Srpski sion

бг. и.

миде, 4 јутра јарице, 10 јутара јечма, 4 јутра овса, 3 јутра кукуруза, Гјутро еочива, 1 јутро граха, 20 пресада кошница, 50 коса ливаде у селишту. Сија визитација — — — во самом присутствии их вскпр. Г. Арх. и Митр. Павла Ненадовића, иеполнисја и совергаисја 28. Јулија 1753. Партеније Павловик епискон, Арсеније Радиво јевић, Арх. и Митр. у Срему Ексерх, Викентиј Ноповић, архимандрит шишатовачки, Атанасије Исаијевић игумен реметски. (Наетавиће се.)

ЛИСТАК. В е с т и. ЊегсБа Светоот преузвишени Г. Патрпјарх Георгије, повратила се здраво и мпрно 27. о. м. из Кудапеште у своју резиденцију. Његова је Светост као што наспоменусмо 1. о. м. отишЈга у Будапешту да присуствује седницама у делегацијама, те пошто су по отварању одбори радили, повратида се у своју резиденцију, а кад су продужене седнице, отишла је натраг, где се бавила до свршетка седнпца. Љегова је Светост у суботу 22. о. м. бпла иа дворском ручку, којом је приликом Његово Велн чанство благоизволело више питања управити на Његову Светост, а 26. о. м. пала је Његовој Светости у део одлична почаст, да је седела прп ручку с десне стране до Његовог Величанства. За време овог ручка, Његово се Величанство благоизволело упуштати више пути у разговор с Његовом Светошћу о разнпм стварпма, па и о нашпм црквено-народннм. Ово ванредно одликовање Његове Светости од стране Његовог Величанстза, ком се свакп Србип само радовати може, иека послужи за доказ, како су неистпнити сви они гласови што пх пеки наши лпстовп разносе, како Његова Светост не ужива оног угледа код Његовог Величанства, ког су пређашњи патријарси уживали, и ког треба да уживају. Ево сад је јасно доказано, да Његова Светост ужива ако не впши, а оно онакав углед код Његовог Велпчанства, каквог су уживали и досадашњи патријарси, и какав треба да ужпва српски патријарх; на кад ужива: нашто онда неистино обмањивати наш и онако лаковеран свет! Чувајте Господо новинарн углед српеког патри-

С тр . 319.

јарха, а осообито у данашње време, у ком је тако рећи он једина конча између Његовог Велпчанства п иашег народа. Ако икад, моглисте се овамо од „мајског сабора" уверите о истпнитости оне наше народне пословпце: ,триста, без иоиа ништа/" Времена су и сувпше озбилна, да смо ми у стању успешно водити борбу и са државном влашћу и са јерархпјом. Досадашња наша борба, треба једном да нас научп, да она нпком не доноси толпко штете, колико нама самима. Оканите се већ једпом фраза и прпнципа, који се не даду остварити, него рачунајте са јавом и чињеницама. Па зар не впдите у каквок се стању налази наш народ, какве су страстп њпме овладале п како у сваком погледу пропада и опада? И ми поред свег тога, немамо пречег посла, долп да се преппремо о програмпма! Памет у главу, јер је једанаести час ударио. Седнице автономних власти. За 7. (20.) Јуни сазват је Саборски Одбор у редовну седницу. Девојачко васпиталиште. Српској женској задрузи св. Мајке Аигелине у Будапешти даровала је Његова Светост 3200 К, коју ће своту годишње давати за свога живота у сномен своје покојне кћери Ангелине, а у здрарље своје мпле унуке Ангелине Макспмовпћ, а високопреосвећенн г. еппскоп Лукијан даровао је 1000 К. ГГодједно се Његова Свегост нримила за врховиог, а г. енископ Лукијан за патрона „српеког православног девојачког васпнталншта у Будапештп." Уредник: Димитрије Руварац, протојереј. Књижевни оглаеи. Нова кљига: извод из СРПСКЕ ГРШТШ ЗА I, И II. ГИМНАЗИЈСКИ РАЗРЕД ОАОТАВИО ЈОВАН ЖИВАНОВИЋ Изашла је из штампе. Цена је књизи 1 крупа. Школска књпга је ова одавно понестала, п ђацн нашн нпсу је имали, те се јако осећала потреба, да се прпредп ново пздање, што је и учпњено. Г. автор није жалио труда, да ову књигу донуни и поново преради, а српска манастпрска штампарпја пзда.

СРПСКИ сиоп