Srpski tehnički list

— 114 —

само у солидном раду; а да ће на противи код најбољих услова и код најсавеснијег надзора несолидан предузимач, коме је једино стало до што веће зараде, успети, да протури и по који рђав посао !

Ми смо уверени да ће се одмах наћи читалаца, који ће рећи да мишљење г. Савчића о бетонским радовима на Ги Џ деоници канализације не мора бити тачно, да је г. Савчић могао горње речи написати било из личног нерасположења према ондашњој општинској Управи (полемика са г. Главинићем вођена је баш пред општинске изборе) или из нерасположења према странцима предузимачима, али ћемо ми у следећем излагању покушати да тврђења г. Савчића о лошем квалитету бетона и докажемо.

Специјалним и техничким условима за израду бетона прописане су следеће мешавинс: 1 део цемента: 2 дела песка: 4 дела шљунка (за сводове)

1 део цемента: 3 дела песка и 5 делова шљунка (за бокове)

1 део цемента: 4 дела пескаи 6 делова шљунка (за темеље.)

Међутим како се у Београду може јефтиније набавити измешани песак и шљунак (колубарски или дрински) него оба материјала посебице то предузимачи Ги 1 деонице затраже и Одсек за канализацију им дозволи да у место одвојеног материјала могу употребљавати измешани песак и шљунак и то да за размеру 1:2:4 употребе 1 део цемента и 6 делова измешаног материјала, за размеру 1:3:5, ! део цемента и 8 делова песка и шљунка а за размеру 1:4:6, једап део цемента и 10 делова песка и шљунка, пошто је чак и од страиг некакве комисије, ако се не варамо, константовано да су песак и шљунак измешани у природи у размери која се тражи.

Истина је да су у дринском и колубарском шљунку (какви долазе на пијацу београдску) песак и шљунак измешани приближно у размери 1:2 те би могли поднети за горње мешавине бетона, али је исто тако неоспоран факт да нпр. 2 запреминска дела песка и 4 дела шљунка не дају 6 већ свега фбо—ф80 запреминских делова измешаног материјала, исто тако 3 дела песка и 5 делова шљунка дају 5,60—6,00 делова мешавине (зависи од величине зрна) а не 8 делова "каб“што је при канализацији узимано итд. "0" чему се може уверити и сваки лајик, ако измери прво просејан песак и шљунак па за тим измешан. Значи дакле да

је општина београдска плаћала својим предузимачима извесне количине цемента, који они нису употребљавали а за то добијала много поснији и гори бетон. Кад се узму у Рачун само Ги П деоница на којима је израђено око 14000 мз= бетона налази се простим рачуном да је општина својим предузимачима на овим двема деоницама платила око 840000 кгр. цемента више, или издала им 70000 динара за цемент, који предузимачи нису употребили, међутим добила је бетон који по квалитету није онакав као што се желело !

Од оваквог мешаног материјала иначе се по нашем мишљењу не може добити добар бетон јер тај измешан песак и шљунак махом има у себи много тиње и крупнијих и ситнијих органских делова и отпадака. Овакав бетон не може имати потребне чврстине што најбоље показују нпр. пукотине на воду савског испуста, који је оптерећен насипом 40—50 см. а фундиран на здравом земљишту. Пукотине су истина за сада незнатне (Наагл55е) и само на челу, али могу постати и веће кад се свод буде оптеретио још са насипом од 2,50 метра по пројекту за обезбеђење савске обале. Таквих пукотина има још више на дунавском изливнику где је земљиште попустљивије. Тамо је такође подземна вода, пошто су свакојако дренажне цеви запушене продрла кроз темеље и на више места поткорушила превлаку од малтера на банкету.

Исти начин израде био је допуштен и на осталим трима деоницама, једино што је на П1! деоници обраћана већа пажња на чистоту шљунка и често пута шљунак је пран и за конструкције спореднога значаја.

Из овога што смо изложили види се да до сада израђени бетонски канали не одговарају техничким условима и да, бар за будуће деонице, треба отворити очи, па при изради захтевати прво мешање цемента и чистог песка а за тим додавање чистог, по потреби опраног шљунка а тачно премл запреминској размери која се изискује за поједине конструкције, по то услови дају права на то,

Други грађевински материјал: цеви од каменасте масе, такође је лошијег квалитета него што се условима тражило. У бр. 41 и 43 нашега Листа за прошлу годину објавио је г. К. Тодоровић хемиски инжењер резултате испитивања цеви употребљених за канализацију који гласе:

1) Са стране увезене цеви и ако су од доброг материјала нису довољно печене (син-