Srpsko kolo

Стр 6.

СРПСКО

коло

Год. У1И .С

пореза. Тих је било врло мало и власти су увијек с помоћу зависних чиновничких гласова могле на изборима протурити за посланика онога, ко им је био по вољи, без обзира на вољу и жеље народа. То сада неће тако ићи, јер ће на хиљаде сељака добити бирачко право. Осим тога добићемо нешто што нисмо имали, а што је пријеко потребно. До сада су код нас владе — као на примјер Раухова могле владати и против закона и њиним противзаконитим наредбама морали смо се покоравати. Сад ћемо добити управно судиште, у којем ће свако наћи заштите, против незаконитих наредаба владе и њезиних потчињених. Све су то ствари, које су нам најпрече. Јер има ли шта важније, него дати народу право да одлучује о својим потребама и заштитити га од незаконитог насиља власти? Зато је и коалиција одлучила, да прво то изведе и то ће и учинити. Против тога, наравно, нико поштен и паметан не може имати ништа. Али међу поштене не спадају радикали и франковци. Они вичу, да је коалиција издала народ зато, што је дошао Томашић. Видите ли какви су. Кад је дошао Раух, који је Србима спремао вјешала, они су пристали уз њега и нападали коалицију, а нарочито српску самосталну странку, што је устала против тога народног злотвора. А сад, кад је коалиција Рауха срушила, кад је дошао бан, који Србе сматра за браћу и који ће права народу проширити, сад они вичу, да је то издаја. Куд ћете јаснијег доказа, да су то српски одроди и продане душе. А што је најважније, садашњи бан — то је у сабору рекао и код тога остаје — као и коалиција, неће допустити, да на нашим жељезницама буде маџарски језик. Ради свега тога, а и да залијечи народне ране, што му их је задала бјесомучна влада Раухова, коалиција ће садашњу владу подупирати и народ ће јој бити захвалан.

Шта се збива у нас и у свијету. Патријарх У Загребу. Патријарх Лукијан Богдановић и владике Мирон Николић и Михаило Грујић дошли су да буду код отворења сабора. Загребачки Срби дочекаше их свечано. У недјељу 20. о. м. служио је патријарх с владикама службу у загребачкој српској цркви. Патријарх је посјетио неке достојанственике у Загребу. Лијепо је, што је патријарх с владикама дошао на отворење сабора. Тиме су показали, да су и они, као и сав српски народ, дочекали

радосно пад крвопије Рауха и почетак владе закона и устава. Патријарх је у свом отпоздраву загребачким Србима, споменуо и прогоне, које смо некриви трпили под Раухом. „Привредникова" доботворка. У Суботици је умрла Српкиња Милева Станковић. У тестаменту оставила је „Привреднику" 15.000 К за подизање српске привредне омладине. Погрешка. У прошлом броју рекли смо, како је умрла добротворка „Привредника" Христина Добровић, и да је са својим мужем за живота много чинила за српску привреду. На Крају смо рекли: слава покојници, али је погрешно сложено у штампарији: слава покојницима, као да је умро и њен муж г. Исидор Добровић, а није. То овим исправљамо. Франковачки беЋари. Франковачки посланици у саборници просто бјесне. Понашају се као најгори факини или бећари. Речи: хуља, лопов, продане мјешине и сличне, падају као киша из њихових уста. Мислио би да си у циганској шатри, а не у сабору. Неки ратари из Славоније били су сабору, па кад су видили чуда њихова, говорили су, да је то стид и срамота за народне посланике, јер тако се ни „паури", рекоше ови честити ратари, не грде у бирцузу. Али знају франковци шта је стид! Увијек су били прости бећари, а од кад оде Раух, побјеснише. Нови адвокат. Честити млади наш народни човек д-р Стеван Симеоновић-Чокић, родом из Карловаца, добио је право да у Карловцима отвори адвокатску канцеларију. Ми му честитамо, желимо му срећу у раду и надамо се тврдо, да ће увек остати народни човек а особито пријатељ српском ратару, како је и до сад био. Жалосна појава. У Новом Саду била је некад српска већина. Сад Срба има само трећина од целог броја становника. Зашто? Ево, зашто. 1909. године родило се у Новом Саду српских душа 332. а умрло 366. Зар ту може бити напретка? НошутиЋ ретерира. Сјећамо се добро, како се истражни судац против Срба Мирко Кошутић, кад је свршена велеиздајничка расправа, оборои на неке угледне Србе у Загребу, да су начинили лажни тестаменат за Српкиње Јелену Поповић и Јованку Поповић, у ком су оставиле за неке српске установе лијепих новаца. Кад су видили да се Србима не може доказати велеиздаја, дај да се осрамоте највиђенији Срби у Загребу ради прављења кривих тестамената. Сад је државно одвјетништво обуставило сваки поступак због тестамента Јелене Поповић.