Srpski tehnički list

— 353 —

вима у унутрашњости зграде, изузимајући случајеве под 3., и 7., при препокривању кровова, са оправком нужних делова, при делимичном обнављању малтера и бојења с лица: при оправци под 4., када се не мењају огњишта, при измени пећи и огњишта која одговарају прописима, при грађењу, или изме- '

ни слободно стојећих зграда,~-које не леже “|

са улице или на међи суседа испод 30. квм., површине и 5:0м. висине до елемена, у који: ма нема ни огњишта ни запаљивог материјала и при оградама, утврђењу земљишта и кана-

лисању, којима се не додирује јавно добро.

Даље прописати каква документа, у ко-

у већем обиму заменити новим, штс ако се не учини зграда може пасти; или се у опште никаквим оправкама неда обезбедити опстанак зграде.

Вештаци за оцену овога треба да буду школовани стручњаци, а не емпиричари и занатлије. Члан 10. требао је да буде тамо где се говори о регулацији, експропријацији и т. д.

ТМулица. Одредбе овога члана нису правичне.

Ако у опште сопственици треба да участвују трошковима за израду калдрме то треба да буде само за тротоаре и то само у оним улицама где сопственици нису платили општи

лико комада и у коме формату треба под-чени.за тротоаре. Да сопственик плаћа грађе-

НОСИТИ.

Рок за преглед смањити на 10 дана, што | је по све довољно, а дозволити пројектантима . да се могу жалити на учињене примедбе грађевин. одбора ако налазе да су неправедне, “

Чл. 5. је непотпун. Не може се пројектант за малу погрешку одмах казнити највећом казном, одузимањем права на јавну праксу и без икаквог саслушања, него тек у поновљеном случају и после опомене. а

Чл. 6, Не тражити да сопственици пријављају предузимаче, него да су предузимачи дужни то сами да учине пре него што отпочну граћевину. Предузимачи су узрок многим недопуштеним радњама при извршењу граћевина и за то они једино треба и да одговарају јер они знаду прописе закона а сопственици у већини случајева то незнају, као лајици.

По чл. 7. треба извршити одмах категорисање улица, када исто постоји у колико се оно не може мењати. Овди треба да се предвиди и деоба вароши по зонама, те да сене тражи иста површина дворишта у Кнез-Михаиловој улици иу некој код Булбулдера, или Чубуре.

Члан 8. је новина и може се очекивати користи од истог при правилној примени

Члан 9. о дотрајалим зградама опет је непотпун.

Треба у закону дефинисати, шта су трошне зграде и делови зграда па „оставити да вештаци само оцене да ли се може таква зграда оправити или се мора рушити.

По нашем мишљењу дотрајала је зграда она, код које су носећи делови попустили, би-

ло услед старости материјала, несолидне израде или несигурног земљишта, да се морају

ње коловоза који је намењен јавном саобраћају нема оправданог разлога, а да то буде и по други пут неправо је. Ми мислимо да би сопственици требало да поднесу издатке за тротоар са ивичним каменом у улицама где се мора градити нова модерна калдрма али да исто учине и сопствеаици улица, у којима је општина такве тротоаре израдила или да општина израђене тротоаре уклони а сопственици да их замене новим, ако неће да плате.

Чл. 11. непотпун је, јер је то и до сада постојало па ипак многи плацеви нису ограђени. За то би Општински суд требало да има право да сагради ограду на таквим плацевима, пошто сопственику остави неки рок да сам то уради и да тај рок не буде краћи од 2 ни дужи од 6 месеци.

Чл 13. о привременим грађевинама треба тачније одредити, да се не би подизале грађевине за шпекулацију у средини вароши, као привремене.

Чл. 15. требало би изменити тако да одпадну два државна чиновника и на место њихово одредити општинске, Пропис о дијурни требао би да одпадне јер општински чиновници раде општинсне послове а као хоће општина да их особено награди, нико јој томе не смета.

Чл. 16. Требало би допунити тако да сваки зна дан састанка грађевин. одбора, да би сопственици и пројектанти могли доћи и објаснити ако што треба. Седнице треба да су јавне и могле би се држати 5., 10, 15, 20, 25 и 30 сваког месеца или у наредне дане ако тада буду празници.

Ча. 17. Требало би допунити у толико да се по тачки 3. издаје решење о нађеноме а тако исто и по тачки 7. ако се не одобрава

подизање зграде по пројекту.