Srpski tehnički list

при

Грађевинарима и Предузимачима.

Јављам да је прошле године упоредним, а свестраним испитивањем, грађевинског камена из разних мајдана у Београду, у Заводу за испитивање грађев. материјала, утврђено: Да је Џепски камен. из мојих мајдана најбољи грађевински камен у сваком погледу.

Аранбеловачки камен издржао је притисак 1117 кгр. на један кзадр. см. Рипањски 1078 а Џепски из мојих мајдана 1526 кгр. После замжњавања ни аранђелов. ни рипањ. камен није издржао ни 1000 кгр. на један кв. см, а џепски издржао је 1512 кгр. што значи да је џеп. камен са свим постојан на мразу. Изложени опиту трења. аранђел. изгубио је од своје тежине, 5.98%/, рипањски, 4.19%/); а Џепски само 2.20%/,. што значи:даје џеп. камен из мојих мајдана најупотребљивији за поплочавање улица и за сте. пенице и све објекте изложене већем трењу, за то су стручњаци и предложили џепски камен да га општина Београдска употреби за калдрмисање улица.

Министарство Грађевина усвојило је: да се за зидање новог двора, употреби џеп. камен, из мојих мајдана, и ако је у условима био предвиђен аранђелов. камен, за који се веровало, пре упоредног испитивања, да је бољи грађев. камен од Џепског. ·

; На свима грађевинама: на суву — зградама— и на води -— мостовима, употребљени, џеп камен из мојих мајдана, показао се веома постојан; што је најачи доказ. да је џеп. камен, из мојих мајдана најбољи грађевински камен у Орбији.

Да би потрошачи грајђев. камена, могли употребити камен, уз мојих мајдана, у већим количинама завешћу машинску израду, и вађење камена, средством машинских справа.

Како у мојим Џеп. мајданима има извађено, Неколико хиљада кубн. метара камена, међу којима има блокова, од преко 200 метара куб. у једном парчегу, од кога се могу израдити тесаници и највећих димензија; то сам у стању и за највећу грађевину, издати за кратко време сав потребан камен, рађен и ломљен.

У џеп. мајданима, као и у моме беогр. стоваришту, Карађорђева 83 има већа количина рађеног камена, те ћу моћи исти давати јефтиније за 10, но што ма ко други продаје исти квалитет, камена сталним потрошачима камена, из мојих мајдана, као и свима предузимачима, који узму веће количине. камена ломљеног и рађеног, даћу знатно јевтиније. |

Ради обавештења и погодбе обратити се у Београду — или Џепу. —

Б арнвн 4 Ђ. Трифуновићу.

ОБЈАВА

Хидротехничко одељење Министарства Народне Привреде одржаће на дан 30 априла ове год: у својој канцеларији Крунска ул. бр. 90 оферталну лицитацију за грађење једног магацина у дворишту Рударског Одељења за смештај својих алата, а према плану, предрачуну и условима који се могу видети у Хидротехничком Одељењу сваког радног дана.

Предрачунска сума износи 2'669,45 динара.

Понуде на монополисаном таксеном бланкету од 10 дин. треба поднети одрећеној комисији за држање ове лицитације означеног дана до 11 часова пре подне.

ж Њ -

Кауција у 400 динара полаже се пре лицитације Благајни Министарства Народне Привреде у готовом новцу или хартијама од вредности према пропису чл. 88 зак. о државном рачуноводству; а приликом поднашења понуде сваки ће лицитант показати одређеној комисији реверс о положеној кауцији.

Накнадне и оне понуде, које не одговарају прописима чл. 87, 88, 90,91 и 93. закона о државном рачуноводству неће се узимати у обзир.

ХБр. 169 из Хидротехничког одељења Министарства Народне Привреде

16 марта 1912. год. у Београду.

16 ЦЕНА ЕН ННВ НИ

зове «Нин 5 55

НОЖ

Ж

Ж 26 265 2 ИЕ Ж Ж 2 25 Ж Ж 25