Srpski tehnički list

— 874

на студију економских и социјалних питања. Али 0вај аргуменат није довољно јак. Јер:

1). Првенство у реду студија могла би се дати правним питањима само тада, ако би се студија економије и социјалних наука имала да ослања на правно знање или ако би за економско и социјално образовање ученика било неминовно потребно правничко образовање. Међутим то не постоји. Ове две врсте питања сасвим су диспаратне и по потребним претходним знањима и по методама које при мењују.

2). Па чак кад би поменуто првенство било и оправдано, то ипак не би изискивало спајање обе наставе уједно, јер и тад остају у вредности прве две примедбе које смо навели.

У Есоје дез Рот е: Сћацз5ее5 административно право, политичка економија и социјална економија чине три засебна предмета. Истина овај пример не би морао бити правило ; јер ова школа је за дуго имала циљ, да образују државне инжењере за приватну индустрију. И курс политичке економије и социјалне економије овде нема карактер практичне наставе, што би требало да буде код наставе о којој говоримо. Али Есоје Зиррепеге дез Мпез и ма други карактер.

(наставиће се)

ВЕСТИ

Личне вести.

Решењем Господина Министра Грађевина одређен је г. Милош С. Милошевић инспектор, да врши дужност начелника општег одељења Министарства Грађевина.

Указом Њ. В. Краља од 15. октобра ове год. постављен је г. Жив. Димитријевић виши инжењер и секретар нашега Удружења, за управника тополивнице и чаурнице војно-техничког завода у Крагујевцу. Дрвени мост преко сувог потока код Бујимира на путу Алексинац-Ниш оправиће се ове год. по пројекту окр. инжењера г. Д. Трпковића.

Предрачунска је сума 2098,80 дин.

Дрвени мост преко Мозговачке реке код Нерића Хана на држ. путу Алексинац-Ражањ, оправиће се ове год. по пројекту окр. инжењера г. Д. Трпковића.

Предрачунска је сума 1066,40 дин.

Мост преко Моравице код Бовна оправиће

се ове год. по предрачуну окр. инжењера г. Д. Трпковића. Предрачунска је сума 1629,75 дин.

Камени засведени пропуст 4. м. распона, саградиће се ове год. преко потока Кривача на Ибарском путу, по пројекту окр. инжењера гг. М. Протића и Ж. Д. Радовића.

Предрачунска је сума 5779,77 дин.

Тридесет два камена пропуста на држав, ном путу Краљево-Рашка, од Краљева де врха лакта саградиће се по пројектима г. М. Протића в,. инжењера. Предрачунска је сума 16587,14 дин.

1 Деоница Јошаничког путу од Ђоровића потока до испред механе Мирка Курсулића у Јошаничкој Бањи, изради ће се по пројекту окр. инжењера гг. М Протића и Ж. Д. Радовића.

Предрачунска је сума 17556,13. дин.

Благајникова Пошта

Г. Чед. Гагић в. инжињер, повереник за округ ваљевски. послао нам је претплату за лист, и то: по 10 дин. за 1 полгође 1908 г. од окружног одбора окр. ваљевског. за ПЦ полгође 1908 г. од г. Милисава Веселиновића пред. из Ваљева. Г. Чеда Младеновић в. инжињер положио нам је 20 дин. на име претплате за лист од !. јула 1907 до 1. јула 1908, год.

Г. Мил. 3. Протић в. инжињер, повереник за округ чачански, послао нам је на име претплате за лист. по 20 дин.

за целу 1907. г. за г. Мих. Никића предузим, из Чачка,

за целу 1908. г: за г. Тан. Маслара предуз. из Гуче.

10 дин. за П полгође 1908. г,

за г. Спасоја Новковића предуз. из Краљева.

Од ге претплатника из Београда примили смо на име претплате за лист.

по 5. дин. за целу 1907. год. од г. Жив. А. Милошевића техничара. за целу 1908. г. од г. Жив. Николића техничара. 10 дин, за Џ и Ш четврт 1908. г. од г. Дим. Ристића п. инж, Мин. Војног.

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Кирило Савић ванредан професор Универзитета

Одговорни уредник: Јован Андрејевић инжењер, управник грађевинског одељка општине Београдске Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд