Starmali

„СТАРМАЈШ" БР. 29. ЗА 1885.

231

Шљиве за брашно. Једна лепо одевен и брижљиво углађен човек, дође у једну гостиону, па седе ручати. Кад је себе прилично снабдео са јелом и пићем, зовне келнера те му рече: да би имао нешто са гоетионичаром разговарати. Дође готионичар, а гост ће овако почети: „Господине, ја "сам добро ручао. Јело беше изврстно, а и пићу не могох наћи мане. Дочек је у вашој гостиони према приликама ове вароши и госта ласкајућ, па и поелуга заслужује сваку хвалу. Јам сам верујте ми усхићен и не могу вам доста благодаран бити, шго сте знали и умели у сваком о5зиру, таку спрему показати. Ја вам се завештавам, да ћу од сад бити ваш редован гост, и само ће још од једне околности зависити, оћули моју реч одржати. Видите. Ја сам данас у новчаној неприлици, па би вас лепо молио, кад би мој данашњи трошак прибележити изволели. Сутра кад опет дођем, плати ћу вам поштено." На то гостионичар: „Радујем се, да сте задовољни били, и ја ћу тако слободан бити, да вам рачун и ваше име овде натабли прибележим." По што гостионичар дознаде име свога госта, записа га са великим писменина на табли, па ће онда рећи: Да неби вас увредио тиме, што сам вам име јавно обележио, молим лепо за вашу мараму огртачу да таблу покријем, да не би у наше тајне непосвећени људи, завирити могли." ЦЈтрика. Служитељска тачност, „Мацо, однеси моје чизме чизмару да их искрпи, рећи ће госа својој служавки. После неколико дана, наћиће госа своје чизме на истом месту, где су пре стајале па ће запитати девојку, шта је са чизмама? ,, Али, милостиви господине. Код чизмара леже обично чизме по три дана док их закрпи. Лежале оне овде или тамо; пре три дана нећемо их добити. Штрика.

Може тано нешто и бити. — А што плачеш Соко девојко ? = Како не би плакала; кад ми је отишао заручник у далеку земљу. — Ал ја чујем да ће се он вратити за неколико месеци. Не буди луда. Утеши се. Неколико месеци није век. = Јест. Ал за Јто време може мене ко други примамити. Вандровчево изкуство. Вандр овац. Уделите ми, господине, коју крајцару; здраво сам гладан. Гос-подин. Гладан си! ? — Ал ти тако млад и здрав требало би да што радиш. Вандровац. Пробао сам, господине, и то; али кад радим онда још већма огладним.

Критичарка. А, Јеси ли била у концерту? Б. Та јесам. А. Па како ти се допада ? Б. Иди збогом! То је прави маминовац. Певају по четворица наједаннут, — само да пре сврше. Ето га на. *. Зар ти није срамота, пити цео дан?! **. Па пијем ја и ноћу. Из брачног живота. Она. Драгутине, душо моја, волеш ли ти мене ? Он. 0 триста му мука! Зар ти нисам већ сто пута казао да те волем, •— па што си заопуцала једнако питати.

Накнадно, у ствари гласања. Касно су нам стигли још два гласа. И то су ови: Г. Будисављевић дозуђује прву награду хуморесци: „Турчин Усо;"а другу хуморесци Д зв у к ао ј е л у т р п ј у.« Г. Марко Јеремић досуђује прву награду хуморесци: „Турчин Усо; в а другу хуморесци „Извукао је лутрију." Но да нам је ово и на време стигло ипак не би изменуло резултат, који је у прошлом броју објављен. Издаватељство „Стармалог."

Кљижевне вести. Још се може добити брошира ПАРНИЦА ЛАЗЕ НАНЧИЋА за чланак „Омладини" ОД СРДАНА. Цена је брошири 15 новчића а наручбине се шаљу штампарији Ветла и Веронића у Вршац или књижари Луке Јоцића и др. у Н. Сад. —

1®Д Пошт. лађа Т|\ 1885. до од 15. марта даље наредбе. Од НОБОГ САДА у ТИТЕЈ1: (товарна лађа) уторником и петком увек после 7 сати у вече. Од НОВОГ САДА у ТИТЕЛ и станице НА ТИСИ: Средом и недељом у 5 1 '« сах. после подне. Од НОВОГА САДА у ЗЕМУН-БЕОГРАД: уторником, средом, петком и недељом у б 1 ^ сах. после п. Од НОВОГА САДА у ОРШАВУ-ГАЛАЦ: Средом, петком и педељом у 5 1 /* сах. после подне. Од НОВОГА САДА у ЦАРИГРАД преко РУШЧУКА-ВАРНЕ: Недељом у б 1 ^ сах. после подне. Од НОВОГА САДА. у БУДИМПЕШТУ: Сваки дан у 10 3 '« сах. пре подне. Н. Сад. 12 марта (28. фебр.) 1885. Агенција.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалога" од почетка до данас.