Starmladi

Бр 15.

СТАРМЛАДИ. -

Стр. 117.

Неј 2бјда 1е ... Сентомашу српски Срообране. Некадашњи славни грудобране, Ко ти твоје срце тако рани Од куд гују — на груди одрани Н.еј 2б1§'а, Српски изроде! Српском крвљу земљу си појио Српскнм млеком соколе дојио. Од куд у те да изрод пониче, Слатке српске речи што с одриче. Неј <:е, Српски изроде! Нек је проклет, ко Српство издаје, Нек је проклет, ко год нас продаје. Не дај славу да т' изрод пориче, Србобране ти српски браниче!! Неј Хзјо^а 1е Српски изроде!

ЦРНОГОРЧИЦЕ. * Него и Томановићева влада мора да сс јако испуцала, кад се латила бомби. — За уставну владавину у Црној Гори потребна су —вели Томановић, хапшења, хапшења и опет хапшења — све до књажевске породице. X А за одржавање Томановићеве „честите" владе потребне су бомбе. бомбе и опет бомбе. © Него у згодан час је удешен атентат. У место нападаја на владу падају честитке као бомбе. © Само то бомбардовање са честиткама да их одкуд не сруши са владе. — Црног(}рска влада је брзојавно позвала Церовића — за сталног џелата. X Томановић се јако разљутио што је Церовић без његовог знања позван., А да што сам ја овде, пита 'Гомановић.

ВЕСТИ ИЗ МЕСТА. Бољв вас нашли. Кроз који дан долази дружина „Српског народног позоришта.« И ако је позориште /ако „питомо« оно ипак почиње ..Дивљутом « — мађарским комадом. Ми држимо да. би згоднији комад за почетак био: „ Четир жене под једним кровом " или „Харем'' из »Краљевића Марка." Жађаризирао ее. Овдашњи касир радикалске пиксле, бивши угледни крајзлер, Исак Бркић, мађаризирао се у Тив&к Вгик! Богме је то и без тог Врука— брука!

БООАНСКО-ХЕРЦЕГОВАКИМ ВОРЦИМА. Нека вам је вечна слава, Ој ви српски борци врли, Наставите тако даље Врат са брагом нек се грли! Свака сила за времена, А невоља редом нде, Душманм ће зацвилити, Сједињене док вас виде!

Нести са стране. — Сарајеву је почео да из.чааи добро уређен часопис »С рпска школа Сви српски листови су препоручили »Српску школу,« само »Заотава« — ћути. Сад је ли то за то што се уредник зове Ножински или што с\' радикали у опште противу Сриске школе. — Немачки језик је ипак најтежи јер ето чак и гроф Молпсе се буни у Се^сћ 1есН1-у: (1 е г, с!Је, с1аз! — Бечка камарила усрећила је сриску цркв\ г пишпек-Габором. Главни протектори били су му пок. Калаји и Апел за учињене им у државном интересу „услужности,« за време његова МЈП1;егра1:егства у Сарајеву: Иротектори умрли; а штићеник им »окренуо» опаклију, те »пркоси« камарили. Неблагодарник! —• И пок. гроф Пејачевић је имао свог удела, да нам је Габор постао пишпек. Он гроф Пејачевић, као ревпосан католик, хтео је православље да омаловажи, иа је сав свој уплив код мађарске владе заложио да свог — ишпана — постави православнима за владику. — У бач-бодрошкој жупанији обављени су избори жупанијских представника, V свих двадесет изборних округа, у скоро свима окрузима су Кошутовци у сојузу са радикалима — пропали. Народ их сад зове: Дупле радикалске пропалице. —• Иосле интерпелације др. Полита у угарском сабору због окова у Босни укинула је инквизиторско оруђе босанска влада. . Бубопитни смо хоће ли га за то »везиваних уста« „Врач« и опет напасти!