Starmali

128

„СТАРМАЈГИ" БР. 16. ЗА 1886.

Ала је -— не себичан. У адлокатску писарниду дође чика^ Груја и пружи адвокату „платежни налог са речима: „Овде морате Ви помоћи, гдине!" А дв : ,,„Шта је ово? Платежни налог ? Јесте ли Ви меницу збиља подписали ?"" Гр у ј а : „Јесам господине, да како " Адв: „,,А јели рок менице истекао 1. Јуна?"" Груја: „Јесте господине." Адв: „„А јесте ли Ви новце збиља примили?"" Груја- „Јесам, дакако!" Адв: ,,„Е, па шта онда хоћете?"" Груја: „Ја нећу ништа, господине. Баш ништа! Радите с тим човеком што год хоћете, па што год истерате, нека Вам је просто и благословено ! Ја не тражим ни паре." А дв: „„Јоване! Иди жури по лекара!"" по нем: Др. Казбулбуц.

Шило за огњило Један мршави дугајлија срете на новосадској променади неког веселог брата, који се враћао из мајура са јефтина вина, — па му рече: „ЕГришо, ви сте канда мало више пили него што треба". „Хм!-* одговори весели и шаљиви брат, „а ви сте опет канда мало мање јели него што треба". Пријатељски одношаји. Неког форишицу запита друг, како излази на крај са својим господином. „Врло добро; нас двојица живимо у најпријатељскијем одношају. Ми јрдан другоме и хаљине чибукамо — само са том разликом, што он своју хаљину скине а ја своју увек на себи задржим. Д о к а з. Да је бог Адама заиста хтео сретним учинити види се и по томе, што му је дао жену без — пунице.

А. Ја само не знам на што су на свету ти гадови, буве и стенице. Б. На што су!? А од чега би, да њих нема живио Цахерл, фабриканат инсектенпулфера.

Професор. какву су косу имали стари Германи. ђак.. Плаву. Професор. Није истина. Стари Германи имали су седу косу.

1>тд ммкша. Пошт. лађа 1886. до од 4. (16.) марта даље на Р е Д^ е » Из НОВОГ САДА у ТИТЕЈ1 у служби мешовитој: понедељником и петком не пре 6 сахати у вече. Из НОВОГ САДА у СЛАНКАМЕН-ТИТЕЛ и на потиске станице средом и суботом 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЗЕМУН и БЕОГРАД средом петком и недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ОРШАВУ и ГАЛАЦ средом, петком и недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЦАРИГРАД преко РУШЧУКА и ВАРНЕ: недељом, у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у БУДИМПЕШТУ сваки дан у 10 8 / 4 сахата пре подне. У НОВОМ САДУ, 3. (15.) марта 1886. ОДПРАВНИШТВО.

ОГЛ^С XI. —'ГООКХГРДНИ ГУБИТЦИ, - ДЈ. донска Фабрика гвозденог намештаја „&ос1оП2с1е БгоЉегз ап4 Сотр." усљед најновијег лада Гдезговске Фабрике претрпела, тако су ју потресли, да је решила да Фабрику затвори и да свој сидни иамештај, што је преостао, а кеји је на свима изложбама одликован златним медаљама, за четврти део Фабричне дене саевим распрода. Ја дакле препоручујем од горње куКе код мене налазеЕих се 400 комада гвоздених кревета (кревети су надик па приложену овде слиеу) за одрасле (дивно израђено и украс за сваки стан и собу), по нетувено багателној дени од 8 ф . (пре су коштали 32 ф . 50 н.). — Наруџбине се отправљају и појединце, док еспапа траје, и то сваки комад особито добар и без недостатка ; новац се има унапред послати. Ф. БУГАЊИ. - Р. ВТЈ0ШТ1. СТОВДРИШТЕ МАШИНД У ВЕЧУ, 1.АМВ8ТВА88К, КН1ЕС1.ЕНвА58Е. Гвоздени кревети су особито у пролеКе и у лето [кудикамо ( бољи од дрвених, Јер чувад да се у њих не увуче гад и нечистоћа' много су трајашнији и дају се раскдопити. 9—12

ТЕЧНО ЗЛАТО И СРЕБРО којим сваки може сам да позлаћује, посребљује и поправља оквире (рамове) и све ствари од дрвета, метала, стакдета, камена, гипса, порцулана, коже, хартије и т. д. Сваки може лако помоћу четкице те ствари сам да позлаћује и посребљује. Цена једне боце (флаше) 1 фор., 6 боца стају 5 фор. новац се шиље унапред или са наплатом унаточ. СИГФРИД ФАЈТ у БРИНУ, 1_10 (81е§?г1е<1 РеНћ 111 Вгипп).

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИВА У ВОВОМ САДУ.