Srpski sion

!>р 190.

траживања од њега јереја Василија Бранковића пароха у Делибдату, иодноси се уз исцрнно извешће митроп. цркв. Савету. — Позван окр. протопрезвитер вргпачки, Александар Стојадиновић, да поднесе извештај, је ли вршачко занатлијско певачко друштво у прву недељу часног великог поста одржало забаву са игранком, држање које је позивницама објавило. Молбе јер. Максима Вујића админ. парохије у М. Маргити и Радивоја Станижана, админ. нарохије у Ђиру и Толвадији уступљене окр. протопрезвитеру вршачком, да избор пароха у М. Маргити обави. — Молба пак свршеног богослова, Владимира Бичанеког одбија се, јер није исказао ностриФикацију своје апсолуторне сведоџбе.

ЛИСТАК.

В е с т и. Седницо автономних власти. Његова је Светост као председник, позвала за 1. (14.) Април народно-школски Савет у редовну седниду, а за 6. (19.) Априд мигрожлијско-црквени Савет. = Богослови код Г. епнскопа ЛетиЈа. Дие 18. о.м. поклонили су се богослови из темишвареке епархије свом новом дијецезану под предвођељем г. Саве Станкова , богошгова IV. године, измоливши за себе архијерејски благослов. Том приликом поучио их је новп Г.епископу подужем говору о узвишеном и пуном одговорности позиву свештеничком и о потреби гато бољега спремања за исти. Истакао им је у том поред важности темељнога и многостранога знања и значај религијозно -моралнога карактера, јер као „светлосг света", морају животом највише светлити. То ће им бити најјачи проповед. У Цркви свагда су више вредилп побожни, него учени свештеници. У оеталом знања имају и зли дуси, али су ипак пропали. Нека се вежбају неуморно у побожности молитвом, у побожним размишљањима исповешћу, ревним похађањем п усрдним учеитвовањем у богослужењама и т. д ТГоследње особито нека обгрле љубављу својом, те нека се на то привикавају и за то марљиво спремају изучавањем појања и правила црквенога, пошго је богослужење у Дркви нагаој врло важан, често једини религиозни васпитнп извор за верие наше. Поучио их је на даље да женидбе своје разборпто склапају, пошто је тај корак судбоносан по службу а према томе и по спасење њихово.

В Р. Ч.

Поред ваљанога васпитања, нека траже парочпто здравље код будућих супруга својих, пошто је рано удовство свештеиства љута рана на телу Цркве наше. У том погледу донеће он у интересу Цркве превентивне мере, а и дотле им озбиљно саветује да без његова мишљења и благослова тај корак ни ие почињу чинити. Позива их још да му поднесу свој опшпран животоиис, уз прилоге, који овамо припадзју, као што су: све шк. сведоџбе, лечничка сведоџба о стању здравља, крштени лист... У своје време издаће упутство за еастављање таковога животописа. На крају пожелившп им успеха, отпусти их љубазпо са својпм архијерејским благословом. Дне 20. о. м. приступило је новом Г. епископу изасланство богословскога друштва „Слдае", под вођењем председиика г. Марка ПротиЉа, богослова IV. године, те се захвалило новом Г. епископу на ступању његову у ред чланова „утемељача" њихова друштва, као и па труду његову око нроизвађања за чаце богослова IV. године — пожелпвши му у име својих другова свака добра. Епископ им је том приликом нарочито нагласио значај чатаца, њихове опће и посебне дужности у Цркви пашој, те позвао чаце, да у том иоложају што ревнпје пазе, осим чистоте живота, још и на одржавање благољепија црквенога и тиме пример млађима колегама пружају. Одлазак високопреосве&еног Г. епископа Лети®а у своЈ7 дијецезу. По угврђером распореду стићи ће Г. Епископ 15. (28.) Априла у Темпшвар и тог дана примати изасланства и примити управу епархије у своје руке. Радосна вест. После многодпшњег искања п очекивања, једва дочекасмо радосну вест из Загреба, да је 18. (31.) о. м. впсока кр. земаљска влада решењем својим од тог дана под бр. 4.658. признала јавпост српској автоноглној учитељсној школи у Пакрацу. Сам акт о томе гласи: „Кр. хрв. слав. далм. земаљска влада, одео за богоштовље и наставу, обнашла је поделити право јавности српској учитељској гаколп у Пакрацу. Услед тога имаће у будуће семестралне сведоџбе, а тако п сведоџбе зрелости стеI/ чепе у речелом учевном заводу исту крепост, гато је имају такове сведоџбе, стечене у другој јавној овеземаљској учитељској школи, но сведоџбе зрелостп ипак само онда, ако буду потписане од испитнога повереника ове кр. земаљске владе. Што се опћега знања ради проглагаује." На овом решењу мора сваки Србин бита захвалан високој кр. земаљској влади у Загребу.

српски сиоа