Srpski tehnički list

па 5

од Отата до Гронтфонтена и од Лидерицевог залива до Китмансхуп-а. Једна нова пруга конструјисаће се у овој колонији од Сехајма до Калкфонктена

Све ове пруге заједно дугачке су 3618 километара и све су с једним колосеком. Од ових има да се саграде нових прута 1619 километара, које су делом већ у раду. Велика већина пруга имају колосек 1,00 м. Остале су с колосецима 0,60. 0,75 и 1,067 м, (ово последњеу пограничном пределу енглеске кап—колонаје; да би се доцније могла постићи веза с мрежом енглеских колонијалних пруга). Просечна цена по километру износи 23000 до 138000 франака: Прва цела вреди за пругу плантаже „Викторија“ последња за пругу у јужном Камеруну.

Ј.

Обнављање (ВезбаигаНоп) Алхамбре. У Мадриду се склапа друштво пријатеља Алхамбре.“ ОВо ће се друштво бринути за одржавање и за што потпунијегобнављање матријске палате и све ће потребне радове енергично потпомагати. Финанцијска срества, уколико не долегне државна помоћ, покупиће се од добровољних прилога. Друштво се нада да може рачунати и на помоћ од оних пријатеља овог величанственог споменика, који живе ван

Шпаније. Џ,

ВЕСТИ

Један редак јубилеј.

Начелник Минастарства Грађевина и редовни члан нашега Удружења г. Милутин )Ј. Божић 12, овог месеца навршио је 10 год. беспрекидне начелничке службе у инжењерском одељељу Министарства Грађевина.

За начелника постављен је 12. фебруара 1899 год, и од првога дана повео је 'озбиљног рачуна и старао сео унапређењу инжењерске струке у Србији и побољшању положаја наших инжењера.

Уредништво искрено честитајући слављенику овај редак јубилеј жели му, да ти даље истраје у своме раду на унапређењу инжењерске струке у Србији.

Грађевинарске вссти.

Дозиђивање нове зграде у Ботаничком Врту Универзитета у Београду, уступљено је Јанаћку Костићу предузимачу овд. за 5847 дин. или за 1986,96 дин. ниже од предрачунске суме.

Оправка стана и штале коњичког жандамериског одреда, у Београду, уступљена је Павлу Костићу, предузимачу овд. за 1859 динара, или ниже од предрачунске суме за 121,10 дин.

Грађевинско оделеље Управе гр. Београда у току прошле 1908. год. на нове грађевине као и на оправку постојећих зграда потрошило је свега 145 124,41 динара.

Нове грађевине у Београду.

Од поднетих и прегледаних планова Управа гр: Београда одобрила је да могу подићи нове грађевине : Е

Јанаћ Константиновић, трг. на углу Цара Уроша и Високог Стевана улице.

Јелисавета Марковић, учитељица у ново-просеченој улици на Дунав. крају.

Клементина Шулц, у Војводе Миленка улици бр. 32.

Коста Петровић у Ратарској ул. бр. 95.

Ђорђе Раденковић, трговац у Балканској улици бр. 60.

Миша Јосифовић, трг. на углу Краља Милана и Скопљанске ул.

Нети Штајнер у Позоришној ул.

Благајникова Пошта.

Г. Никола Писа инжењер, повереник за округ крушевачки послао нам је покупљену претплату за лист, и то; 40, дин, за целу 1908 и 1909 год. од ге Ивана Комбола предузим. из Крушевца. по 30 дин. за 1 полгође 1908 г, и целу 1909 г. од Крушевачке Банке и г. Мирка Ковачевића предузимача из Крушевца. 20 дин, за целу 1909 год. од г. Драгутина Катића предузим. из Крушевца. по 10 дин. за 1 полгође 1909 г. од г. Уроша Урошевића предузим из Крушевца за 1! полгоће 1907 г. од г. Саве Браљинца инспектора из крушевца.

Г. Васа Бикар техничар положио је 5 дин. на име претплате за 1908 год.

Г. Милосав Павловић виши инжењер, повереник за окр пиротски послао нам је покупљену претплату за лист и то: за себе 20 дин. за П полгође 1908 и 1 полгође 1909 год, и за г' Драг. Стојановића предуз. :0 дин. за Ш полгође 1908 год.

Г. Јездимир Нешовић техничар из Београда положио је 5 дин на име претплате за целу 1909 год.

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта

Кирило Савић ванредан професор Универзитета.

одговорни уредник: Јован Андрејевић инжењер, управник грађевинског одељка општине Београдске Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд