Srpsko kolo

Год. VIII.

СРПСКО КОЛО

Стр. 7.

зецове. Баш ти царујеш у овој згоди, у овој питомини.... Још он бејаше у тој речи, а керови залају близу њих. Златиборац наћули уши, да боље чује, откуд долазе зли гласи, па да стругне, али га Лужничанин притисне шапом рекавши: — Да ниси мрднуо! Пропашћеш! — Како, за Бога! — Тако! То је ловац. Он чека, да ми излетимо на пропланак, па да нам срце разнесе оловом. Мртви страх претрпи весели Златиборац, докле се керови удаље. Затим рекне: — Вала, побро, џаба ти сва ова згода и питомина. Идем ја у моју златиборску пустињу. Народна прицовијетка.

Одговори уредништва, Свима дописницима. Добили смо много дописа. Како видите, наш је лист мален, а излази само једаред недјељно. Ми зато не можемо дописе велике метати у лист, јер би заузели много простора. Дописи се обично тичу једног села, па другима свима не би било право, да закрчи толико мјеста ствар, која их се не тиче. Ми ћемо зато оне дописе, који вриједе, скратити сасвим. Дописе, у којима се описују којекакве свађе, гдје се нападају поједини људи гадно и ружно, нећемо штампати. Ако је ствар важна, пропитаћемо се још код других људи у крају томе, јер више очију више виде. Једног човјека може занијети и страст, мржња, па ће у журби и љутњи нешто и претјерати, а то није право.

Продајем кућу на сред села, на ћошку у Бечмену, у којој је гостиона, те дућан више од 80 година. У кући је 5 соба, дућан, велика соба за гостиону, добар подрум под кућом. Уз њу велика нова стаја, качара, лет.ња соба, велика штала на 2 крила, велика шупа за 8 кола, велики магазин 18 фати дугачак за кукурузе, доле и 5 одаја за разне ствари, зидан бунар, хамбар од 5 фати за ситну храну, фурука за печење хлеба, заход и велика башча, већа од јутра, све добро заграђено. Раја ЈанковиЋ, у Бечмену.

„Српско Коло" прима огласе по најумјеренијој цијени. КХККХХХХХКЖООООООООЖ

Продаја посједа састојећег од преко 30 јутара земљишта (оранице, ливаде, виноград, воћњак и т. д.) у самим великим комадиМа са зиданом кућом и осталим господарским нузградама, на државном друму Иванић—Чазма, прикладно осим за господарство такођер за тјерање обрта као: гостионе, дућана и т. д. — одмах. Поближе обавијести код управе „Српског Кола" у Загребу под бр. 1133. Новоотворена опанчарска радња Паие Рудић у Петрињи препоручује се пошт. опћинству за израдбу сваковрсних опанака.

т

т

Лековито варошко дртеско курдтидо Фрање Ракоцаја пут. - У НОВОМ САДУ. - Телефон бр. 264. Отворено п. еко целе године. Надалеко припознато, те хиљадама похваљено као лековито купатило, с најјачом садржином јодне лековите воде, која је по исказу првака хемичара, потпушгја него садржина јода у купатилу Липику. Најлековитија сумпорна вода за лечење Ишиаса, хроничне реуме, костобоље и севотине, женске болести и т. д.

Сваковрсна лечеља ладног купаља. Угљене киселине, фанго, блатне и сумпоровите купке. Електрична купања. Сваковрсне лековите и внбрадионе масаже. Радиогенова лечеља са пићем и купаљем. Супчана, ваздушна п у песку купања. Раскошно парно купатило. Дивна дворана за читање, за одмарање, одлично уређена гостиона са елегантним гостинским собама и добром кујном. Вожња аутомобилом до купатила и натраг у варош. Сталан купалишни лекар. Комбиниране јефтине цене за купке. Диван ценовник се на захтев шаље бесплатно и франко. УПРАВА КУПАТИЛА.

МОКРЕЊЕ

у кревету приписује се често несташности, док је ова мана заправо посљедица ослабљене затворне мишице мјехура. Препоручује се потражити од 1п51Ни1 ЗапКаз, Уе1ћиг§ Р 319. Вауегп бесплатну упуту о лијечењу. Добу и спол особе, која од тога трпи мора се назначити. 680