Srpski tehnički list

— 944 —

шити често Сагеровања у великом размеру од Дубравице до Рама, кроз цео рукавац, ер чишћење рухавца само од Дубравице до Станковог Коша не би донело велике. користи пошто би нанос из Мораве у брзо испунио избагедовани део. Други положај, који ће се по свој прилици морати изабрати са стално пристаниште налази се на утоку Мораве у Дунав Дубина воде на овом месту довољна је, те лађе могу пристајати и при најмањој води. Шристаниште на свом месту не би се засипало, јер вода има довољну брзину да нанос избацује дубље у Дунав. Кад би се извршила регулација Мораве, ово би пристаниште добро послужило за везу Мораве и њене дољине са Дунавом. Једини недостатак је, што су обале на овом месту прилично ниске те их вепика вода плави, али би се насипањем могло издићи. По свој прилици да ће се место отворене реке за будуће пристаниште створити нарочита лука, као што се у невије време при подизању пристаништа свуда ради У том случају земља добивена багеровањем луке употребила би се згодно за насипање око пристаништа: К:о што сам сазнао идеју о грађењу пристаништа у виду луке изнео је и на њеном остварењу ради професор хидротехнике на нашем Универзитету г. Н. Стаменковић. Док се питање о пристаништу ке реши пруга од села Дубравице до Дунава у дужини око 3 км. изра. диће се као привремена. Нивелета је издигнута само изнад обичне велике воде. Два инундациона моста на овом делу пројектована су за сада као провизорни од дрвета.

Остали део пруге од Дубравице до Пожаревца (14 ки.) градиће се са сталним објектима. Отворени мостови пројектовани су са зиданим стубовима и гвозденом конструкцијом, али ће сз ради пробе за даље грађење тражити одобрење да се изврши један мост од армираног бетона, пошто предрачун показује да ће еоваки мостови, поред других превага, бити много јефтинији од отворених Уобичајени код нас, зидани и плочама покривени пропусти мањих отвора избачени су сасвим и замењени бетонским цевима параболног облика. 0,70 и 0,85 м. висине и распона у дну. Ови пропусти јефтинији су за 1009, од зиданих, извршење њихово је лако и брзо, а због глаткоће дна и зидова могу да пропусте знатно већу количину воде него зидани пропусти, На прузи Пожаревац— Дубравица биће оваквих пропуста 20 комада.

Пошто дејство воде на инундационсм терену неће бити у великој мери деструктивно предвиђено је да се железнички труп обезбеди засађивањем багрена и врбе „Зграде за станице, постаје и стражарске куће пројектоване су кас једноспратне без подрума. "Зидање · са кречним м лтером, сокл од циклопског ломљеног камена. Патос код магацина замењен је калдрмом од моравских облутака. Поклапаче од тесаника на рампама за товарење замењене су гредама. Једино станица у Пожаревцу пројектована је мало раскошније. Зграда је једноспратна са два крила. Укупна површина износи

550 м.= Распоред је за саобраћај веома подесан. Пошто ће ово бити централна станица, у коју ће доцније улазити још две нове пруге: Пожаревац—- Осипаоница и Пожаревац— Свилајнац добро је учињено што је овој станици поклоњена већа пажња.

Како ће мрежа железница, коју подиже округ ложаревачки можда за дуже време остати без везе са државним железницама, то је у Пожаревцу пројектована у вези са ложионицом за четири локомотиве још и мала радионица за оправку возног материјала, која има ова оделења: столарница, мотори и машине радилице и одељење за демонтажу локомотива. Опрема радионице коштаће према предрачуну око 30 000 динара. У вези са ложионицом је и водостаница са резервоаром од 50 м% и парном пумпом. У Дубравици пак за снабдевање локомотива водом предвиђен је бунар са инјектором.

ковачница и ливница,

Горњи строј израдиће се у свему по типовима, које је Железничка Дирекција прописала за пруге уског колосека. Једино за застор уготрсбиће се искључиво моравски шљунак.

Још неколико речи о коштању. Према детаљно израћеном предрачуну у току прве године при грађењу пруге Дубравица—-Пожаревац потребно је инвестирати капитал од 1! 137695 динара. Та је сума овако распо-

ређенга :

1.) Експропријација . дин. 96060 |

2.) Доњи строј ј : » 144054 |

3.) Станична и друга постројења , 197900 |

4) Горњи строј . 5 ки обоа Оо !

5.) Возни парх . 5 ; „» 291.600 ;

и 6.) Надзор и администрација за! ; време грађења . : 121 845

(евега 1 137%695 д.

Да би нашли шта кошта један километар пруге Дубравица Пожаревац треба коштање станичних постројења у Пожаревцу и возног парка (3 локомотиве и 33 вагона) разделити бар на пругу Дубравица — Петровац (око 50 км. која ће се једновремено градити) и онда се добија да сама пруга Дубравица — Пожаревац кошта свега 779516 динара или раздељено на 17 километара по 45954 динара по километру, што ни у ком случају није много за пругу пројектовану солидно и снадбевењу свима потребама за редован и безбедан саобраћај. Кад буде готов и предрачун за пругу Пожаревац — М. Црниће— Петровац коштање пруге по километру биће редуцирано по свој прилици још на мању суму.

На завршетку овог извештаја имао бих још само да изјавим жељу да наши окрузи, који граде железнице, остану и даље на правилном путу, којим су пошли, те да и недзор при извршењу железница повере искључиво нашим инжењерима. У том случају могу бити уверсни да Ле добити железнице израђене много солидније и јефтиније него што ће их добити наша