Srpski tehnički list

Ар

љеном листу, где бележи имена путара, стање њихових деонаца и наредбе које им је издао са идућу недељу. >

Као што се из овог прегледа види, ово је читава војска нижег и вишег особља, чије су дужности до ситница одређене и утаначене, тако, да сваки мора свој посао да врши тачно и савесно. ;

(ви су ови људи пробрани. Морају имати добре сведочбе о владању, о пребашњем занимању о добром здрављу, да је млађи од четрдесет а старији од 20 година, да зна читати и писати. Сви су униформисани. Дужност им је да раде на друму од изласка до заласка сунца зими, а лети од 5 сати изјутра до 7 у вече. Кад је киша и снег морају бити на друму и удвостручити вредноћу, јер су тада и најпотребнји. Морају указати помоћ путницима на друму у случају несреће или каквих незгода.

Апат им се набави на њихов рачун и дужни су да га држе у исправном стању. Сваки има књигу у коју се бележе наредбе, стање деонице и његово владање. Те књижице служе инжењеру приликом обиласка

деонице, да сазна; све што је рађено и како је вршен надзор.

Оне путаре, који не раде марљиво, кажњавају,. а вредне награђују Чак се дешава, да шефа смени какав вреднији путар а шеф се дегредира за путара "или отпушта.

Абање друмова.

Да бисмо знали како треба вршити одржавање друмова, треба да знамо: који узроци и на који начин бива абање друмова.

На друму су сви делови подложни квару и падине усека и насипа, и ровови и стазе и калдрма и мостови, пропусти и остали вештарки радови.

Мећу свима овим деловима нарочито је важно да се горњи строј друма сдржи у исправном стању и да се кварење ипи спречи или да се већ покварена места поправе.

дбање горњег строја (Шосеа). Услед употребе оједа е камење од кога је горњи строј, то чини да друм по. стаје лошији и најзад извесни узроци могу да учине

да се поремети облик површине горњег строја.

(Наставиће се)

тад „Удружења Срп. Икжењера џи Лрхшнејиа.“

ЈЕ (први месни скуп Удружења у 1907/08 г. сазван је за 21. јули 1907. са дневним редом : Оставка г. В. Н. Вуловића и избор нових чланова Удружења. Били су присутни гг. К. Савић, М. Пачу, Д. Мирковић, Д. Томић, Милоје јовановић, Ђ. Златковић, П.А. Димић, Д. Божић, Мил. Смиљанић и В. Павловић.

Пошто на овом скупу није било довољно чланова за решавање то је овај скуп одложен с тим да се сазове накнадна састанак са истим дневним редом.

ЈЕ Други месни скуп као накнадни са дневним ре-

дом првог скупа одржан је 25 јула. Били су присутни

чланови гл. К. Савић, Омедеревац, Д. Божић, П. Поповић Б Павловић.

Примљена је оставка г. В. Н. Вуловића инспектора на чланство у управном одбору и на његово место изабран је г. 2. Маслаћ, архитекта Мин. Грађевина, који је као кандидат главног скупа по реду имао највиш.; гласова. За нове чланове Удружења по предлогу управног одбора примљени сугл. Ђ. ЈБошић, инспектор Министарства Грађевина; ан Ристић и Ми-

ливоје Матић, инжењери Желез. Дирекције; Милан „ћимовић и Никола Ристић, подинжењери Министарства Грађевина и Маријан Вујовић, инжењер оп-

штине београдске. Милоје Јоваповић.

Вести.

Личпе вести. Пензионисан

Указом Њ. В. Краља од 3. октобра 1907. г, Г. Живадин Димитријевић виши ижињер при грађевинском одељку начелства округа крагујевачког стављен је у пензију по својој молби.

Грађевинарске вести.

Зидање темеља, с'кла и приземља зграде Народне СКупштина, уступљено је Васи Тешићу, предузимачу из Београда, за суму од 410.000 динара, ниже од предрачунске суме за 83.263 191 или 16,80%/, плаћа држава.

Камени пропуст код Старих Вратница на Ибарском путу саградиће се у 1908, год. по пројекту начелника Мин. Грађевина г, М. Дамњановића,

Предрачунска је сума 7315,13 дин.

Лицитација за извршење овога пропуста држаће

се месеца децембра ове год. а грађење ће отпочети од пролећа идуће године. - 5

бан Франциско после земљотреса, Наш претплатник г. Милан Николић инжињер у Сан Франциску послао нам је чланак

„бан Франциско после земљотреса“

који је резултат његових практичних студања и посматрања. Обраћамо пажњу наших читалаца на ову у сваком погледу интересанту студију. Од наше стране срдачна хвала г. Николиђу, који се у далекој туђини сећа нашег скромног „Орпског Техничког Листа“, док многе наше колеге, који су на извршењу великих радова не сматрају за потребко да напишу ниједну врсту. Г. Николић заиста служи као светао узор, на кога да се угледају и остали другови. Још једном хвала г, Николићу.

|

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Нестор Манојловић, начелник Минист. Финансија У пега.

Одговорни уредник: Драгољуб Мирковић инжењер,

управник београдског водовода, Авалека ул. бр. 18.

Штампарија А. Грсгорића и Друга — Бооград. Узун-Миркова 4.

а о