Srpski tehnički list

БРОЈ 8. и 4,

ЗАПИСНИК 1. САСТАНКА ИНЖЕЊЕРСКОГ УДРУЖЕЊА.

СТРАНА 88,

местима скупљати или не. као што је топ у лекарском удружењу.

1. Стефановић објалињава да то пису подружине. Тиме што се у нацрту крстпло именом „месних зборова“ баш је хтело да се избегне могућност да неко мисли да су то неке засебне установе, зато се није ни кре тило именом подружине.

[. Боди, слаже се са нацртом статута односно мес-

них зборова, јер ако се усвоје онда не би увек сви у |

Београд долазити морали.

|. Томић вели, да има мало инжењера и да је према томе мали број за месне зборове. Добро би дакле било прецизирати најмањи број.

1. Тодоровић. И назив је лобар а и сама установа |

месних зборова је корисна, јер не може сваки пнжењер

увек да у Београд долази, док. му је млого лакше да |

дође у неки ближи центар и тамо да се споразумева са осталим колегама.

1. .), Јовановић. Олаже се са г. Тодоровићем и т, |

Бодијом, јер није сваком инжењеру могућно увек у Београд долазити.

Председник вели, да је седиште инжењерског удружења у Београду, Управни одбор врши послове удружења али не п цео његов задатак Објашњава да је управни одбор само представник удружења а не само друштво, Он је зато да удружење буде у Београду.

[. Тодоровић предлаже, да се тачка по тачка претреса.

1. Никола Станковић — Ја сам за то, да се пзбрише и тачка 8, и тачка 10. — Београд је један цен-

тар једини у Србији, и више их нема. Они чланови који нису у Београду могу сваки појединце подносити инжењерском удружењу предлоге и расправе. Месни зборови немају смисла, то је децентрализација. Ми ћемо имати наш орган и то је довољно за све чланове. Зборови не постоје нигде. У Аустрији има више центара, према томе и више инжењерских друштава, која су независна, ма да иначе стоје у пријатељској вези.

Ако би се по нацрту усвојило, онда би управни одбор имао грдну преписку. За то сам противан овим тачкама,

1. димитрије Стојановић. Једни говорници хоће ово, а други оно. У свему је овде начелна разлика. Тежиште питања баш дежи у том, хоћемо ли да удружење буде једно са седиштем у Београду, или дау Београду буде само управни одбор који ће жарити и палити по своме нахођењу,

| Ј. Смедеревац, мисли да треба да буде једно једино удружење а не више равличних друштава.

Председник пита, ко ће да даје мишљење у техничим питањима, ако остане као што је у нацрту.

Г. Ј. Смедерсвац понова објашњава да се овим зборовима не праве више друштава, већ остаје једно једино са седиштем у Београду.

1. Тодоровић. Ово није никаква децентрализација, као што мисли г. Станковић, већ је само олакшица да п мањи број чланова може да ради заједно а у месту где има више инжењера или где се могу више њих са-

купити, а да не морају чак у Београд долазити. За нас

је ово ново, али у Немачкој ипак постоји.

Председник — ТГ. Тодоровић изгледа да замишља да удружење има пегде своје седиште, докле предлагачи веле да нема главног седишта.

1. Тодоровић остаје при своме мишљењу и брани га,

Г. Стојановић, вели да се друштво тада своди на егзекутивни одбор п за то је боље да се састанци у Београду редовно сваких 15 дана држе. Кад би ово било

неко политичко друштво, онда би цептрализација бпла корпсна и егзекутивни одбор бпо би оправдан, али овде је са свим друга ствар. Ако овако остане то би тај управни одбор изгледао као какав егзекутивни комитет, који по своме нахођењу самовласно ради.

Председник вели, да према пројекту постоји само управни одбор, а цело се удружење само један пут годишње састаје.

1. Отојановић. Кад удружење буде једном на чврстом темељу засновано, онда је лако доцније и месне зборове дозволити.

[. Тодоровић вели да се предлогом олакшава рад у интересу самог удружења.

Г. Станковић — Ја мислим да је ово врло непрактично. Јер н, пр. један члан чита у удружењу да се Београд осветли гасом, а други електричном светлошћу; онда бп ти предлози морали путовати кроз целу Србију, да се добије мишљење евију колега, и чекало би се можда годину дана на решење. Све што би имало да се критикује морало би да се штампа, а то је немогуће. Ја то сам да седиште друштва буде у Београду.

Г. Пера Смедере аи. Претпоставимо да тласамо о томе принципијелном питању; да ли ће то бити обавевезно за одбор или не ако хоће, онда можемо гласати.

Председник. Ово је важно питање, и с тога треба гласањем решити; јер удружење треба да има стално седиште,

1. Стојансвић. Питање ово, врло је важно, а како је већ прилично доцне, боље би било одложити га за после подне,

Председник одлаже начелно решење за после подне и чита депеше — поздравља — из Србије.

1. Стојановић. Пре 228 године склопили смо друштво, ади као што у нас често бива, тако је било и овде, и овде се могло применити оно: „млого хтео, млого започео“ ит. д. Да не би стварали нешто ново, па да све пропадне, боље би било да се нађе средњи пут. Друштво ће успешније радити, што буде више чланова. 10 предлогу одбори имају свој рад и они ће подносити гла·ном одбору. Овај одбор представљаће цело друштво. Онај други је начин бољи, јер ако су састанци у Београду, биће половина чланова на окупу и моћи ће се чешће састајатп.

да то би ја предложио да месни зборови постоје, ади да све јављају београдском управном одбору. Тако би било добро, и могло би се примити. Политичка су друштва друкчија, а ово наше, најбоље би било да се склопи налик на лекарско друштво.

1. Тодоровић. Ја прпстајем на овакав предлог г Стојаповићев, али тражим да у правила уђе да месни зборови постоје. И учитељско је удружење на овом принципу основано.

1. Стојановић. Треба дакле да стоји овако :- Друштво обавља своје послове на главном скупу, на редовним састанцима и на месним зборовима.

Председник Одговара г. Тодоровићу на његово поређење са учитељским удружењем п вели да је овде ствар са свим друге прпроде. Овде може да се породи питање акутно, питање које ваља брзо решити, што код учитеља није случај.

Против предлога г, Тодоровићева нема нико ништа, али се само тражи да удружење врши своје послове у Београду.

1. Тодоровић. — Ми смо се већ споразумели у главном питању.

1. Боди, — Тражи да се стави на гласање,