Starmali

„СГАРМАЛИ® БРОЈ 3. ЗА 1881.

„ч-, Инра. У роману Заше Игњатовића сиомињс се и црквена иесма : „ возбраноје нобј едоноснаја ". Онира. А где је изостало оно „војводје?" II и ра. Ту су реч Срби још пре три стотине година изостављали, да не би увредили њоме данашње! Мађаре. С н и р а* Е гле, молим те, како су то били учтиви људи ! Ћира. Да-ли је још жива госпођа Гадешовица за коју Брудер у својим мемоарима вели, да је била „жена угледна, али оштроконђа*? Спира. Мени се чини, да је још жива, и страшно ће се радовати ако ушчита галантерију Јашипу. I) и р а. Радујеш-ли се ти, Спиро, проширењу слободне штампе у Србији? Спира. Како се не би радовао, — радујем се ја сваком напретку. Али се ипак нешто бојим. В. и ра. А шта то ! Спира. Бојим се да онда ,,Видело" и „Жсток" иећемо моћи другчије читати, него са оклопом на трудима а визиром преко лица; јер ја близу крешева не идем другче. Ћ. и р а. Једва чекам да изађе Рајковићева монограФија Новога Сада. С п и р а. А за што то ? Ж и р а. Љубоиитљив сам да видим, колико је у старо време било плебанија у Новом Саду, а колико правосланих свештеника. Знаш потомство треба да бележи такве ствари.

Ћ. и р а. Је си ли читао у новинама, како се они радују „моралној иматеријалној пропасти" својих „противника"? Спира. А ко су ти противници? Ћ.ира. Та за бога српски народ. Спира. А ко се радује? В.ира. Та ,ешпереши <| и ,плебаиоши", Спира. Па то нас није ни бриге, православни народ на^и ће духовне заштите кодправославних свештеника. Ћ.ира. (Кашље, и од кашља не може ништа да каже). ћ и р а. А што си ти Спиро тако жалостан данас? С п и р а. Растужио сам се читајући у историји како су наши свештеници пре сто и толико година страдали бранећи православну веру В. и р а. Немој ми спомињати та жалосна времена, хвала богу кад је прошло,' сад је с а с в и м д р у к ч и ј е, сад хвала богу не гоне в и ш е н аше свештени к.е.

21 .

Нашим „плебаношима,"Кад се на то одважисте ? Шта вам стиште груди уске ? Каквим пером потписасте ? Да л' од гвожђа, ил од гуске? А у који у час зао ? ; На ште срца или сити ? Је л' пре ручка, бесте л' гладни ? Или жедни може бити? Јанош, Шандор, Пал и Мојзеш, ђер!) и Арсен, Лазар, Базил, Против рода свога српског Код М а ђ а р а траже азил ! Ох не тако, ох не тако!. Ко свом роду јаму ч копа Није синак Доситија Нит' Недељка протопопа. Православнић.

Несрећа у Бару, Што је то громовник Илија урадио, ја не знам. Јамачно је држао да су у Бару јсш Турци. И гром пуче, — не само у Бар, него још и у барутану. Осим грдне штете за државу, остало је још и сирочади и удовица, који су сад у крајној невољи, и само се у туђу помоћ уздају. Ми смо се изцрпели, а да би им могли како треба помоћи. Али кад се сетимо, колико наш свет о берби потроши на ракете, жабице и Фајерверке, онда држимо, да је овај велики Фајерверк био доста за нас све, — а онај новац, који смо наменили да нам до године о берби изгори, могли би одрисити, и њиме заслужити једно искрено Црногорско: Бог да прости, добра и милосрднабраћоиздаљине! 0.

Шта је излишно, Излишно је бити магарац, — кад човек може добити батина и без тога. * Излишно је ићи на лед, кад човек може и на сувом путу пасти. * Излишно је што администратор шаље бЈжићне поздраве, кад ми и без тога знамо шта нам жели. * У потпису председника Осечке општине излишно је оно прво добро. Јер кад ко коме хоће да преседне, ту нема добра. * Излишно је правдати се тамо ; где знаш напред, да мораш бити крив.