Srpski sion

О тр . 64.

СРПСКИ СИОН

В р . 2.

2, 2—3

Ас1 бр. К. 3526/521. ех 1903. С Т Е Ч А Ј. На парохију VI. плаћевног разреда у Кисачу с тим, да компетенти имају своје прописно инструјисане молбенице надлежним путем овој конзисторији до укључно 14. (27.) Фебруара 1904 год. поднети. Из седнице епарх. конзисторије бачке држане у Новом Саду 30. децембра 1903. (12. јануара 1904.) год. Председништво. С Т Е Ч А Ј. з, 2~з Умировлељем учитељице Ангелине Степићеве овим се расписује стечај на учитељичко место са овом платом: 1.") У готовом годишње К 700 2.) 8'У ђтг П° ораће земље I. класе. 3.) 5643П° „ „ „ „ пашњак 4.) За одржање повторне школе кад буде на реду К 5.) Стан у нарави или релутум од . б_) У име огрева 7.) 400Ц 0 такозваног воденог јароша

80 К 120 К 40

Изабрана учитељица има на сву земњу терете сносити. Дужности су школском уредбом прописане Рок је стечају 6 недеља дана после првог оглаеа у „Српском Сиону." У случају да на ово место буде изабрана овдашња стална учитељица, онда ће се бирати учитељица на учитељичко место с оваком платом: 1.) У готовом годишње . К 700 2.) За држање повторне школе кад буде на реду К 80 3.) Стан у нарави пли релутум од . . К 120 4.) У име огрева . . . . К 40 5.) 5643П 0 ораће пашњачке земље I. ккасе на коју учељица све припадајуће терете сноси. Свака молитељка има се у својој молбеници изјаснити, дали се прима за учитељицу и онда, ако би била изабрана на ово друго место. Из седнице м. шк. одбора српских вероисповедних школа старопаланачких, која је држана 23. новембра (6. децембра) 1903. у Ст. Паланци. Константин Јанковић Дугаан Јаблановић перовођа. парох п предо. шк. одбора.

ДРУГИ 0ГЛАСИ

ЗБОНОЛИВНШ И Ф8ЈВРИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗВОНА АНТ0НА Н0В0ТНИЈА темишвар?, нреноручује ее — оа гаранцијом на више година — за израду нових звона и за иреливање пукнутих звона у овакој величини, као и за целокупно хармонично уде шено звоњење, ировиђено са круном од коеаног гвожђа, тако удешеном, да се звона ао вољи и лако могу кретати, ако би се на једном месту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито ирепоручујем од мене изнађена и много пута одликована патентирана са отвореним одушкама прови^ена звона, која су у гОрњем делу — као виолина — са отвором у виду Фигуре 2 провиђенаи зато имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона но старој системи прављена, тако да, се овако једно патентирано звоно од 327 килограма изједначује са звуком других но старој системи лизених звона од 408 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у торољу слободно стојеће ; звона или шоље за сатове од метала; правдеве отарнх звона оа крунама од кованога гвожђа. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готовмх на стоваришту. 24—2 ех 1904. Илустровани цековници и прорачуни трошка бееплатно и Франко. На миленарској зеталској изложби у Будимпешти !896. награђена са великом миленарском медаљом.

„Орпски Сион" излази сваких 15 дана на 2 цела та ака. Цена лу је: За Аустро-Угарску, Босну и Хер Ј,еговину на годину 8 круна, на по годиае 4 круне, а аа четврг годи.га 2 круне. З а стране зем.вј : на годин? 10 круна. Боједвни бројеви 20 филира Дретплата, огласи, стечајеви и рекламаццје у рок у од 15 дана шаљу се Админиотрааији ... оспли рукописи уреднаштву „Орпекох Сиона" у Карловцв. з. огласе, објаве и етечајезе ч.таћа се 10 Јаира од једног реда ситних слова. — Неплаћена нвека се не ириаају. - Рукоаи -а се не враћају.

Издање и штг.*па: Српоке Манаотнроке НТтахпарије у Ср Карловцима. 126. !904