Starmali

224

„отармали" број 28. за 1881.

замолити вас, да ми дате мрвиде наше раздробљене ј автономије и вере у правду и правичност, — да их покупим и поделим оним Србима, који су стрздали | од — пацова. Стармали.

П у с л и ц е, Поп Н. кад год говори о саотанку у Турском Бечеју, он не каже да је то био збор, конФеренција, или тако што, него прича о совокупленију. 0 вом прилшсом мора се поп Н. даги за право, да је то било сово-купленије.

Познат је Физичан закон да топлота све шири? а хладноћа стеже. За то ми је врло чудна она вест, коју јавља ,Сарајевски лист" да ће т. ј. на идућем сабору нашем, који ће сесастатиу сред највеће зиме, пуномоћије г. комесара бити проширено. Каквим ли ће то надириродним законом да се догоди!!! 20 <1>р. је награда зч он > српче, које најбоље наз 7 чи мађарски. Кад имамо толико новаца, могла би се већ одредити награда и за ону децу, која забораве српски. Мале погрешке нису увек штетне. Н. пр. да је коректор у прошлом броју исправио иогрешку по којој је случајно наниоано било ГирФИлд: не би Аб. имао прилику начинити оној дабар виц, коме смо се од срца насмејали. (,,Случајно" је тако било у рукопису на сва четири места, па нисам смео да поправљам, јер не знам енглески. Коректор.) Зашто ће нам сабор да падне баш у то доба? Сигурно за то, што висока влада мисли, да је ћорава Анђелија најзгодније доба за тај посао.

У Ш Т И П Ц И. □ Даклем Ухлирж не признаје, да су ђаци карловачкегимназије Срби, и православне вере те неће да потпише сведоџбе, на којима тако стоји. — Па да ко је онда Србин, православне вер е ? Ваљда г. У х л и р ж или ћ а Д и У Шарошпатаку 1 * * * §. Силни наџаци шиљу се од горе у наше крајеве. Мора бити да ће бити скорим какав избор. * * — Један турско-бечејац уздише: „0, да се хоће г. Г. скоро одаљити !" (И ми то желимо). * * * -ј- Кажу да ће ово бити изборни, анеи расправни сабор. Богме ако дође до какве расп ре биће и расправни! * * * Чжтамо у новинама „изборни ред" за иду-

ћи сабор. Само да не буде гдегод и изборног н ереда. * * * Зм Туже се - на Румљане, да неће да долазе у позориште, те ће српско народно поз >риште имати грдне штете у Руми. Како би било да се друштво назове : „ЗгГетзко-ћгуа^зко кагаПз^е"? % ^ % X Волем баш што ће бити ти избори; бар ћемо чути том приликом г о в о р е многих понова пред народом (при кортешовању), који иначе никад не говоре народу ни словца. & § ^ 0 Једном ? њижарском путнику конФисковали су у Бечкереку књиге: „Практични поступак од Свстоз&ра Милетића". Учена госиода овако умствоваху: Дм, Светозар Милетић нише како сс практично иоступа, па да се дође до револуцаје!" (Међутим и школска деца знају, да је Светозар Милетић земунски учитељ, и да том књигом- упућује учитеље како ће практично децу обучавати у рачуну.) % & * Један богаташ српски кад је видео како је иека општина бирала питомца за неку штиаендију, одма добије вољу да п сам што тестира за народ, те направи оваки тестаменат: „Остављам ту суму на штипендије српоким ђацима, али под усаовом, да се сви молитељи ставе у ред по заслузи, од најбољег до најгорег, па онај што је најдољни да се изабере. То је моја последња воља, више воље немам, изгубио сам вољу." На то једна удовица, која у туђој кући служи, и један отац саједанаесторо деце, чији су синови скроз о д л и ч н и, па при избору пропали, ускликну: „Живила свест!" * нс X Кад је под њим сад већ алоје процветао а да шта ће бити тек онда, ако га за патријара изаберу ! Онда ће ваљда и мана и с е н е ф п л ет е р процветати ! Аб. Загонетка и одгонетка, Од А6. Цр н је, пој ас има, поносит је а нико не чу од њега паметне речи, радо се храни н а т уђим јаслама, Мађар га особито воле; добро га се чувати и подаље од њега стојати, јер хоће ног о м да благослови, има од његове багре и у Т у рском Бечеју на вашару. Оседлан коњ, вранац.