Starmali

у НОВОМЕ САДУ

10. СЕПТЕМБРА 1884.

„Стагрвл&лзг" излази трипут месечно. Годишња деиа 4 ф . — погодишња 2 ф . — иа 3 меседа 1 ф . За Србију и другв ' крајеве {0, — 5, — 2*/» динара. — Вдаснкк и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Жздаје штамаарија А Пајевића у Новом Саду. — Рукописи се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуапоујс, \\Чеп IX. РогссПапцавве, б(>.) — Претнлата и све што се тиче администрадије, штамнарији А. Иајевића у Новом Саду. — За огласе нд аКа се 6 новч. од реда, сдова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

СРПОЕОМ ОАМООТАЛНОМ КЛУБУ.

Узмемо л' вас бројно, Број је врло леп. На то се тужит' може Само ко је слеп. Али ако ико Слеиим санком спи, Скупо се сан тај плаћа, То не смете ви. Већ одавно бацају се замке ; Витлају се вуци и бауци; Грабеж чкиљи — у право нам пиљп ; Што се хоће, баш се и не таји; Земљу нашу и браће нам стару Ко јабуку на дрвету тресу, Да им падне у несито крило. Од правде би да начине слугу, Да им служи странпуту, вијугу А на нашу и пропаст и ругу. Овај ветар све то јаче дува, А како се сабор од тог чува ? С једне стране привила се грана, За њу веле, то ј' „народна страна." А то ј' лишће, што на ветру дркће Све се већма межура и бледи, Вара себе куда се год крене, ЈГаска, шапће кад га мотком туку, Клима, клима кад га куком вуку. „ Нема снаге да с' одупре струји, Прва жртва постаће олуји. С друге стране и сувише с' праши, Јуриш буран кренули „правашп", На срцу им своје земље право, Ал им око љуто и крваво ; Љути занос оружје им спрема, — Добра воља — ал начина нема. Бојати се од вреве им младе

на хрв. сабору.

Да од-а зла горе не ураде, Ови Срба још попреко гледе, У заносу име му не штеде, (Кајаће се са Олудила тога, Кајаће се, јест тако ми бога!) Па сад Србу куда поћи ваља ? Куд ће поћи тридесет Србаља ? Ил се везат' за погнуту грану, Ил помоћи псразборну страну ! У српској су даиас руци кључи, Куда пође, ту ће да одлучи. Зар вас удес не меће у среду, Где се сада две крајности треду ! Пагријоте покаж'те се праве, Смела срца а разумне главе. Буд'те прави и стожер и мера С развијеним стегом карактера. Што ј' клонуло, том живот улите, 0 правду се мушки одуприте. ГПто је пошло да у занос лута, Покаж'те му здрава, права пута. Изгладите крајности запете, Па јуначки држите се мете. Буд'те дика збору и сабору И настојте снагом и примером Да с' очисти саборница сала Од подлости, — ал' и од шкандала То можете, стојећи у среди. Од правице не нопусте педи, Већ браните земљу од пропасти, Од Тисине разЈЗдане страсти. * # * Домовину од увреда двојте ; У невреме злопамтит' немојте; У туђинцу не тражите својте; Српски стојте, Карактере бројте, Па за име српско се не бојте !