Srpski sion

Затим је устао парох Р. Марковић са захтевом и жељом, да се помогне „Прпвредник", који је у току од 6 година, оправпо у свет на корисне занате 2062 ваљана и сирота Српчета. После изражене захвазности управ ом одбору Савеза, као и гостољубивом одбору Вуковарада, затворена је ова скупштнна. Затим је био заједнички ручак, где се изменуле многе здравиде и при којем се скупила лепа свота као помоћ Прпвреднику. После ручка у уређеној групи отпшло се на „Лужад", добро грофа Елца, где су задругари разгледали разне справе као и леп „швајцерај" истога спахије. Н.

Одговори уредништва. I 1 . учитељу у Н. — —. На нитање, да л треба од ускрса до спасова цри сахрани, појати: Храстос воскресе, или свјати Боже, одговарамо Вам, да од ускрса до Томине недеље, треба нојати Христос воскресе, а од Томине недеље свјати Боже. У „ПосиФдокашк оусопши)(Х на ск/лг8|« пас^^, и ко кснј ск ^ктлВго вели се, кад се мртвац понесе из куће у цркву, да се иоји Христос воскресе. А тако се исто ноја Христос воекресе и кад се мртвац нонесе из цркве на гробље. У типику се навађа, кад се од Томине недеље до спасова дне има нојати и читати Христос воскресе, и у истом правилу нема сиомена о томе, да се има Христос воскресе нојати и при сахрани мртваца.

Поелате књиге на приказ. 1.) „Шематизам нравославне еиархије Дал матинске и истријске" за годину 1903. Задар, стр. 77. вел. 8°. 2.) „ИнтерконФесионални закони у Аустрији кад се тиче православне цркве." Написао Аг §ЧЈ8, Прештампано из „Весника српске цркве." Београд, стр. 15. 3.) „Српока рапоодија" 1. Од куд теби бела було... 2. Смиљ Смиљана... 3. Коло... 4. Сарајевка, за гласовир у две руке компоновао Исидор БајиЛ. Издање српске књижаре Браће М. Поповића у Н. Саду. Цена 2 К.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ.

Бр. 10. ех 1902. 35. ех 1903. 1 -3 13 С Т Е Ч А Ј. На упражњено место срп. правосл. вероисп. забавиље у цркв. оиштини молској, епархија бачка, последња иошта Мол (Моћо1), овим се отвара стечај. Са овим забавиљским местом скопчана је нлата од 600 круна, 56 круна у име огрева свог и забовишног, стан нрема нроиису 74. §-а Шк. Уредбе од 1872. године без баште. Забавиља прима плату из домаће благајне месне пол. општине. Рок је стечају 6 недеља, рачунајући од првог уврштења. Из седнице месног шк. одбора срп. правосл цркв. шк. општине, држане у Молу 28. априла (11. маја) 1903. године. Сава Лудајић Душан Јоеимовић перовођа. председнлк. Аа. бр. К. 471/50. ех 1903. 16 1 -3 С Т Е Ч А Ј. На једно свештеничко место I. евентуално. П. разреда у Ст. Сивцу с тим, да компетенти имају своје проиисно инструјисане молбенице надлежним нутем овој конзисторији до укључно 21. јуна (4. јула) 1903 поднети. Из седнице енарх. конзисторије бачке, држане у Новом Саду 6./19. Марта 1903. године. МитроФан с. р. епископ.

Бр. ЕК. 203. ех 1903. 17 1 — 2 Е Д И К А Т Овим се обавјештава Марта Јакшић рођена Мрвош, из Срн. Моравица, непознатог боравишта, да јој је муж Никола Јакшић покренуо против ње бракоразводну парницу код ове епархијске конзисторије па се позива. да се у року од 90 дана, рачунајући од дана ирвог уврштења овога едиката у „Српском Сиону" пријави овој власти или лично или вјеродостојно писмено или преко свога на законит начин опуномоћеног застунника, јер ће се иначе речена парница и без ње, а на њезину штету окончати. Из сједнице Епарх. конзисторије, држане у Плашком, 8. маја 1903. Предсједништво.