Straža

вр°ј

28

Ваљда је то бала пука случајност да буде возовођа тога воза Андра Јовановић човек неоспорно поштен и честит коие нема равна на железни ци у возном особљу. Поимајући своју дужност као Србин он је примио овога болесника са матером у фургон иначе какве су ч нас остале возовсђе то нико не би хтео да ч УЈ е Довезао се ]е до Топчидера како тако, истина сав је помодрио од зиме али тек боље но да јг остао да се мрзне да чека други воз који можда неби дошао целог дана, зли ме чуди да је управник болнипе могао пустити болесног војиика кући на боловање и то гготпуно босог. Шго се пак овзко поступа са болосним и рањеним вој ницима на прузи то нам није првина само незнам да ли ћ 1 овоме да се стане напуткадгод. Нису наши ратници за^ служили ца се овако поступа са њима кад треба да се потоци кови проливгју за спас отаџбине онда се све ослања на војску а када треба војнику притећи у помоћ онда се окр-ћу од њах главе и нико нећс да их виаи, но ваљ да ће имати кога да ово види и чу|е. Војник се зове Јаван Стојковић из Бесграда, обвезоик у 1У прекобројном пуку. Ж. М.

важним питањима који са тичу Беогр*"а. Отиушген Драгољуб В. Поповић, полиц-јски пнсар треће класе

Г т Р А Ж Д ср-за овч*-пољског, — на о:нову § 76 зчкона о чннов« ницима грдђанског реда отпуитен је из државне службе.

1

ИЗ СРПСКО-АУСГРИСКОГ РАТА 4 — Видов-дан. — Судбоносан дан по Српство. —

У Неготин смо стиглч у 8 и по часоаа у вече. Каф не пуне, приватни сгановч тако асто, и м-ни ништа друго не остаде сем да идем на же лезничкој ставипи или да спа-

не ја пређох у батерији где одмах примих 1 хаубицу I & р/ковање. 19 20-УП радило је се полако око уређнвања батерије п није се никако журило са

I!

ПЈизтгин На предлог нашса М^нистра Унутрашњих Дела, а по саслуптању Нашег Министар ског Савета, решиди смо и решавамо: Драгомир В. Муњвћ, на челник треће класе среза ка чаничког, — на основу § 70 аахона о чиновницима грађанског реда стављеч је у стање покоја с пензијом, која му црема годинама службе пра пада. Олштинска 66ДН Ц 1 Јуче после подне одржзиа је важна општ^н ка седнвца. На седници ј? р<ш<вано о

се мени никако није свидрло, те стога изаберем оно нрво и брзо се створих већ на жел. станицу. Ту ззузмем нај бољи и најчистији хотел сточни вагон бр. 1035 те у ње лу слатко проспавах целу ноћ. Спавао сам тако лепо да ме у јутоу ништа није болело сем леђа, левог и десног кука и вратник жила. 15 VII у 8 час >ва изјутра пошао СаМ возом из Неготина преко Зајечара и Параћина за Пиш Данас је Аустрија објавила рат Србији. 16 VII око подне сгиго сам у Ницј. 17 јавио сам се команди и распопеђен сзм за водника у профијант кодони. I ]«ЛЛ1 примио сам дужност ц о^мзх отпочео рад око уређ зња мојег дела колоне и рас оређивању кола која ће зашга бити употребљена. Око подпе сам већ био готов са 1>аспсредом и изађох мало у чругу кас-рнском где се нађ ах са пор>/чником г. Дани лом Јаковљевићем; од њега дознзх да 10-га хауб. бате рија, која за време мира и не постоји, оскудева у нишанџијама и да тхпростоне* 1.а од куд узети. По растанку са овим, ја се упутим право командиру 10 бат. да му се понудим за нишанџију. Овај то једва до 1 *ека, па одма написа рапорт к манданту и мо лио је дј ми одобри превод из колоне у батерију, шта ко* мандзнт одма уч-жи. По под-

Бомбе у Пс.жаревцу — Аустријанци бацају бомбе са аероплана НИШ, 26. јануара На дан 24, об. м. цело после подие летели еу аустриски аероплани нац Пожаревцем и са њнх су бацане бомбе. У вароши су пале 6 а ван варсши 3. Једно лете је повређвно, иначе других жртава нема ( као ни веће штете. Примећено Је, ла су са аероплана бацани и неки лруги прелмрти,

врата. Мица скоча, отвори врата. На басам цима стајаше разносач депеша са деп< шом у руии. Мица скочи од радости. Но хлздиока разносачева потсети је на иешго страшмо. Она пазви депешу. Но, тек шго је разви она крикну ■ паде у несвест. — Драгутин је погинуо, ја сам га сахранио, писашеуде пеши.

Бледих упалих образа, очију од су»а сјајних, бледа као мртвац, без каа л крви ма дицу ксје иекада беше р.жи равно корача жена сва у црнини. К> рача смело као каква игум.шија, са очима об реним к вемљи, вазда замишљена, корача тихо, као да је он, засвао па се 6јји да га не про буди. За њ. м иде девојка ■ носи корпу.

вам под ведрдм небом, што|мобилизацијом, и ако непријатељ бомблрдује у велико Београд и друге взроши дуж Саве и Дунава. Нека га, нека се издува мало. 21-VII данас свч листови донгсе V вацредним издањима: дз је Немачка објавила рат русији а Францусна Немачкој. Ја гдедзм врло оптимистички нз исход овзга рата, прем* ца се многи боје брзе мобилизшиЈе иемачке вој:ке. 22 VII мобилизација у нашеи пуку приводи се крају. Батераје су потпуно спргмне за полазак — 7*ма је вгћ от путов»ла за Београд. 23-VII добили смо наређе* ње за покрет. И ако је све било спремно; топови подмазани, ратна сп^ема спакована муниција наговарена и т. д ааак је се осећала потреба да се нешто рада. Нека невидљива сита једнако нас је го нила да будемо код топова и да радимо нешто и ако нема шта. У 4 часЈ&а по под. запрегосмо у име Бога и до* ђосмо на железничку сганицу где смо се укрцали на воз и пошли за Младеновац. 24 у 11 преданили смо у М таден >вац а увече се опет у* крцзли и продужили за Ва љево. 25-VII у 8 часова ујутру стигосмо у Ваљево, и одма се улогорисмо изван вароши Овде 1е свет врло радознао да видихаубице, не знам како кад, али се баш интересују за њих, једнако долазе групе грзђана обојега пола те гледају и распитују о овом за њи! чудноватом оружју. 0 билазе око хаубица и са чуђењем посматра|у уметничву израду, благосиљају шна]дерову фабрику и са кекии пошговањсм изгсварају реч Француска. Умораи од пута, ја уђох у шатор да се одморим. Последње вести Сз руског фрзива ПЕТРОГРАД, 25 јан. — Гдавнм генералштаб сзопштава: Наше су трупе у источној Пруској у долини Шешупа одбиле напад мепријатеља, који је добио нојачања.На десној обали Висле водиле су се на иростоаном фронту чарке поваљне по нас. Коааци су код села Наараона напзли један непријатељскв ескадрон кога је потпомагала пешадија, заробивши 20 кусара и заилеаивши комо Наши су коааци у 3 часа азјутра истерали Немце ју, лем на бајонет из села Подљесје и Гронди Стари, заплеп.вши од непријатеља оружје и муницију. — Дошло је , судара ззатних снага на путу нз Серпеца за Реми*, где смо извпшили успешн« ноћни напад у области села 0|1шуљеаа. На левој обали Висле, иа Бзури и Равки частавила се 23 јамуара арг*љериска борба али иепријатељ није претузлмао никакву жааљу акцнју. У обдасти села Комјон .а пред>зелн смо офанзпву и мало смо напредовали и г оред упорног непријатељгвог огпора. Наша је артиљерија успешно бомблрдовала немачку колону, ко|а се кретала из Земљарија ка Балидову. Пешздија се дала у бегствс а артнљерију је непрнјатељ оставио на путу.

Ко је видч осврне се за њом \> са саучешћем изговори: „Ја*,на Ж:НО“. Сас* корача тчхо ка гробљу. Чим крочи ногои на гроб љанско земљ1 ште, одмах дрне очи и г г - да на камен под којим се нс .ази њен Драгутин. Ох како му завиди! Њене нежне руке обучене у црнини обухвате хладни камен. Ногке вреле усне падну на њ' а сузе га квасе. И тако би стајала дуго, ду* го, занешена да је глас њене скушкиње не пробуди. — Госпођо, време је да и* демо, смрк ва се. И она се с болом ;иже, пољубн га последњи пут, и изађе из гробља, осврћући се на хлални камен.

У Харпатима

ПЕТРОГРАД, 25 јан — У Картатима су се волиле борбе на аелом фронт,. де су трупе саомиме н.пријатељев отпор на трима утврђгним положајима код Мезелаборча и гониле непрнјатеља неколико км. Том су прили* ком запленнле дза топ?. пгт миграљеза и заробале к)манданта 3 конведског пука, 47 офтцирз и 2516 војника. Северз) од Кланца Уж жа, код Лутовиска натерази смо непри|атеља на иовсачење. Наше тр *пе заузевши непри|атељеве ровове заплениле су три маграљеза и заробиле иного војника. Одбнли смо 23. јануара напад непријатеља који је био прешао кланце Пугколка и Бескида св великим губитцима по неиријатеља, који је био примораа да се нагло повуче. На путсвима за Надворну и у Буковини наше су сетрупе задржавајући офанаиву противничких снага на плзниеким тешко при:тупачнии положајима постепено повукле.

ђалински иао

БЕЧ, 25. јануара. — Званичн > јавља|у да је зај р днички министар финаисија Билински стављен у пензију. Ноегов је наследник г. Корбер б. пред. кин.

Кнез ЗпЗ

ПЕТОГРАД, 26. јануера. — Дански г’ да се каез Вид иалази међу аемачкпи сфи боре на Карпатима. — Г. Барк руски минипар стигао је у Лвндон.

јављају а који се финаасија

У Жаиевн у Шмзјпарској устаиовљеаа је међуиародна ■нформацвоиа агвнција за рат* ае варобљвникв и интернира■а дицв. Аа: еса је ове а г енције: А§епсе ттсгпаиопдје <1е гетв«ЈКпешепОа роиг 1ев ргшв шисгв (Че ^иетте ес 1«и шВег пев. Оепбтев. (бмише). На ОС■ову тач. 4 чл. 11 опште поштааске аонвепције, кореслоиденција заробљемика мли тсернирсн. лица предата пвшта непосредно нлп нрвко шве штајних бвроа, оааобођава су ■лаћаша пвштанских тажс«.

фракцуска офаизвба 11АРИЗ, 24. јакуара. — Код Нотр Дам де ЛоретОсм* цл су иокушали дч учине аспад из својих ровова али кпсу успепи н оставнли су на терену око 50 лешева. Од Араса до Ренса бнло јв артиљериске борбе. Неколк > немачких топова оштевено је. Североисточно од Сом од Пи-а оборили гмо један ба»оа. Начег новог у ир у ПертМасин. Супротио немачким тарђењлма није с о никаквот напида од стране Француза у Аргони и Вевру.

Фарбанели

АТИ.ЧА, 26. јаиуара. — Јављају иа Мштилене, да ће савезница покуеати да продру кроз Дзрданеле једиим комбинованим нападом преко копна. Мчогобројни трааспортни бродови пуни војника наллае се на уласку у мореуа.