власти. Али, што није, може још да буде. Апостолска ревност и истрајност св. патријарха Георгија , до сад много окушана и посведочена вера Шегова у божанску реч: Пртрп^квми же до концл, тои спасенх и предана послушност Шегова тој речи Спаситељској, не губи наду, да 1;е се и велико дело аутономног нам устројства извршити. Та нада испуњује и нашу душу погледајући на апостолску нстрајност св. патријарха Георгија и на родољубље свију првака народних, које ће кад тад учинити оно, што за1из га рићПсае захтева. Та нлда нас не ће оставити. У тој нади желимо да тако и буде. С том жељом, уз жеље све остале, поздрављамо и ми, у скромности својој, Крсно Име светога нам патријарха Георгија!