Straža

5рој 23

С Т Р А Ж А

Ст~! ва

'народ и Отаџбину. — Слаза му! Српски Црзеки Крет За спомен на пох. Луку В. Суботића, медицинзра, приложила су Црвеноме Косту 100 динара Јован и Милош Викгоровић; 100 динара болничко оеобље са лекарзма и чиовнисама болнице за душетш Золести; 200 динара г-ђаЕма Августовна из Русије. За нашз пањенине Јуче је дооутовала из Ниша г ца Мица Јовановпћ чланица Колз М С. и собом донела 1300 динара *.з које ће се суме набавити платно за. рубље рањеничко. Ћупричени за р^њанинз К >ло Сестара из Ћупрвје приложило је овд. болници зз рањеаике 20 кошуља, 20 гаћа, и 6 пари вунених чзрапа. Г-ђа Љ>ба Магдзленићка 4 кошуље, 2 гаће и 2 чарапе

Г-ђа Драга С. Јанковићка) 3 кошуље и 3 гаће. Г ђа Цаја Миленковићка 3 кошуље и 1 чарапе. Г*ђа Милка Митровићка 3 пара чарааа. Г ђа Милица Ћатићка 2 пара чараоа. Нкшха Пезачка Друж. „Брм“ За члана добротвора овога друштва уписали су пок. Луку В. Суботића, медицанара, чиновнинн, војници и раденица при Српском Црвеном Крсту у Нишу са улогом од 100 динара. Зз Новоеелце У радњи Лазе II. Јефтића на углу Невесињске и Макензијеве улице, поред доброг и природног пићз, може се добити и добра закуска, качка* ваља, сланинне, ребра, кобасица и т. д. као и криженог дувзна папира и жигице, киселе воде и поморанџи.

— Румунија рекктизира својв старг генераде БУКУРЕШТ, 20. јануара. После минкстарске седнгце под председништвом краљ?! Фердиианда, изишао је у?.саз којим се генерзли Аеереску, бизши мчнистар војни, и гемерал Кочу, једач од кајпопулзрни* |их румунских генерала враЋају у дејство. Генерал Кочу наименозан је за ксмандента до* бручких труп?, које се фаомир?ју. Интересантно је да је овој седницк прксуствовао и престолонаследник Карол, коме: је о«о ппво учешће у јавном жизоту Румуније. Последње вести Поплава у Пешти Б.ПЕШТА, 21. јаауара. Услед јаких киша пруга подзамних жвдезницл сва јв у води и саобрићај је арестао. Дунав се изаио још на меколико места. Ина миого подављвиих. Такође јављају, да се је у околинм Паште Д/нав ејдко м пркчбмио огромне штете.

Многи кошеви и мзгацини пуни хране однети су. Штета Сс цени на 15 милиона круна.

Јрф Шберик

БЕРЛИН, 20. јанузре. Председник Рајхстага, граф Шверин озбиљно је оболео. Румухпја а §угарска СОФИЈА, 20. јануара. Овдашњи румуиски поеланик посетио је Ргдославова и са њиме је имто псдужи разговор. Овоме састанку дипломатски кругови орлдају чолитички карактер. §шм п ЗСромприкц РИМ, 20. јавуара. У Бгрлину је под царевам председништвом одржава ужа конференција, на којој оу присуствова' и: Крокцринц Бетман Холвег, шеф штаба престолонаследннкоармије и иинистар марине. На овој коиференцији расправљало се питање о министру војном. У дворским круговима се говори да је за време конфе* ренције дошло до оштрих речи између цара и пре толонасгедника Одмах по конференцији престолонасдедник је напустио Берлин.

Јекврал фачеб

СОФИЈА, 21. јануара. Генерал Флчев, мкнистар војаи вратио се са г.ута по новим крајевмма. Одмах по његомом доласчу одржана је минастарска седница.

Ко је кр»5ац ?

МАДРИД, 20. јаиуара. — Неколико инжињера, ксјб су радчли на немачкии желгзницама објавили су преко мадридских листоаа, да је виаовник овог рата — Немачка. Одмах по Букурешком Миру, немачка војна канцеларија почела је да изводи потајну мобилизацзју. Ипзлпја в румухеја БЕРЛИН, 20. јан. У овцашњкм дипломатским кругов* ма стигла је вест кз Рима, да се концем овог ме сецз (по ст.) има очекивати решењв Италије и Румукије. 3®|иг мере у Јрчкој „Фосове Нозине" амљу депешу од свог атинског дописника да је грчки генералштаб позвао под ваставу и сга* новнике Северног Етира. Сви ови нови војници образоеаће две Н'>ве дивкзије.

мола за поклоне: новаца, душека, гаћа, чарапа, слаиарица, кошуља, јоргана, јастука, поњава, ћилииа шаренипа, пешкира, марама, назувнцз, опанака, ципела, ’ анула и посуђа.

ма постојећим законским одредбамаи разним полициским наређењима — иачелство поделило целу варош на че • тири кварта, као што је и реније било и то на квартове; Нвшавски, Ћеле кулскм, Св. Николски и Виначки. У свакоме кварту биће по је, н пнс^р начелствз, чија ће дужност бити да врши стално обилажење и контролисање о томе у колико се испуњавају наредбе санитетске Јавне безбелности, в >јне, саобраћзјне, наредбе јавнсга рада и све друге о којвма је полиција позвана да води ра чуна. Из Електрмчнв фвбрике х Хако сазнајемо нови заступник директора г, Васа Јовановић здвокат коси се мишљу ‘да у опшге не путпта осветлење зб >г тога што му се не рентира јер је вели скупља режија. Ако то буде истина, онда значи да конце сија и уговор са општином бе градском, аеиа вишеважности, и ми ћемо бити принуђени да умолимо петицијом господина Јовановића да нам да осзетлење. Само што би пре овога трсба :0 општииа мзло да да обавештење публици, да ли се наводи г. Јовановића истинити или се чека на справку. Један уцењ^вгч Мрогобројни грзђани жаде се на Светозара Стојаногл а обућара преко пута Офиптоског Дома да их уцењује, кз се он разним изговорима . марифетлуцима изговара код публике и немогуће га је д >■ ставити полвциској власти, то га ми на свај начин при^азу јемо публици да се не би у будуће излагали уцени овог човска I М* Д. Рацобазшнв У крвавим борбама новембра пр. г. пао је Миљл ’ Д. Радосављевић, учигељ и резервн. п.поручник, 17. пешад. пука првог позива. Учес/вовао је као борац у оба прошла рата. Као јединац оставио је самохрзну мајку и сестре. Погинуо је бранећи свој

са округластог, што но веле трећопозивци „крушкаста";.где иде за нгма водећи са собом и једно мало бело ку ченце. Дакле цела породица ове жене је била: он, муж, сна и оно (куче.) Он воли шљивку а и она је баш не мрзи а да ли I њено кученце то воли нисам могао да утврдам. Стигосмо на одређено место у једн, ле >у шумицу, шти но веле „забран." Ја сам мислио да га зато зову забран што је забрањено сећи шуму. Апи Скм се љуто преварио, јер је овде секира у прввом смислу показаласвојенајљуие дејств >. Дадосмо се на посао. Направисмо од шуме мало заклона колико да можемо дз преноћимо. фли ноћ смо врло хрђавз провели јер сопственик вам је бранио да сечемо «забран“ и т»ко смо те ноћи зеб/ш сд хладчоће.

Сзгау зора али бога ми и свану весео женсги глас. Одмах ту међу нама чуо се при'атан женски глас. Гле, па то је она згодна сапутнк ш са кученцетом, верна љубг, помислих у себи. Све <о ње тискају се да је поздраве, чак и онај од казаиа догурао Овамо напред да види робу. А она хм, сбе шењак, прекрстила ноге, узела кученце у наручје па само сева очнма. Она сева очима али ми паримо очи. Освану дан у велико, за* трешташе чаше, комшије наше поздрављају верну љубу. Сви заборавише на своје муке и почеше да се ти> лају ко ће ближе да ваузме .позицију* ди наше сапутнице. Бога ми прође овај дан како тико, „испопредстављали* се ради бољег повнанства. Паде и мрак, а паде и њен муж, који је много загледао у флашу рзкије, те се скљока

да спава. Заспа он и поче да хрче... Всрна љуба видевши ла он хоче окрену се комшијама: „ђаво га носи, нек спа ва. бога ми ја нећу.* То се и тражи помислих у себи, и отвори се читава пријатељска седељка. Али те ноћи, где је среће ту и несреће, наши жандарми однеше ргкорд у љубавној срећи. А како и не би '•ви су из првог позива а мк ећа позив. Сутра дан љубав се у ве* лико проширила, тако да је у вече у колеби десет драгана спавало око ње. А она пуна и жељна љубави није хтела ником на жао да учини и све је редом задовољила. Кафа и ракија кува се а обешењаци само се тискај/ ко ли ће од њих срећан бити. Неки Јова из Долова, здрав и млад као брдо, момак од 20 година. Упиљио очима у њу па је

сече погледима а она мешкољећи се око вагре само му пркоси. Али се Јова досетио своме јзду и поче да „фаћка" на песму : „Јана лепо и без свађе Другог себи драгог нађе Браца Јово коло води Дас’ с комшиком боље сроди‘‘. То је изгледлдо да јој годи јер затреппа пољубац као рабаџиска кола. Песма победи за тај дан. Верна љуба није жалила ни вина ни ракаје кљукала је свога мужа, који је после бољег „цуга* одмах спавао а Јана продужила свој посао. Шума се хори од песама око ње скупио се читав вод и гледа у њу. Отворила се велика љубав док се не умешаше и старији и најзад се сврши тиме, шго су два поднаредника о« тишли у апс а она бејаше отерана из логора.

СКИЦЕ Једно грандиозно кандило Мој 1 ријатељ Сергије, који се сад Г Нишу прича ми ово. — У Московској цркви. ве* ли он, по^оји једно кандило тако веш да се палење овог кандила врши на једад интересантан начин На једном велик^ чамцу седи клисар и веслајући по зејтину, вози се пола часа док сгигне I жишка где га оида и ур- . А ја с у на то одговорио, мор ха се у његовој глази налази само зејтин, кзд 1 може још и овакве лажи и бургије дз прича својим пријатељима, а највише ми је зачудо како то може мирно да саслуша и Доситеј.