Starmali

„Стармали" излази трипут месечно. Годишња цеиа 4 », — погодишња 2 i. — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве 10, — 5, — 2 1 / ј динара. — Вдасник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановик; гдавни сарадник Абуказем. Издаје штамнарија А. ПајевиКау Новом Саду. — Рукописи се шиљу уреднику (1>г. Ј. Јоуаштс, \У1сп IX. РогсеИап&ааае, 56.) — Еретдлата и свв што се тиче администрације, штамнарији А. ПајевиКа у Новом Саду.

31. МАРТА.

У НОВОМЕ САДУ

Још се незна шта је, . . Још не знамо шта је Кикинда изрекла, Је ли само ротква, Или можда цвекла. Биће неко зеље Врло слабе хране; Јер је никло брзо .Једне ноћи тавне. Чувало се дуго Од сунчева зрака, А ми знамо шта се Изврзе нз мрака. Нису се прибрала На тенане мнења, Већ као да се неки Стари шешир мења. У дућан се оде Па се први лати, На главу с' натуче, Па се скупо плати. Многи нису пошли За овим зефиром, Већ осташе дома Под старим шеширом. Телеграм кикиндски Још ништа не слови — Ал успех ће канда Бити расцеп новиБез тога смо могли Здраво лако бити, Е, ал има људи, Којима се хити.

Сад већ шта је да је, Не будимо брзи; Нагађати само То нас данас мрзи, А чућемо сутра Шта ]' Кикинда рекла, Је ли ротква само Ил је можда цвекла. Д.

Шетња по Новом Оаду. сиотш. Право рече ономад онај пештански лист:„садСрби требада постану Мађари." Паи треба! Мађари се поносе својом народношћу, па нека се и Срби поносе својом; Мађари употребљују туђ новац, да зидају себи лепе улице, па нека и Срби о туђем трошку себи зидају; Мађари добијају највећа званија у земљи, па нека се и Србима даду; Мађари имају своју територију, па дај•ге и нама Србима; Мађари имају хиљадама претплатника на своје листове, па нека и Срби имају; Мађари имају за своЈе народно позориште велику новчану потпору, па треба и Срби да се с њима ту изједначе; Мађарски се језик свуда званично употребљује, па нека се употребљује и српски и. т. д. Ако је онај мађарски лист т а к о мислио да се Срби изједначе с Мађарима, онда и ми пристајемо на то и онда оберучке примамо Будапештански програм, што нам га даде хотел „X у н г а р и ј а," и онда ћемо и ми врло радо бити гости у томе хотелу, само нека се точе ту и српска пића поред доброг мађаратера и некасе „шпајскарте" и српским језиком штампају и нека нам ту и српска јела за наше новце пружају. Поред љуте п а п р и к е мађарског шовинизма, нека буде ту и доброг ћ е б а п а српске равноправности; по! ред к и с е л о г купуса мађарске хегемоније, нека нам 1 даду н слатког пилава српске автономије, пак ће се и наш толико пута очемерени стомак поправити, те ћемо моћи по који пут прогутати и по коју кнедлу