Starmali

,,стармали" БРОЈ 11. ЗА 1884 .

87

шајна. Е оно не доктор, оно флакер — лодоктор из Мол. Та јест из Мола је, ал опет много је! Е а шта ја тушта писале! платиш само, на марш ц'аус. Та нлатићу, ал, ти баш нећеш више видити моје крајцаре промумла жена и оде и без ,,збогом остај." Кад је изашла на сокак, мисли се оћел ићи у Апотеку ил не, понда опет рече у себи: "Та што би и тамо још трошила, кад знам да ће умрети. ,,Ко се на мтченике разболе, тај не приболе." Ђ.

Подела снаге. Кад је оно бог створио људе Човеку је дао јаку снагу. Заплака се жена слабомоћна: „Аој боже, неправо нам делиш. У човека снага изобидна, А у мене слаботиња сама, Слабо тело и ноге и руке Где је, боже, где је мени снаге!" Бог јој на то ништа не одврати, Ал јој шанну један Анђ'о мали Пола збиљно а пола у шали: .,Утеши се жено расплакана, Немој мислит' да си слаба страна; Не греши се богу праведноме, — Твоја ј' снага у језику твоме."

У н у ч е: Хајде деда, затвори очи! Д е д а: А зашто ? У нуч е: Мама је јуче казала тати, да кад деда затвори очи, да ћемо се сви нреселити у твоју кућу. — о—ћ. Непромишљено. М а т и: За име божје, дете, куда си то тумарала: гле, како ти је кецеља прљава; иди баш си нраво прасе! Д е т е: А шта је то прасе ? Мати: Зар не знаш? То је крмачино дете. —о—ћ. Учитељ: Докле су били Адам и Ева у рају? ђ а ч е: Док нису јабуке узреле! —о—ћ. Учитељ: Хајде ми кажи, Перо, од чега је твој кожух? Пера- Од вуне. Учитељ: А од кога добијамо ми ту вуну ? П е р а: Од овце. Учнтељ: Па којој дакле животињи треба да захвалиш, што имаш тај кожух? П е р а: М о м о ц у. —о—ћ.

доноси у своме седмом броју за 1884. ове чланке: 1. Ништа није на одмет (песма са сликом). 2. Беспосличари 3. На врх брда, (песма од Војислава) 4. На врби свирала (песма са сликом) од Радана. 5. Нешто о последицама проналаска Америке, од Браца Младена. 6. Пролеће (песма В. Бичанске.) 7. Радосна мајка (песма са (сликом) од М — — ћа. 8. Веран коњаник, с мађарског од Милана. 9. 0 пужевима (са 5 слика) од 3. В. Васићеве. 10. Рачунске игре. 11. 0 ружи, од Р. М 12. Оченаш, (песма од | Саве Мркаља). 13. Из Федрових басана (с латинског од Радана). 14, Овејана зрица. 15. Две мачке — басна. 16. Дјеца у пролеће, (песма од ђорђа Мариновића,) 17. Разнолије. 18. Даштања. 19. Решење даштања. Рукописи и све што се тиче уредништва, шаље се на адресу: 1)г. Јот. Јоуапотгс "Шеп, IX. Рогсе* 1ап ^абзе№ 56. — „Н евен" чика Јовин лист излази двапут месечно на читавом табаку Цена је за Аустро-Угарску на читаву годину 4 ф., на пола године 2 ф. За Србију и Црну гору и остале крајеве 10 дин. или 5 ф. у банкама на читаву годину, односно 5 динара или 2 фор. 50 новч. на пола године, и шиље се на адресу: Штампарије А. ПАЈЕВИЋА у Н. Саду.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ НА.

„СРПСКИ ЗАБАВНИК лист за забаву, поуку и књижевност. I Одавна се ооетила била потреба, да би ваљало у За| гребу покренути српски лист, једно за то, да се тиме даде видљиви знак орискоме животу, а друго, да се на тај начин ствара читалачка публика, јер ненобитиа је истина, да је издавање листова у разним крајевима нашега народа најсигурнији иут за стварање чпталачке иублике. То су разлози, који су нас навели, те смо ночегком ове годнне покренули „Српски забавник" у Загребу. И нисмо се преварили у пади, да ће српска читалачка публика наш лист са одушевљењем дочекати. Изјаве и поздрави, које добисмо 6з разних крајева нашега народа, уверише нас, да смо са оснутком нашега листа учинили оно, што је дзвно учинити требало. Према томе надали смо се и повољном одзиву нретнлатника, који беше у почетку доста добар, али је на брзо одмах и застао, те морамо изјавити да ииак није такав, какав би требо да буде, и какав би могао биги у нас Срба се Но ми се још и сада надамо бзљем одзиву, те за то обраћамо на свеене Србе и Српкиље, молећи их, да наш лист

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.