Srpski sion

IV 8. Ш1СКИ

Георгија" — није ни погледало, те и из тога изведе, како би било крајње време да се уклони, и наравно отвори пута њепом миљенику. Кад напоменемо, да ће Његова Светост тек сутра 1. маја поћи одавде на делегације у Буда Пешту, да је 27. била у Карловцима и да се није макла из њих што могу посведочити и ирисутнп на исповести тог дана свегатеници карловачког протопопијата; онда се из тога може увидети истипитост саонштења „Заставнног", који јој је глас тобоже достављен из Буда-Пеште. Да ће „Застава" и приликом идућих дворских ручкова н балова поновитп своју омиљену тврдњу, како је Његова Светост п п опет пробала". п да ће њени верни поверовати и томе њеном глаеу ; у то не сумња нико „осим безумннка". Његова је Светост била позвата на дворскп бал за 27. о. м. но због малог назеба, није се могла томе нозиву одазвати. Његово је Величанство за време бала благоизволело упптатп високоиреосвећеног г. Лукијана за Његову Светост, на што јој је исти одговорио, да због малог назеба није могла доћи, ал да ће доћп на делегације. Уредник: Димитрије Руварац, протојереј.

Родитељима и старатељима на знање. ПроФесорски збор срп. учитељичке школе у Сомбору решио је, да од Сеитембра иочетком идуће школеке године 1904. све ириправнице без разлике једнако просто и без икаква накита одело еа истим таким шегаирима од плаве угасите боје (тегет боје) носити морају. Свака друга боја, крој и ношиво које се овој наредби протпви, строго се забрањује. Само је лети дозвољено, да ученице у просто белим хаљинаха и сламним шеширима ићи могу. У Сомбору 28. априла 1904. Мита Калић привремени управитељ.

Позив на претплату.

Како је нестало и последњег комада књиге „ВЕЛИКОГ ТИПИКА", а с многих се страна данас тражи; то емо намерни, да штампамо у другом поправљеном и умноженом издању Васе Николајевића, проте и пароха иришког „ВЕЛИКИ ТИПИК", ако би се довољан број претплатника пријавио, да се штампарски трошкови подмирити могу, иначе не.

С0ОИ • Стр . 255. С тога умољавамо и молимо пречасну г. г. свештенике оба реда, учитеље, богослове и књижаре, да изволе похитати с претплатом, како би књига што пре ући могла у штампу. Књига ће бити штампана на финој артији, изнеће преко 27 штампаних табака, а стајаће као и прва 4 круне. Рок претплате продужујемо до свршетка Јунија. Претплату ваља сдати Управи Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима. У Карловцима 20. Априла 1904 Српска Манастирска Штампарија. ИЗИШЛА ЈЕ ИЗ ШТАМПЕ БИБЛИЈСКА ПОВЕСТ СТАРОГ И НОВОГ ЗАВЕТА ЗА ОСНОВНУ ШКОЛУ НАНИСАО Прота ЈОВАН БОРОТА [На темељу одлуке Св. Архијерејског Синода бр. М. 175./Син. 25. ех 1899. одобрена је ова књижица од Његове Светости српског латријарха Георгија под бр. М. 192. ех 1903 г. за уџбеник у српским основним школама.] Са овим садржајем: А. Стари Завет. I. 0 створењу света. — II. 0 створењу анђела— III. 0 етворењу првог човека. — IV. 0 рају. — V. 0 првом греху. — VI. 0 потопу. — VII 0 Авраму и другим патријарсима. — VIII. Израиљци у Егииту. — IX. Израиљци излазе из Египта, — X. Израиљци у иуетињи. — XI. Израиљци у земљи обећаној. — XII Пророштва о Спаситељу. Б. Нови Завет. I. Рођење претечино. — II. Рођење Спаситељевк. — 111. Мудраци са истока. — IV. Бежање у Египат. — V. Спаситељ од дванаест година. VI. Кргатење Спаситељево. — VII. Проповедањд Спаситељево. — VIII. Спаситељ благосиља децу. — IX. Договор Спаеитељевих противника. — X. Свечани улазак Спаситељев у Јерусалим. — XI. Тајна вечера. — XII. Суђење Спаситељу. — XIII. Смрт и погреб Спаситељев. — XIV. Васкрсење Сиаситељево. — XV. Вазнесење Спаситељево. XVI. Силазак светога Духа на апостоле. XVII. Ширење науке Христове. Додатак. XVIII. Чудеса Спаситељева. — XIX. Наука Снаеитељева. — Завршни преглед. Цена је квизи 30 #илира. Издање Ср. Манастирскв Штампавије у Сц. Каровшма