Straža

Број 8

С Т Р А Ж А

Столда 3.

дела за себе, те се према томе све полициске, државне и оиштичске влгсти, непосредно имај’ ^браНатиг. микистру, а не Средишном Оабору како је то до с?да било. Средишн ;м Одбору остављени је право надзора и к штроле над радом месних одбора п:лициских и остали власти п ) горњем правилнику. Пгети У Солуиу ока кафе стаје 1 90, и ових су дана наши трговци закључилч вешке ку 1 повине Та и :та кафа продаје се у Србији по 6-8 динара килограм. 3-што? Дз ли је то због в цприне“ којом се иаши н ј савесни трговци браае, или због неакгивносги наших власти? Вратили 'б Јуче су се врат‘*ли из бегства г. г. РадовсН ■'вић, управник, и Аврамсвић. благајник беогоад. воше болнице. Ова господа, која су прва побегла из Београдз, прали ком евакуац 1 Је, оставивши болницу и особље на божју вересију смиловали су се, да се после месец дана врате на своју дужност. Осветлење Радови на опргвљању електричне фабрнке приводе се крају и према томе можемо се надати, да ћемо у на|краћем року добити електрично осветлење. Бцашно зз Београд Данас ће стићи у Београд још једна већа партија црног и белог брашна, које ће се одмах раздати пекарама. Цаши у Пешти Приликом свог одсгупања из Београда, Аустријанци су повели соиом очо 50 наших рањеника, који су лежала у| Војној Болници. 0 њимг се до данас није ништа знало. Јуче, пгк, су милосрдне сестре, госпођипа Дуна Дале ковнћева и г-ђа Смиља По* повић, добиле карту, од јед« ног рањеника — заробљ-гника у којој |'авља, да се сви налазе у Пешти, у гарнизонској болници. Гркиња за наше рањзиике Иницијативом Гссп ђе руског иссланика у Ативн сас ављен је одбор го пођа виђених Гркиња за прикупљање прилога -а српске рањенике. Одбор ,е већ прикупио прилоге и данис је отпратио за Србију, прскз нашег коизулата у Солуну 72 сандука разаих ствари. Наша влзда изјавила је племенитим го спођама своју благодарногт. Другарсна пажња Чланови повлаш. позор. дружине .Јоаким Вуич* приредили су 3 Јануара у Крушевцу четрдесетодневни парастос своме незаборављеном другу сок. Ђоки Јјваиовићу, који је славно пао 21 иов. прошле године у борби са Аустријанпима. — Долазак Аустријанаца.

Сви су они — официри бити вр^о озбиљни, али илак њихово подмигивање један на другог и подругљив подсмех на шетајући београдски свет нчсу могли измаћи мс ме оку. Били су радосни али су ра« досг крили. По свему је изгледало да су се бојали гре« стонич«"ог света, који је ту сгојао и шетао, гледајући шта гаде. А зјшто не би и били рздосни и зчдовољн>? Та забога д шли су у српску престсшицу као у шетњи, не избацивши ни једну пушку, бсз капи крви .. Два дана и ноћи аустријска војска наје смела да уђе у Беогр-<д, бој ћи се препада да не буде ун шј ена од мине и бом е. Охо 1 чтс по подне могло је бити око стотпну, коњаника и пешаса, са неиолико официра и мајорем, коме нисам могао име да дознам. У 2 часа по подне, тај ма јор. коме је врло дугачзк нос, изашао је са два нижа сфи цира на дворску капију. Оа у средини, без шињела без сабље и оружја, самт је носио о бедрима дурбин, у десној руци к каст д. бео штап. Официри та.^ође су без ши њела са сабљама, један је од њих имго револвер. Позади њих корзчго је један крулан њ тр х°в подоф^цир Са пушком

о рамену. Другу малу пушку тзв. глувару пребацио ј? на десно раме као сд шале. Око десет метара псзади њих на обема странама тротоара ишли су по дванајест в зјника са по једним под фицирем упуној ратној опрами. Мцор са оф-ширима и ордонансом корачао је брзо сре* дином улице. Свет је одпо здрављао левом руком, ишли су Кр. Мчлановом, Кнез Ми-ј хајловом улицом, без вођеј па пошто нису знали гд? је градска капи'а ушли су нз Калимегдан до Карађорђевог споменика, затим у град. Пред градскЈМ капијом оставили су стражу, двавђника, а остали сви ушли су унутра У гр)ду су мстакли цоно жуту заставу. Шга су друго тамо радили не зна се. Ми смо их дуго чекали код Реалке, али су они остали до у мрак у граду. За то вре« е, лађом, дошла је потација један жандармски капетан, 3 нижа официра и око 60 подофицира и жандарма. Један брздати жандармериски нзреднчк носио је на мотцз велику црно-жуту криу улииама поред железничке станице, „Лонаона“ до двора. Ту су се одмах уредили на тротозру поред оба двора и одбијали свет да буде даље од њих и да не стоји пред лвором. ђНаставиће се)

Зешђотрес у Кталији — 4500 одбеглица — Краљ међу страдалнпцима 33000 мртвих. РИМ, 4. јзнуара. — „Агенција Стефани" јавља: да је у Ћутидукале у крају Чанголане погинуло од земљотреса 2. јануара 450 људи, много лица рањено. До сада је дошло у Рим 4оОО оабеглица од којчх 2500 рањених приликом земљотреса. „Трибуна“ сазнаје да је село Касгрентово са 500 станорника разорено. То је исто биао и са селом Канистре. У Капистрело има преко 200 жртава. јКолепстбија за мир „ОсерваторијаЈРомано" јавља, да је папа наредио модебствија за мир, која се имају одржати 7. фебруара и 21. марта (по коном) по свима саборним и парохијским црквама Европе и по католичким црквама осталих континената. РИМ, 5. јануара — Краљ је јутрос понова отпутовао у крајеве где се десио земљотрес. Краљица је послала цео воз пун одела, наиирниш и медикамената. Амбасадор америчких држава као приватна личнзст обишзо је крајеве у којима се десила катастрофа делећи помоћ. РИМ, 5. јануара. — Краљ је аутомобилом стигао у Авензно. Тамо га је дочекао министар Ђузели, који се вратио из Апелана и Пелина. Краљ је отпутовао да обиђе ошгећена месга. Стигли су други аутомобили натоварени стваримз које је послала краљицз. ПАРИЗ, 5. јануара. — Јављар из Рима да је престоница пуна рањеника, жргава земљотреса. Број иртвих прелази 33000.

радослабоб и Шарнобск^* — Једна важна конференција СОФИЈА, 6. јануара. Председник владе до. Радославоз посетио је аустроугарског послзника гргфз Тарновског и са њчм ; ј г дуго конферисао. Предмет кон« ферисањз држн се у нгјзећсј тајности али се у дипломатским круговима придаје конференцији в ома велики хначај, пошто је истој присуствовго и Добровић, л^чни секретар краља Фердинанда. Кар-ктеристично )>, дз је одмах после све гонференције бугарска влада преко својих посладика на страни покренула понова питање о М^ћедонији.

ОмЈшјен напђд

ПЕТРОГРАД, 6. јануара. — Јзвљају из Париза дз су француски авијатччзри одблли напад два немачка аероплана код Греси и Валуа.

Лреглсд операција

ПЕТРОГРАД, 6. јануарљ — По службеној белешка коју објављује „Хавзсоза Агенцаја" извршен је преглед војнич<их опеоација и набрајају се ова важна факта: 1 постигнуће успехз на Изеру где су Французи заузели широк арелаз, на ону страну реке. 2) офанзива успешно отпочета од Соасока била је зшржана надолажењем Ена, која је однео тра моста и спречио да наши добију појачања те су се услед тога норали повући услед снажног напааа непријатељског. 3) напредовање у пределу Перта где су против нападн нелријатељ“в .1 остали без усп?ха. 4) неусиех немачки у Аргони. 5) успех у горњем Алзасу. ПЕТРОГРАД, 6 јануара. — „Хавасова Агенција* јавља из Пар за под 6. јануаром: Службеним саопштењем јавља ге: Услед експлозије депоа муниције, коју је изззвала једна граната, она] део села Лабоазел, који су ааузимале нзше трупе зтпаљен је и ми смј тзј део морали напустити, али смо га сутрз дан снгжним против нападом понов) заузел I. Непријатељ је бомбардовао св. Павла бпизу Соасона. У Шампањи су немачки аероплани летели изнад наших позиција; били су дочекани пуцањем из пушака и мигрзљеза. Два су аероплана пала иза наших рововз, поред ле Дик. Аероплани су скоро неповређени, а четири авијатичара су заробљени. У Аргони и канонада и пушкарање не прекида ге. У Аогони на Вог т зима снег и бура.

Ва мир

«

1

— Међународна конференција социјалиста КОПЕНХАГЕН, 4 ј-нуага Јуч' је отворена међународна конференција с шијали та за мио. Бит су присутни представници Д^нске, Нсрвешке и Х^лзнд је. Конфе[)енцијз је решила да се изради нзрочити протокол, који ће се превати међун^родном (ћфоуфогле оата.

Последње вести ЈГошдии напор ПАРИЗ, 6. јзнуара Ј шљају из Будимпеште да су класе ландштурма од 1875 до 1881 пс зване под заставу. Са Хабказа ПЕТРОГРАД, 6. јавуара. (Служб.) — Гољење турске војске наставља се и ми успешно терамо непријатеља из земље у пргделу Трансчорока. Преко дана 5. јануа( а заузели смо село Снидрсзати и позиције иа Сулган Селиму, наневши неорнјатељу знатних губитака.

ВШ-УШО!

Д-р Миторад Радуловић моли г. г. Милорада М. Павлов^ћа пред седника Управе Београдске Берзе и д-р Милана Мар чћа, потпредседника и бтага Бсрзе, да му што пре пошљу ж«. 00 дииара на рачум његове плате, коју није од јула месеца пр; - ио. Будимир Исаковк ин Милана Исаковића трговца из Новог Села -Љешнице моли да му се одмах пошље 2000 круна. Преко II) пске амбасаде добио је 440 круна. Алекса Кнежсвић, трговац из Шапца, који се налази имгерпиран у Цегледу, моли своју л<ену Даринку Кнежевић. оја се сада налази у Аранђс. 1, ;у — да му што пре пошље 1 круна/1 Извештава се г- 1 , Олга Илић, која се сада бави у Крушевцу код г-ђе Љубице Иоповић, удове да се њен муж Драгутин Илић, рентијер из Београда, иапази интерниран у Ђенђешу. Моли да ку се пошље што пре 500 круна. Г-ђа Марија Ј. Коен, жена пок. Јако. т Коена, бившег трговца у Краља Петра-улици, моли г. Жив-

| ка Леоновића, рентијера и члана управног одбора Народне Банке да јој пошље новаца од кирије, коју није примила већ пет месеци. Моли да се о томе извести и г. Марко Стојановић, адвокат у Београду. јјлагодархосш Сматрам за пријатну дужност да изјавим своју дубоку благодариост г. др. Јосифу Видаковићу, мајору и управнику II резервне болнице у ЋуприЈи. За све време мога боло ања г. Доктор је као родитељ бдио нада мном и старао се дз ми тешке боле ублажи. Такође дугујем дубоку благодарност и осталем особл.у, Сви су се они старали да менн и мојим р.пни* друговима боле ублаже. Вечито благодараи Све озар Миловановић и 'И :-ран,еник 3 чете 3 бат. V прекобројног пука.

„Монитор" у с/нЈци и речи добитн код „Стрзже"