Srpski tehnički list

ОТРАНА 42.

Од Фишека калибра 11 та, носи пешак собом 80 комада, а 100 комада у стању је понети од оних са кадибром 8 та. У истој сразмери мења се количина ФИшека, коју хвата запремина пешадијских муницијоних кола.

Ма да су свугде призната добра својства пушке репетпрке, има у свакој држави и противника, који веле да је одвећ мала добит, која се постиже брзом ватром репетирке, наспрам лоших страна те пушке; што им је конетрукција замршенија и што са њима прети опасност прераног избацивања муниције.

Нарочито Руси и Енглези гаје те мисли, а наводе да у томе имају доказа у лошем искуству, које су поститли са пушкама репетиркама.

Наводе као пример, да је се Енглеска пушка репетирка систем Лиов (Бее) показала у Индији врдо рђаво, ма да је исти систем био признат као пробитачан ; а неуспеси Француза у Тонкингу приписују се новој репетирци модела 84; кажу да је у почетку борбе било равбацивања. муниције, а доцније да је наступала оскудица у муницији.

За европске прилике ова искуства нису могла бити меродавна. Питање о репетирци било је 1888 г. сазрело, и стало је било затим, да ли да се усвоји Фишечни магацин у виду деви или магацин у виду сандучета. Приморана политичким околностима, Немачка је, без призрења на ревудтате, које су обећавали опити са пушкама малог калибра, усвојила пушку репетирку са калибром 11,

Разлози при томе били су за Немачку ови: увађањем репетирке малог калибра, нашла би се Немачка, (баш у оној прелазној стадији), у неприлици, да располаже двоструком муницијом; а то би могло бити веома опасно по њу, да је се у томе времену дошло до рата.

У пушци репетирци леже техничке тешкоће : у конструкцији затварача и механизма репетирке Услов је, да оба ова дела буду што простијег склопа, да је рувовање с њима просто, али да буду и толико постојани кодико се то захтева од ратног оруђа.

Овим условима, више — мање, одговарају сви модели пушке репетирке, који су хиљадама до сада преддагани, У почетку проузроковала је дужина Фишека тешкоће, нарочито при пушкама чији је матацин у виду цеви, јер у овима леже Фишеци коаксијално један за другим.

Догађало се то, да су се чауре при пуцању збиле једна уз другу, услед чега су се зрна од меканог олова згњечила, а капсла се, предлежећег Фишека упалила, те је често бивало, да су експлодовали сви меци у магацину пушке.

Томе да се доскочи. замењивала се при старијим системама пушака (н. пр. Уинчестеревом) централна ватра у Фишеку („капсла“) са ватром у ободу чаурине главе (Вала идипо). Алп овом изменом није могло, да се уједно избегне, да зрна не буду пагњечена, с тога је усвојено било, да се зрна — и од тврдог олова на врху зарубе.

У томе погледу имају неку превагу зрна са челичним огртачем, Покушавало се и то, да се капела дубље усади у звонце чауриво иди — као што то у Француској раде, да се штити капела, нарочитим поклопцем (види а у сл. 1.); овим поклопцима над капелом, приписао се и то добро својство, да стану на пут продирању барутних гасова кроз рупице чаура. Ти поклопци морају имати својство дасе подају удару пушчане силе. Да би се то својство лакше постигло, упражњавало се неко време да се фи поклопци у средини пробуше. У новије доба ови су поклопци одбачени и употребљавају се капсле са појачаним данцетом.

а

ПУШКА МАЛОГ КАЛИБРА

И ПУШКА РЕПЕТИРКА Број 8. и 4.

»

Обични облик чауре, у виду флаше (суженим устима чауре) отежава правилно Функционисање магацина пушчаног ; био исти у виду цеви или у виду сандучета. У том погледу најподеснија је чаура потпуно цилиндрична. Али ово се пе да лако постићи — нарочито код пушака малог калибра, услед прописане количине барута у метку, која, према датој дужини барутног простора у чаури, захтева већу шприну чауре, но што је ширина. (пречник) зрва, Неприлике које собом повлачи обод чауре, уклоњене су тиме, што је се дошло нато, да се обод чауре (овај служи за извлачење испуцанот Фишека из пушке) у чауру уреже (види сл. 2. а).

Да пређемо сада опису пушака, које су усвојене у Немачкој, Аустрији п Француској. > Немачка је сада усвојила репетирку малог калибра 8 1 пр, која се од ове 11 тв 1 нарочито својом магацином разликује.

Немачка имала је до прошле године пешадијску лушку модел 7184. (сл. 83—5.) Као основа за ову пушку служила је пушка и Фишек модел 71. Цев и затварач

"остали су у главноме исти, само што код ове нове пушке

на левој страни чепа а (види са. 8.) лежи избацивач #, а то је пљосната шина са засеком с, -на кога се ослања брадавица 4 кашике е (види сл. 8), А и направа за окидање пушке #, о, у неколико је измењена.

Испод пушчане цеви у предњем делу једноставног кундака лежи челична цев е, која служи као магацин за 8 Фишека о. У том магацину потискује клип % помоћу опруге п, Фишеке у правцу ка затварачу. Иза те цеви ! налази се у сандуку затварача, кашика 6, која је покретна око осовине р.

„На левој страни кашике налази се (из једног комада са кашиком) брадавица (4. С леве стране у пушчаном сандуку утврђена је двокрака опруга # (види са. 5.) предњи савијени крај те опруге по потреби улази попреко у цев магацина, а задњи крај належе на оштрицу т кашике е и тиме придржава ову у својим крајњим положајима Џођимо сад од тога момента када сви делови затварачеви заузимају положаје по слици 9.

Фишек О) лежи на кашици е, а ова са своје стране придржава предњим крајем Фишек 0", да овај не излази из магацина (. Покретом чепа а напред (ка цеви пушчаној), чеп утура чауру О" у пушчану дев.

Шри крају тога покрета удари предња ивица 82– сока с (на пзбацивачу Ф.) на брадавицу ( кашике си обара тиме кашику; чим ова заузме хоризонталан положај, пзлави на њу нов Фишек 0 из магацина (сл. 4). (ледећи Фишек који за овим О“ иде, зауставља се у магадину средством опруге :.

Пошто се пушка испади, враћањем чепа 4, извлакач Ф извлачи чауре из пушчане цеви, Шри том враћању чепа, (а са њиме и избацивач) наилази задња ивица 81сека, с (на избацивачу ђ) опет, али са противне стране, на брадавицу (! кашике е, тим отпором креће се избацивач донекле релативно чепу у напред (ка цеви) п избацује чауру, коју је извлакач довео до пзбацивача, После овог момента, избацивач понова пође са чепом и повлачи собом брадавицу кашике, те и ову косо усправља. — Дизањем кашике, ова потискује опругу # у страну, и тиме дата је могућност, да опруга т у магацину /, дотера нов Фишек до самог предњег краја кашике,

За прекидање рада механизма репетирке служи полуга 0, која је покретна око осовине 7,

Крајњи положај те полуге, Фиксирани су опругом 5 (и одговарајућим зарезима у које ивице опруге улазе). Манипулација прекидања рада механизма за репетирање,