Srpski sion

Б р . 30.

СРПСКИ сион

С тр 479.

Не можемо с тога штампати ни Ваш „спиеак преведених" за време Ваше службе. Држимо да ћете нам дати ва право, кад Вам напоменемо, да ни једна од Вас преведених, није напустила свој дотадашњи закон и прешла на наш, из чисте побуде и уверења, а то вије учинила с тога, што ни једна од њих и не зна разлику између појединих хригаћанских вероисиовести, него су то учппиле већином с тога, да их може узети обично какав луд богат или добар Србин. А код мушких је прелазника — бар у Троједници — тај, да се могу поново оженити поред растављене од стола и постеље римокатоличкиње. Па кад тако раде римокатоличкиње; није чудо што се нађе п ко која мудра српкнња, која напушта свој закон, да се уда за ког~ доброћудног Хрватч ила Швабу, како би тиме поправила и свој положај и својих сродника. Ну, као год што римокатоличкиње и по свом прелазу на наш закон, остају и на даље у души римокатоличкиње; тако исто остају и правоелавне и по прелазу православне, о чему се сваким даном уверити можемо. Као што крв није вода; тако се и вера не да прелазом из срца истерати. Не срдите се, што и Ваш „еиисак" не можемо штампати.

Послане књиге на приказ. Српска богословска књижевноат у годшш 1904. и 1905. од др- Ил. ИвачковиДа и П. В, Марки чевиАа. Београд, 8° 120. 0 нашим шлитичким прогримима. Чланци из „Српског гласа". Написао М. Ј., В. Кпкинда. 8° 45. Ђорђе поаовиИ. Бачки Вуњевци и Шокци, Прештампано из „Правде". Београд 16°41. ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Бр. Е. К. 267. ех 1107. 44 1 -3 С Т Е Ч А Ј. Расписује се овим стечај на парохију III. плаћевнога разреда у Шаканлијама у протопрезвитерату Костајничком. Молитељи имају своје прописно обложене молбенице надлежним путем овој епарх. Конзи сторији поднијети до Уепенија Пресвете Богородице о, г. Модбенице приспјеле преко тога рока неће се у обзир узети.

Из сједнице енархијеке Конзисторије горњокарловачке, држане у Плашком, дана 21. јуна 1907. године. Нред 'једништво.

С Т Е Ч А Ј. 45 1—1 Нравославни сршки богословски семинар у Карловцима отвара се питомцима с новом школском годином 1. (14.) септембра, Новах питомаца примиће ее 25, који ће ступити у прву годину богословије. Молбенице за питомачка места ваља лично поднети уарави богосл. семинара у Карловцима 31. августа (13. септ.) Молбеници треба ирикључити. а) иисмену дозволу свога дијецезана Епископа, којом се кандидат припушта избору, а која се дозвола има с ваљано инструјисаном молбом течајем великих школских Ферија најдаље до Велике Госпојине код дијецезана Епиекопа лично затражити; б.) крштено писмо; в.) сведоџбу о ноложеном гимназијском и спиту зрелоети; г.) сведоџбу о религиозно моралном владању од свог пароха; д.) сведоџбу лечничку о накаламљењу богиња. Сви молиоци биће истога дана лечничком ирегледу подвргнути; а 1. (14.) септембра после подче објавиће сз евима, који су у семинар нримљени и којој су еиархији исти додељепи на службу по свршетку богословскнх наука, при чему се имају у обзир узстн месао порекло и оправдане жеље молилаца. — Примљени молиоци ступају одмах иосле овога проглашења у семинар. Примљени иитомци имаће затим у року од десет дана поднети уирави од своје стране и својих родитеља или скрбника иотписани реверс, у ком се обвезују да ће по свршетку богославских наука најдуже за две го^ине ступити у свештенички чин и у дијецези Н (за коју буду прим љени) безуветно најмање иет година као свештеници служити; ако иак својом вољом или својом кривицом у семинару не би остали, или по свршетку богословских наука својом вољом или својом кривицом у р г >ку од две године дана у свештенички чин не би стуиили, да Ке на њих у семинару потрошену своту семинарској благајници вратити.